Solarisy A8, U12 i U18 - dostawa 2008+2009

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 22 sie 2008, 9:02

Ja bym na Twoim miejscu zdystansował się do informacji Beniego. Już nie raz pisał, że coś jeździ albo zaraz przyjedzie i okazywało się, że wszystko wyssał z palca. Dajmy na przykład ostatnią partię Scanii, które wg. niego już sobie od dawna pomyka po Warszawie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sie 2008, 9:09

Albo "informacje" o wagonach 120N.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

alojzy

Post autor: alojzy » 22 sie 2008, 11:23

Flash8222 pisze:Ja bym na Twoim miejscu zdystansował się do informacji Beniego. Już nie raz pisał, że coś jeździ albo zaraz przyjedzie i okazywało się, że wszystko wyssał z palca. Dajmy na przykład ostatnią partię Scanii, które wg. niego już sobie od dawna pomyka po Warszawie.
Beni przynajmniej przekazuje jakieś informacje, Ty mimo że też takowe posiadasz (m.in. o rozdysponowaniu nowych wozów) mimo próśb wielu forumowiczów, jakoś się specjalnie nimi nie dzielisz.
Większość informacji od Beniego jednak się sprawdzała (o tej o Scaniach nie słyszałem), poza tym to chyba jasne, że skoro nowe solarisy wykonują już jazdy próbne wokól fabryki, to nie będą ich trzymali do grudnia, tylko chcieli jak najszybciej przekazac odbiorcy.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 22 sie 2008, 12:23

alojzy pisze:
Flash8222 pisze:Ja bym na Twoim miejscu zdystansował się do informacji Beniego. Już nie raz pisał, że coś jeździ albo zaraz przyjedzie i okazywało się, że wszystko wyssał z palca. Dajmy na przykład ostatnią partię Scanii, które wg. niego już sobie od dawna pomyka po Warszawie.
Beni przynajmniej przekazuje jakieś informacje, Ty mimo że też takowe posiadasz (m.in. o rozdysponowaniu nowych wozów) mimo próśb wielu forumowiczów, jakoś się specjalnie nimi nie dzielisz.
Może dlatego, że owe informacje są i tak do tego stopnia niepewne, że po prostu nie warto się nimi dzielić, by potem nie wyjść na oszusta? Ja sam "oficjalnych" wersji rozdysponowania nowych wozów słyszałem już przynajmniej kilka - podejrzewam, że i w MZA mogą tego nie wiedzieć ;)
noidea

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 22 sie 2008, 12:41

Adam G. pisze:Może dlatego, że owe informacje są i tak do tego stopnia niepewne, że po prostu nie warto się nimi dzielić, by potem nie wyjść na oszusta? Ja sam "oficjalnych" wersji rozdysponowania nowych wozów słyszałem już przynajmniej kilka - podejrzewam, że i w MZA mogą tego nie wiedzieć ;)
Otóż to. Nawet informacje otrzymywane przez kierowników oddziałów często nie sprawdzają się, dlatego też ich raczej nie podaję.

Awatar użytkownika
8917

Post autor: 8917 » 26 sie 2008, 19:16

Artykuł z dzisiejszej "Polski". ;-) Trochę błędów w nim jest... :-"
Polska The Times pisze:Mówiące solarisy wyjadą na ulice stolicy

Już za dwa tygodnie na ulicach Warszawy pojawią się nowoczesne autobusy wyposażone w zewnętrzne głośniki.
Wozy trafią głownie na linie, którymi podróżują osoby niewidome. Zamontowane w dwudziestu solarisach zewnętrzne głośniki będą podłączone do systemu automatycznej zapowiedzi. Dzięki temu podczas postoju na przystanku informacje głosowe z wewnątrz będzie słychać także na zewnątrz.

- To pierwsze takie autobusy w stolicy - mówi Agata Zaklika z biura marketingu MZA. Jak dotąd w Warszawie tylko testowano mówiące autobusy. Siedem lat temu trzy pierwsze solarisy wyposażono w głośniki uruchamiane za pomocą pilota. Jednak system okazał się drogim niewypałem i po krótkim czasie urządzenia zdemontowano.

- Czekaliśmy na to od lat. Głosowa informacja w autobusach ułatwi poruszanie się po mieście niewidomym - mówi wyraźnie zadowolona Małgorzata Pacholec z Polskiego Związku Niewidomych. - Podobne autobusy kursują już po ulicach Poznania, Łodzi, Wrocławia i Bydgoszczy. Niewidomi są z nich zadowoleni - dodaje.

Nowe przegubowce wyjadą m.in. na linie: 116, 171, 507 oraz 708 i 726 (dowożą niewido-mych do ośrodka w Laskach). - W pierwszej kolejności postaramy się skierować te autobusy na linię 708 - mówi Adam Stawicki, rzecznik MZA, dodając jednak, że będą to tylko wybrane kursy.

Nowych niskopodłogowców nie może się już doczekać niewidomy od urodzenia Grzegorz Siekierzyński. Mieszka na Gocławiu, do pracy codziennie jeździ 507 i 405. - Pracuję na drugim końcu miasta i muszę się przesiadać. Teraz będzie mi łatwiej, bo usłyszę, na którym przystanku mam wysiąść - cieszy się.

Oprócz udogodnień dla niepełnosprawnych nowe solarisy będą też łatwiejsze w obsłudze. Są bowiem wyposażone w elektrycznie sterowane lusterka i system liczenia pasażerów. Kierowcy będą zadowoleni też z solidniejszej kabiny i kamery na końcu pojazdu przydatnej przy cofaniu.

W sumie miasto zamówiło 150 takich autobusów: 80 przegubowych i 70 krótkich, 12- -metrowych. Ostatnia partia nowych 12-metrowych wozów przyjedzie do Warszawy do końca listopada, a przegubowych - do połowy grudnia.
http://www.polskatimes.pl/warszawa/3928 ... l#material
Pozdrawiam.

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 26 sie 2008, 19:54

Adam G. pisze:W każdym razie potwierdza się powtarzana już wiele razy plotka o stacjonowaniu autobusów m.in. na R-6 ;)
Ano.

Ale dziennikarze "Polski" i tak popełnili nietakt:
Obrazek

http://www.polskatimes.pl/warszawa/3928 ... l#material
Obrazek

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 26 sie 2008, 19:59

No piękne te nowe autobusy .

ikarus
Kontakt:

Post autor: ikarus » 26 sie 2008, 20:03

Mercedesy to nie Solarisy.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 26 sie 2008, 20:05

Może pomyśleli, że niewidomym to i tak nie robi różnicy...
Obrazek

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 26 sie 2008, 20:06

A kto to ma dostać :?: Łódż :-k

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 26 sie 2008, 20:14

Nordyk110 pisze:A kto to ma dostać :?: Łódż :-k
Wrocław.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 26 sie 2008, 20:18

Bernard pisze:
Nordyk110 pisze:A kto to ma dostać :?: Łódż :-k
Wrocław.
Hmmm.. Oni zawsze inaczej .Jak nie Volwo to Mercedes . Chyba jeszcze bardziej nie lubią Poznania ( i Wielkopolski ) niż Warszawiacy .Choć ja osobiście nie znoszę tylko Lecha Poznań .

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sie 2008, 20:30

Ja to Wrocławia nie rozumiem - niebieskie tramwaje, ale autobusy już żółto-czerwone. Jak się dorobią SKM, to będzie zielona, a tramwaj plus pewnie srebrzysto - złoty jak w Brukseli (Swoją drogą, rewelacyjna koncepcja). No ale dość OT. Polska popełniła błąd? Niemożliwe, dziennikarze przecież się z definicji nie mylą :term:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 26 sie 2008, 21:02

Ja to Wrocławia nie rozumiem - niebieskie tramwaje, ale autobusy już żółto-czerwone.
busy: żółto czerwone - od flagi/herbu
tramwaje: "Zakłady pracy miasta Wrocławia (...) fundują miastu 25 wagonów tramwajowych typu 102Na produkując do nich części i podzespoły oraz ponosząc pozostałe koszty. Dla odróżnienia ich od jeżdżących kremowo czerwonych szynowców tramwaje te mają barwę kremowo niebieską"
Edit: źródłohttp://www.mpk.wroc.pl/index.php?option ... &Itemid=36]

Hmmm.. Oni zawsze inaczej .Jak nie Volwo to Mercedes.
Volvo nie kochali za serwis, a raczej jego praktycznie zerową działalność (poprawki, poprawki poprawek etc.)

ODPOWIEDZ