[RJ] O rozkĹadzie jazdy pociÄ gĂłw 2010
Moderator: JacekM
No to znaczy, że cegły będą. Pytanie, w jakiej cenie i czy znowu tylko na Wschodnim... Bo to, że będą znacznie cieńsze, niż w zeszłym roku, to już wiadomo nie od dziś...malyniak pisze:Niedawno było otwarcie ofert w przetargu na druk cegieł, organizowanym przez PRy oczywiście.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
Dlaczego?Wolfchen pisze:Bo to, że będą znacznie cieńsze, niż w zeszłym roku, to już wiadomo nie od dziś...
Dwie pary IR Katowice - Szczecin mają pojechać przez Paczynę-Krupski Młyn-Lubliniec, a w niemieckim Hafasie można już oglądać niektóre pociągi mezinarodne.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Hm, nie wiem, takie odniosłem wrażenie - z roku na rok cegła chudniefik pisze:Dlaczego?
Hm, to ciekawe będzie... Chyba czas zacząć zwiedzać zagraniczne Hafasy, bo u nas doczekać się rokładu, to będzie ciężkofik pisze:Dwie pary IR Katowice - Szczecin mają pojechać przez Paczynę-Krupski Młyn-Lubliniec, a w niemieckim Hafasie można już oglądać niektóre pociągi mezinarodne.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Kluczbork?
[ Dodano: Czw 15 Paź, 2009 19:04 ]
Wiecie, ja mam wrażenie, że i w połowie grudnia nikt nie będzie dokładnie pewien co powinno jechać, a co nie.
[ Dodano: Czw 15 Paź, 2009 19:04 ]
Wiecie, ja mam wrażenie, że i w połowie grudnia nikt nie będzie dokładnie pewien co powinno jechać, a co nie.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
Nic nowego.Co roku tak jestbohun pisze:Wiecie, ja mam wrażenie, że i w połowie grudnia nikt nie będzie dokładnie pewien co powinno jechać, a co nie.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Wiem, tylko obawiam się, że w tym roku będzie jeszcze gorzej. I wiem, że moje obawy nie są nieuzasadnione.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
Iiiiiiii tam - zamiast tygodnia- dwa tygodnie będzie się wszystko docierało. Spoko - nie takie kataklizmy kolej już przeszłabohun pisze:Wiem, tylko obawiam się, że w tym roku będzie jeszcze gorzej. I wiem, że moje obawy nie są nieuzasadnione.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/d
można zobaczyć nowy rozkład jazdy 2009/2010 narazie tylko pociągi pośpieszne i ekspresowe bez regionalnych.
można zobaczyć nowy rozkład jazdy 2009/2010 narazie tylko pociągi pośpieszne i ekspresowe bez regionalnych.
Mam wrażenie, że tylko międzynarodowe, bo po wpisaniu Warschau - Danzig wyskoczył mi komunikacikAdamq pisze:można zobaczyć nowy rozkład jazdy 2009/2010 narazie tylko pociągi pośpieszne i ekspresowe bez regionalnych.
Kod: Zaznacz cały
Sehr geehrte Kundin, sehr geehrter Kunde,
Ihre Verbindungssuche verlief aufgrund fehlender Fahrplandaten leider ergebnislos oder unvollständig (Fahrplanwechsel).
Wir bitten um Ihr Verständnis.
Vielen Dank!
Ihr Team von www.bahn.de
Code: H899
- fik
- Naczelne Chamidło
http://wyborcza.pl/1,75478,7163006,Posp ... ezdza.html
Rewolucja na kolei. Pasażer będzie miał do wyboru: luksusowe Intercity albo Tanie Linie Kolejowe. PKP Intercity likwiduje pociągi ekspresowe i pospieszne
Dziś trudno połapać się w ofercie PKP Intercity. Pasażer może wybierać pomiędzy pociągami pospiesznymi (które są dotowane z budżetu państwa), Tanimi Liniami Kolejowymi (to też pospieszne, ale z miejscówkami), ekspresami, InterCity i EuroCity.
Teraz koleje chcą zlikwidować pospieszne i ekspresy. Pierwsze zastąpić pociągami TLK, drugie podzielić na TLK i InterCity. Tylko zagraniczne połączenia EuroCity zostaną bez zmian.
PKP Intercity będzie wprowadzała nowości stopniowo. Wiadomo już, że pierwsza część reformy wchodzi w życie już 2 listopada, a druga - wraz z nowym rozkładem jazdy - 13 grudnia. Na początek zmiany dotyczyć będą tylko połączeń z Warszawy do Krakowa, potem obejmą cały kraj.
Co oznaczają dla pasażerów? Przedstawiciele spółki nie chcą rozmawiać o szczegółach. Nieoficjalnie mówili więcej w ub. tygodniu podczas Targów Kolejowych Trako w Gdańsku. - Chodzi o to, żeby pasażer, który wsiada do pociągu InterCity, miał pewność, że usiądzie w klimatyzowanym, czystym wagonie, a cena biletu będzie adekwatna do jakości obsługi - tłumaczyli. - Obecnie w pociągach jest duży bałagan. Nierzadko zdarzało się, że pasażer wydawał duże pieniądze za bilet na ekspres, a podróżował w fatalnych warunkach.
Dodatkowo, żeby przyciągnąć klientów, PKP Intercity zamierza obniżyć cenę miejscówek z 25 do 10-15 zł.
Z kolei dla tych, którym na komforcie nie zależy, będą pociągi Tanich Linii Kolejowych. Tu nie będzie klimatyzacji, w klasie drugiej znikną miejscówki, mogą zdarzyć się ośmioosobowe przedziały. Składy TLK będą też podróżować wolniej niż InterCity.
Pod względem finansowym pasażerowie mogą zyskać. Jeśli dotychczas jeździli ekspresem, który przekształcony zostanie w TLK, zapłacą mniej. Ceny biletów na pociągi TLK i InterCity - jeśli się zmienią - to nieznacznie.
- Zastanawiamy się, co zrobić, żeby na tej zmianie nie stracili studenci - mówił "Gazecie" Krzysztof Celiński, prezes PKP Intercity. - Ustawowo na ekspres przysługiwała im zniżka 37 proc. Teraz niektóre ekspresy przekształcone będą w InterCity, a w tych pociągach już zniżki nie mają.
Oficjalnie rewolucja na kolei to porządkowanie oferty. Nieoficjalnie wiadomo jednak, że od miesięcy PKP Intercity walczy o klientów ze spółką Przewozy Regionalne i jej pociągami InterRegio. Pasażerowie chętnie się do nich przesiadają, bo choć są gorszej jakości (to głównie stare i wysłużone pociągi elektryczne), są o wiele tańsze od ekspresów. Firma należąca do samorządów wozi już pasażerów w całej Polsce, a od grudnia planuje kolejne trasy m.in. z Warszawy do Katowic.
Czy PKP Intercity po wprowadzeniu zmian uda się odzyskać pasażerów? - Wątpię. Marka Intercity została bardzo rozmyta. Przez lata skutecznie budowano wizerunek ekskluzywnej spółki, klienci stykali się dobrą obsługą. A wraz z przejęciem pociągów pospiesznych na firmę spadło największe dziadostwo z niesprawnymi wagonami, psującymi się lokomotywami. W ostatnich miesiącach PKP Intercity znacznie straciła w odbiorze społecznym - komentuje Adrian Furgalski, dyrektor w Zespole Doradców Gospodarczych TOR.
Jak dodaje, porządkowanie marek w IC może być tylko przykrywką do całkowitej likwidacji połączeń pospiesznych. - Tak się stało w Niemczech, gdzie drogie, szybkie pociągi zastąpiły tańsze międzyregionalne. Ale tam ten proces trwał 10 lat. Oby u nas nie stało się to nagle. Już w tym roku przecież spółka narzekała, że dotacja Ministerstwa Infrastruktury jest zbyt mała, i we wrześniu zlikwidowała część pociągów.
Szczegóły nowej oferty i obowiązującego od połowy grudnia rozkładu jazdy PKP Intercity zamierza przedstawić 20 listopada.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Jestem ciekawy, czy rzeczywiście znikną miejscówki w TLK... Swoją drogą zamiast robić jakieś wariacje, to by zostawili pośpieszne i ekspresy, a IC wycięli... Ekspresy są od dawna, a IC to gdzieś od 1996 roku chyba są... No i w ekspresach są ulgi, a w IC nie ma.
oby nie! to największa zaleta TLK! Osobiście uważam, że każdy pociąg (rzecz jasna poza większością osobówek) powinien mieć możliwość zarezerwowania miejsca - głównie z powodu braku takiej opcji staram się unikać pospiesznych, do których nie wsiadam na początkowej stacji.Wolfchen pisze:Jestem ciekawy, czy rzeczywiście znikną miejscówki w TLK...
Z całym szacunkiem, ale IC są nastawione na trochę innych odbiorców i funkcjonują właściwie na całym świecieWolfchen pisze:Swoją drogą zamiast robić jakieś wariacje, to by zostawili pośpieszne i ekspresy, a IC wycięli... Ekspresy są od dawna, a IC to gdzieś od 1996 roku chyba są... No i w ekspresach są ulgi, a w IC nie ma.
noidea