Szkaradna Hala Banacha zmieni swĂłj image ;)
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... nacha.htmlGazeta.pl pisze:Bliżej do przebudowy bazaru na Banacha
lis2008-11-13, ostatnia aktualizacja 2008-11-13 14:37
Rada Warszawy zgodziła się dofinansować TBS Praga-Płd., który planuje budowę wieżowca z halą targową zamiast części targowiska.
Dofinansowanie oznacza, że TBS Praga-Płd. będzie mógł starać się o kredyt bankowy na modernizację zapuszczonego targowiska. W północnej części (tej bliżej skrzyżowania Banacha/Wawelska) ma powstać 18-piętrowy wieżowiec ze stosunkowo tanimi mieszkaniami. Za budynkiem przebiegałby pasaż dla pieszych łączący budynek z drugim elementem założenia - pięciokondygnacyjnym budynkiem, z dłuższym bokiem przylegającym do ul. Grójeckiej. Na parterze planowane są usługi i handel, na czterech pozostałych piętrach mieszkania. Do tego dwukondygnacyjny podziemny parking i małe muzeum Ochoty.
Później planowana jest modernizacja południowej części bazaru, tzw. Zieleniaka. Modernizacja budzi wielkie emocje na Ochocie - część kupców i mieszkańców obawia się, że modernizacja oznacza likwidację bazaru i wysokie czynsze w boksach części handlowej. Zaprzecza temu ratusz tłumacząc, że usługi i handel pozostaną istotną częścią planowanego kompleksu. Ten z kolei ucywilizuje brzydkie targowisko.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Pozdrawiam.
- fik
- Naczelne Chamidło
Właśnie o to chodzi, że korzystam, i chciałbym robić zakupy w cywilizowanych warunkach, a nie powstrzymując wymioty.MeWa pisze:nie ma podaży bez popytu, to że Ty nie korzystasz, nie znaczy, że niepotrzebne, aczkolwiek faktycznie przydałoby się uporządkować ten teren.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Mam nadzieję żę w końcu wyburzą te koszmarne Hale Banacha i obrzydliwy bazar, a kupców wyrzucą na zbity pysk. Ten bazar to zakała Ochoty i całego miasta - żenada
N64 DW.Centralny...-Płochocińska-Jana Kazimierza- PKP Nieporęt/Białobrzegi
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
526 BRÓDNO PODGRODZIE - SZCZĘŚLIWICE
Tak dla budowy parkingów Park & Ride
Ja tam tego nie rozumiem... ilekroć próbuje się poprawić wizerunek miasta (czyt. pozbyć się bazarów) robi się wielki krzyk i raban. Tak było przy Stadionie i tak będzie teraz przy Hali Banacha. Tymczasem na bazarach na prawo i lewo szerzy się złodziejstwo itp., ale to nie jest ważne! Ważne jest, że miasto nie może pozbyć się biednych handlarzyn z placu, który przekazała im w akcie dobrej woli w zamian za śmieszne pieniądze. Oczywiście stanie na tym, że koniecznie trzeba wyznaczyć lokum zastępcze Czy miasto nie może zerwać umowy ze złodziejami... kupcami?
Przecież to normalne prawa rynku. Umowa z firmą "Bazar z Europy", czy jakoś tak, się skończyła i miasto g... obchodzi czy złodzieje kupcy mają się gdzie podziać. Ale nie im się należy... bo jak nie to zablokują tory tramwajowe i na dokładkę dworzec PKS i Bóg wie co jeszcze. Im się NALEŻY!
Przecież to normalne prawa rynku. Umowa z firmą "Bazar z Europy", czy jakoś tak, się skończyła i miasto g... obchodzi czy złodzieje kupcy mają się gdzie podziać. Ale nie im się należy... bo jak nie to zablokują tory tramwajowe i na dokładkę dworzec PKS i Bóg wie co jeszcze. Im się NALEŻY!
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
To akurat zrozumiałe, ale ludzie ci nie mają żadnych praw do gruntu (a nawet jeśli to umowy można zerwać) i nie rozumiem problemu z usuwaniem ich stamtąd. Poza tym jednym z uroków tego typu handlu jest brak stałości, nie? A już zupełnym nieporozumieniem jest chociażby koczowanie handlarzy na Huculskiej czy inszej Ludowej 6 lat (no może 5) po likwidacji bazaru... Czy naprawdę na handel obwoźny (bo chyba pod to podchodzą stragany) nie potrzeba żadnego zezwolenia i można to robić w każdym miejscu?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
codziennie przechodzę obok bazaru, robię zakupy w halach i w części bazaru - zieleniaku. Coś z tym miejscem trzeba zrobić. Nie twierdzę że projekt jest idealny, ale kilka jego elementów jest okej.
po pierwsze najgorszy jest widok od grójeckiej i od banacha. Może zrobić jak na bazarku na szembeka i ogrodzić cały teren? I postawić zakaz handlu poza terenem?
po drugie teren trzeba uzbroić w podstawowe media i dać kupcom by z nich korzystali. Smród i brud jest tam straszny.
po trzecie wszystko trzeba jakoś ujednolicić i uporzadkować. Te budy niech będą do siebie podobne. Niech będą postawione w taki sposób by utworzyć drożne alejki i ciągi piesze. Obecnie tego nie ma.
po czwarte przynajmniej część bazarku powinna być zadaszona. Zimą, w czasie deszczu bazar zamiera, a tak można by utrzymać handel stałych porach i godzinach.
Nie podoba mi się natomiast pomysł z tym TBS'em. Przecież teren ten jest chyba jednym z najatrakcyjnieszym na całej ochocie. Albo postawić tam biurowiec (ale na Boga nie na 18 pięter!!!) albo bardziej luksusowe mieszkania. Nie mam nic do TBS'ów ale wydaje się, że chyba one powinny powstawać na gruntach tańszych, przez co sam ich koszt byłby tańszy i przez to inwestycja bardziej opłacalna.
po pierwsze najgorszy jest widok od grójeckiej i od banacha. Może zrobić jak na bazarku na szembeka i ogrodzić cały teren? I postawić zakaz handlu poza terenem?
po drugie teren trzeba uzbroić w podstawowe media i dać kupcom by z nich korzystali. Smród i brud jest tam straszny.
po trzecie wszystko trzeba jakoś ujednolicić i uporzadkować. Te budy niech będą do siebie podobne. Niech będą postawione w taki sposób by utworzyć drożne alejki i ciągi piesze. Obecnie tego nie ma.
po czwarte przynajmniej część bazarku powinna być zadaszona. Zimą, w czasie deszczu bazar zamiera, a tak można by utrzymać handel stałych porach i godzinach.
Nie podoba mi się natomiast pomysł z tym TBS'em. Przecież teren ten jest chyba jednym z najatrakcyjnieszym na całej ochocie. Albo postawić tam biurowiec (ale na Boga nie na 18 pięter!!!) albo bardziej luksusowe mieszkania. Nie mam nic do TBS'ów ale wydaje się, że chyba one powinny powstawać na gruntach tańszych, przez co sam ich koszt byłby tańszy i przez to inwestycja bardziej opłacalna.
Pracuję w pobliżu TBSu na Opalińskiej. Nie daj sobie nigdy wmówić że to są tanie mieszkania. W TBSach trzeba mieć naprawdę grubą kasę żeby mieszkać. Widać to po samochodach jakimi jeżdżą mieszkańcy. A przy okazji pan Kowal ze swoją małżonką zarobią sobie na boku kolejną grubą kasę za "załatwienie" mieszkań dla radnych i innych ważnych w dzielnicy. Także bazar bazarem, ale właśnie ten TBS jest najważniejszy dla radnych (niektórych oczywiście)Kostek pisze: Nie podoba mi się natomiast pomysł z tym TBS'em. Przecież teren ten jest chyba jednym z najatrakcyjnieszym na całej ochocie. Albo postawić tam biurowiec (ale na Boga nie na 18 pięter!!!) albo bardziej luksusowe mieszkania. Nie mam nic do TBS'ów ale wydaje się, że chyba one powinny powstawać na gruntach tańszych, przez co sam ich koszt byłby tańszy i przez to inwestycja bardziej opłacalna.
"Żyj!- krzyknęła nadzieja...bez Ciebie nie potrafię - odparło cicho życie..."
Tu się zgadzam. Oprócz nazwy te mieszkania wcale tanie nie są.pjok-79 pisze:Pracuję w pobliżu TBSu na Opalińskiej. Nie daj sobie nigdy wmówić że to są tanie mieszkania. W TBSach trzeba mieć naprawdę grubą kasę żeby mieszkać.
Masz na to dowody? Jeśli tak - Prokuratura Okręgowa na Krakowskim Przedmieściu chętnie je przyjmie.pjok-79 pisze:Widać to po samochodach jakimi jeżdżą mieszkańcy. A przy okazji pan Kowal ze swoją małżonką zarobią sobie na boku kolejną grubą kasę za "załatwienie" mieszkań dla radnych i innych ważnych w dzielnicy.
I tak i nie. Według mnie, to radni nie mają nic do powiedzenia w tej sprawie.pjok-79 pisze:Także bazar bazarem, ale właśnie ten TBS jest najważniejszy dla radnych (niektórych oczywiście)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1620907,0, ... omosc.htmlTak ma wyglądać bazar Banacha
11:18 24.09.2009 / TVN Warszawa
Tak ma wyglądać bazar Banacha
Zwycięska praca proj. JEMS Architekci
Biały budynek podziurawiony oknami jak ser szwajcarski - tak ma wyglądać TBS, który stanie w miejscu bazaru na Banacha. Właśnie rozstrzygnięto konkurs architektoniczny. Inwestycja powstanie wbrew protestom handlujących i mieszkańców Ochoty.
Portal tvnwarszawa.pl jako pierwszy pokazuje wizualizację budynku. Zaprojektowali go architekci z pracowni JEMS. Stanie w północnej części bazaru na Banacha. Znajdą się w nim też miejsca handlowe. W kompleksie ma powstać muzeum Ochoty.
Konkurs architektoniczny ogłosiło Towarzystwo Budownictwa Społecznego z Pragi Południe - to instytucja, która zgodnie z decyzją ratusza odpowiada za nowy wizerunek bazaru i co za tym idzie, los kupców. W ciągu trzech lat zamiast obskurnych bud mają tam powstać dwie hale targowe oraz wieżowiec z mieszkaniami. Inwestycja miałaby kosztować około 100 mln zł.
Nie chcą się przenosić
Kupcy obawiają się, że w nowym budynku nie będzie miejsca dla wszystkich handlujących i że nie będzie stać ich na wysokie czynsze. I słusznie, bo władze dzielnicy w nowym budynku planują 200 pawilonów, a w tej chwili na bazarze znajduje się ich prawie cztery razy więcej. Kupcy organizowali protesty, podpisywali petycję, na której pojawiło się ponad 20 tys. podpisów. Stworzyli też specjalną stronę internetową.
Miasto zaproponowało też kupcom inną lokalizację dla bazaru - ulicę Bakalarską, ale kupcy nie chcą się tam przenieść. Chcieli po prostu modernizacji istniejącego targowiska.
Więcej o planach dotyczących bazaru na Banacha w "Stolicy" o 17.45
mz