Komunikacja po otwarciu lotniskowej SKM
Moderator: Wiliam
Od paru miesięcy SKM jeździ do Wawra i 521 nie utraciło pasażerów, Minibus nie zamierza bankrutowac więc mówienie na zapas że 175 trzeba koniecznie gdzies przerzucac jest nadgorliwością. Jeśli kiedys opustoszeje to może delikatnie się zmniejszy czestotliwośc ale tak czy inaczej nie wierzę aby tutaj dużo trzeba było zmieniać. SKM to nie metro.
Może jakieś realniejsze propozycje? PolecamKwZ pisze:Co masz na myśli?
Może więc coś takiego: 188 wzmocnione na Olszynkę, 102 na Gocławek Wschodni, 523 i 520 skoordynowane gdzieś w rytmie [7,5/10/10] skrócone do węzła P+R Węzeł Marsa (i odprzystankowione do Politechniki) oraz 382182 z tegoż Węzła do Zachodniego przez Witolin.
wycięty fragment artykułu z tematu "Węzeł przesiadkowy Gocławek" przedstawiający najszybszy czas budowy tych waszych P+R.Mimo to do inwestycji na Gocławku jeszcze daleka droga. Dyrektor Reksnis zakłada optymistyczną wersję, w której nowy punkt przesiadkowy byłby otwarty ok. 2015 r. Jest wart ok. 135 mln zł (według kosztorysu sprzed dwóch lat) i nie ma go nawet w wieloletnim planie inwestycyjnym. Budowę można wprawdzie podzielić na etapy (najpierw pętle, potem garaż), ale wszystko trzeba wpisać do miejscowego planu zagospodarowania.
Można się w ten sposób natrząsać i jeszcze dorzucać średnio śmieszne teksty o dyliżansach, które też kiedyś jeździły (może też na lotnisko? ha-ha-ha, nie mogę), ale mimo wszystko co innego wycofanie U z Ursynowa, a co innego całkowite wyrzucanie z lotniska linii, która kursuje tam 42 lata i NIGDY nie była stąd NIGDZIE wycofywana. Na miejscu ZTM odczekałbym przynajmniej kilka miesięcy od uruchomienia SKM-ki ze wszelkimi zmianami trasowymi, poobserwował i dopiero zabrałbym się za ewentualne poprawki. Myślę jednak, że nie będzie dużym marnotrawstwem utrzymanie 175 co 10 min.MichalJ pisze:"Nie wyobrażam sobie pocięcia U, które jest na Ursynowie hoho."
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż. Sporo mniejszy od Warszawy Zurych, mimo połączenia S-Bahnem (prawdopodobnie najlepszym na swiecie) z lotniskiem, wybudował doń specjalnie linię tramwajową. Owszem, jeździ ta linia m.in. z Hbf...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jeździłem nią w ubiegłym roku kilkakrotnie i ... na odcinku Oerlikon-Kloten (lotnisko) obciążenie było takie sobie, ale trzeba pamiętać, iż dla przyjezdnych jest to jednaknowe rozwiązanie i uzupełniające do S-bahn, poza tym większość kursów jeździ na trasie skróconej Hbf-Oerlikon (choć swoją drogą to w tramach w Zurychu to tłoku nie spotkałemGlonojad pisze:No cóż. Sporo mniejszy od Warszawy Zurych, mimo połączenia S-Bahnem (prawdopodobnie najlepszym na swiecie) z lotniskiem, wybudował doń specjalnie linię tramwajową. Owszem, jeździ ta linia m.in. z Hbf...
ja wole dojechać na lotnisko autobusem 175 z Dworca Centralnego,przynajmniej na 100% wiem że dojadę na czas. Nie wsiądę w SKM bo będę się bać aby pociąg nie stanął pomiędzy stacjami.
Raz wybrałem się na Ursus Kolejami Mazowieckimi i staliśmy pomiędzy stacja Ochota i Zachodnia około godziny bez żadnej informacji od konduktora kiedy ruszymy. A gdybym tak jechał na lotnisko i spieszył się na samolot, to co miałbym zrobić wyskakiwać z pociągu i gonic na Taxi?
Raz wybrałem się na Ursus Kolejami Mazowieckimi i staliśmy pomiędzy stacja Ochota i Zachodnia około godziny bez żadnej informacji od konduktora kiedy ruszymy. A gdybym tak jechał na lotnisko i spieszył się na samolot, to co miałbym zrobić wyskakiwać z pociągu i gonic na Taxi?
akurat trasa 175 na lotnisko jest przewidywalna, nawet gdy będą korki to opóźnienie nie jest zbyt duże a pociągiem to nigdy nie wiadomo ile się będzie stać w tkz polu
Bywalec pisze:A jak staniesz w korku, to nie możesz być pewnym dojazdu na czasdaniel.k pisze:ja wole dojechać na lotnisko autobusem 175 z Dworca Centralnego,przynajmniej na 100% wiem że dojadę na czas.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jasne jasne.
[ Dodano: |20 Lut 2011|, 2011 13:00 ]
http://online.fahrplaninfo.zvv.ch/pdf/0 ... _01608.pdf
[ Dodano: |20 Lut 2011|, 2011 13:00 ]
To chyba coś nowego? Chociaż czekaj, ja tym jechałem w niedzielę...Kra pisze:, poza tym większość kursów jeździ na trasie skróconej Hbf-Oerlikon
http://online.fahrplaninfo.zvv.ch/pdf/0 ... _01608.pdf
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jest przewidywalna jak jedzie głowa innego państwa lub jakiś idiota owinie się na latarni i zablokuje ruch? Nie pisz bajeczek których nie porafisz udowodnić.daniel.k pisze:akurat trasa 175 na lotnisko jest przewidywalna, nawet gdy będą korki to opóźnienie nie jest zbyt duże a pociągiem to nigdy nie wiadomo ile się będzie stać w tkz polu