Cieszy to że ta ich początkowa zaporowa cena 33 zł zaczyna lecieć w dól. Obniżą do 15-20 zł to staną się realną konkurencją dla KM i Transluda.
Dojazd do Lotniska Modlin
Moderator: JacekM
daloby sie to na spokojnie zalatwic w obecnym systemie (7-8 minut kurs 12-13 minut przerwa 2 busy)przewoz pisze:ciągle się zastanawiam, co myślą KMy: dają 4 wagonową jednostkę na 200 miejsc i podstawiają busika...desert_eag pisze:Ale to nic. Zostawiliśmy grupę podróżników nie mieszczących się do pięknie odmalowanego MAN-a
Jesli pociag przyjezdza planowo to jest ponad 10 min czasu do rozkladowego odjazu busa, powinna byc jakas procedura typu: jesli pracownik KM (na pokladzie busa) widzi ze jest za duzo pasazerow i widzi to na ilestam minut przed odjazdem powinien zawiadomic tego z drugiego busa (ktory akurat stoi przy terminalu) zeby przyjechal na stacje po reszte towarzystwa.
A on powienien ruszyc przed planem i pojechac pod terminal zeby zrealizowac planowy kurs z lotniska tej drugiej 'brygady' a przy okazji przewiezc pierwszy rzut pasazerow.
Przejazd ze stacji pod terminal to jest 7 czy 8 minut, korkow po drodze raczej nie ma.
Na spokojnie daloby rade tak sie zorganizowac, zeby w wiekszosci przypadkow przewiezc wszystkich chetnych i jednoczesnie nie odwolywac planowych kursow w przeciwnym kierunku.
Fakt ze KM musialyby wtedy za te nadplanowe kursy dorzucac firmie przewozowej i pewnie z tym bylby wiekszy problem.
Zdaje się tylko, w środku dnia frekwencja również nie zawsze rzuca na kolana. Tam jest poza tym znacznie niższa częstotliwość i póki co słaba to zachęta do podróży pociągiem. Ludzie się gubią też.osa pisze:No proszę, jakże inne obrazki od tego, co się dzieje w pociągach przyjeżdżających na stację Lotnisko Chopina.
A może po prostu podaż jest dopasowana do popytu, co postuluję w przypadku linii na Lotnisko Chopina? A propos - ZTM właśnie zaczął tłumaczyć jej otwarciem potrzebę podwyżki cen biletów, co było do przewidzenia.
Miałem nieprzyjemność powrotu z Modlina pociągiem. Spóźnionym, wlokącym się ponad godzinę. Stał w polu i na stacjach. Już to bardziej by mnie zniechęciło od dojazdu pociągiem na lotnisko w przyszłości niż rozkład. Ale konkurencja i tak jest gorsza, a przede wszystkim droższa.
Miałem nieprzyjemność powrotu z Modlina pociągiem. Spóźnionym, wlokącym się ponad godzinę. Stał w polu i na stacjach. Już to bardziej by mnie zniechęciło od dojazdu pociągiem na lotnisko w przyszłości niż rozkład. Ale konkurencja i tak jest gorsza, a przede wszystkim droższa.
- R-9 Chełmska
- R-9 Chełmska
-
desert_eag
Z tym Modlinem to jednak różnie bywa.. Wczoraj zarówno dojazd jak i powrót (wypad do Lądka był jednodniowy) bardzo ładnie. Jedynie rano trochę ciasno w pociągu, autobus i powrót bajkowo. Przy terminalu czekały około 21:00 dwa autobusy, a pociąg był składem (w sumie trochę niewykorzystanym). Czyżby ktoś w KM poszedł po rozum do głowy, czy po prostu miałem szczęście?
www.dobowy.w.of.pl - Zapraszam 
Jakim składem?desert_eag pisze:a pociąg był składem (w sumie trochę niewykorzystanym). Czyżby ktoś w KM poszedł po rozum do głowy, czy po prostu miałem szczęście?
Przez Modlin przejeżdżają różne pociągi KM, nie tylko lotniskowe w końcu (i nie każdy musi mieć 100%).
Dwa autobusy - może w końcu faktycznie poszli po rozum do głowy... Od początku było wiadomo, że to może nie starczyć, skoro jeden pociąg lotniskowy ma prawie 200 miejsc siedzących.
Odszczekuję to co pisałem o tym że Modlinbus musi obnizyc cenę z tych 28 (czy też 33 zł). Kupilem sobie ten bilet za złotowke i zastanawialem sie ilu to pasażerów może ze mną jechać, czy będzie ktos kto będzie chcial zaplacic ponad 30 zł i tu spotkała mnie niespodzianka. Okazało się że juz na Centralnym było tylu chetnych że autobus nie dał rady wszystkich zabrac i kilkanaście osob pozostalo na przystanku. Widać że szczególnie osoby z zagranicy (ktorych była chyba większośc) cenią sobie raczej bezpośredni dojazd i bez wahania placili te 8 Euro. Przy takim obłozeniu Modlinbus chyba się będzie rozwijał bo robią na tym niezły interes.
A Koleje Mazowieckie mogłyby w koncu dać cos większego niz te busy dojazdowe do stacji bo nie bardzo wiem jaki mają cel w ograniczaniu sobie liczby potencjalnych pasażerow. Nie wszyscy chetni mieszczą się do tego pojazdu i potem szukają czym by tu jechac skoro koleja się nie da bo nie można wejśc do autobusu ktory ma ich zawieźc na stację.
A Koleje Mazowieckie mogłyby w koncu dać cos większego niz te busy dojazdowe do stacji bo nie bardzo wiem jaki mają cel w ograniczaniu sobie liczby potencjalnych pasażerow. Nie wszyscy chetni mieszczą się do tego pojazdu i potem szukają czym by tu jechac skoro koleja się nie da bo nie można wejśc do autobusu ktory ma ich zawieźc na stację.