MeWa pisze:Nie zauważyłeś, że pisałem o języku POLSKIM? Co mi z tego, że nauczę się pisać review czy semi-formal letter na angielskim?
Nie zrozumieliśmy się. Miałem na myśli to, że skoro na języku obcym list danego typu pisze się raz to na języku ojczystym też ten raz wystarczy. Ot tak, żeby pokazać jak pisze się daną formę.
MeWa pisze:Owszem, ale jak nie widzę zastosowania w życiu, to ZAPOMINAM o tym szybko

No tak, tylko matematyka ma to do siebie, że jest nauką teoretyczną. Ale jest niezbędna do wielu zadań praktycznych z innych dziedzin wiedzy. Tylko, że te inne dziedziny wiedzy są innymi, porównywalnie głębokimi stawami, co matematyka. I w każdym z tych stawów trzeba zanurkować, żeby rozwiązać najprostsze zadanie praktyczne. Przykładowo, mam schody i muszę wyznaczyć grubość płyt, z których mam je wybudować aby się nie zawaliły. Schemat statyczny schodów to ni mniej ni więcej tylko belka swobodnie podparta, którą możemy przedstawić jako prostą o danym nachyleniu (rozwiązanie przybliżone) lub jako belkę giętą (rozwiązanie dokładne). Do rozwiązania przybliżonego trygonometria jest jak znalazł. Tylko żeby móc w ogóle rozwiązać to zagadnienie potrzebuję znać również bardzo dobrze statykę.
Ergo ciężko jest znaleźć zadania, których matematyka jest praktyką sama w sobie. Chyba tylko finanse. W praktyce inżynierskiej matematyka to tylko narzędzie.