To nie o to chodzi, aby ludzie nauczyli się patrzeć, tylko aby na pierwszy rzut oka widzieli, że nie jest to normalny, pełen kurs. Szkoda, że niczego z dyskusji nie zrozumiałeś.adner pisze:Przecież są też tablice boczne. Wprowadzenie skróconych tras nastąpiło niedawno, minie miesiąc i ludzie się nauczą patrzeć, dokąd tramwaj jedzie chcąc dotrzeć dalej, niż na Metro Marymont...(...)
Oznakowanie kursów wariantowych 17
Na schematach nie ma oznaczenia, że na Marymoncie kończy połowa kursów. Podobnie z listą przystanków na rozkładzie.adner pisze:Wprowadzenie skróconych tras nastąpiło niedawno, minie miesiąc i ludzie się nauczą patrzeć, dokąd tramwaj jedzie chcąc dotrzeć dalej, niż na Metro Marymont... a od biedy(jak już ktoś ma taki pęd że nie może sprawdzić sobie na tablicy) można wsiąść i zobaczyć w środku, skoro się i tak jedzie w tym kierunku to można wysiąść i poczekać na dłuższy wariant.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Jak dla mnie to nie ma co robić z ludzi istot ułomnych. Od dłuższego już czasu miewamy w stolicy kursy wariantowe i dajemy radę. Nie ma co wymnażać numerków. Mieszkałem w Kolonii i na linii 18 co 2 kurs jechał za granicę miasta, a co 5 do Bonn. Numer był ten sam, tylko napis końca na czole wskazywał dokąd tramwaj jedzie. I co? Jesteśmy większymi mniej rozwiniętym społeczeństwem od zachodnich sąsiadów? NIE. Wystarczy dobrze zrobić informację przystankową i schematy.Paweł D. pisze:To nie o to chodzi, aby ludzie nauczyli się patrzeć, tylko aby na pierwszy rzut oka widzieli, że nie jest to normalny, pełen kurs.
Wiem, wiem - zaraz mi się od betonów dostanie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Przypominam nieśmiało o bocznych tablicach (tudzież wyświetlaczach) - był tym dyskusja przy nieszczęsnych ZET-ach. Wiem, na to się nie patrzy, bo lepiej kwękać po forach.MichalJ pisze:No to zlikwidować tylne numery całkiem. I dechy. Przecież wszystko będzie na przystanku.
- marcin3001
Rany, chodzi tylko o to, że tylny kwadrat w Swingu ma możliwość wyświetlenia komunikatu o skróceniu kursu, a tego nie robi. Nie jest to więc problem techniczny, a jedynie czyjaś intelektualna impotencja.MisiekK pisze:Przypominam nieśmiało o bocznych tablicach (tudzież wyświetlaczach) - był tym dyskusja przy nieszczęsnych ZET-ach. Wiem, na to się nie patrzy, bo lepiej kwękać po forach.
8 na Wolski jeździ ze "skróconym", 17 na Marymont nie - gdzie tu logika?
- MeWa
- Cukiereczek
No dobra, ale jak na 208 mam kurs skrócony, to jest zapowiedź co przystanek: "Uwaga. Trasa skrócona. Ostatni przystanek: PKP WKD Al. Jerozolimskie". A we wspaniałych Swingach nawet tego NIEDASIE zrobić.MisiekK pisze:ak dla mnie to nie ma co robić z ludzi istot ułomnych. Od dłuższego już czasu miewamy w stolicy kursy wariantowe i dajemy radę. Nie ma co wymnażać numerków.
A najlepiej spocząć na laurach i nic nie robić, mimo że sporo można poprawić.
No dobrze, organizator nawalił. A motorniczowie też muszą brakiem myślenia i odbębnianiem obowiązków po linii najmniejszego oporu?Stary Pingwin pisze:MeWa, Gdyby Organizator przygotował kursy 17 do Potockiej właściwie, nie zastanawiali byśmy się, czy wpisywać trasę skróconą, ogłaszać przez megafon ewentualnie wypraszać pasażerów
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Mam.MichalJ pisze:Z tyłu widać boczną tablicę? Masz w rodzinie kogoś ze wzrokiem gorszym niż 20/20?
Całej nie, ale krańce sprawdzam.MichalJ pisze:Czytasz za każdym razem całą boczną tablicę?
Dobre pytanie do układającego rozkłady. Sam bym chętnie poznał odpowiedź.marcin3001 pisze:8 na Wolski jeździ ze "skróconym", 17 na Marymont nie - gdzie tu logika?
Mam wrażenie, że już kilka razy jasno tobie wytłumaczyłem na czym to polega. Będzie rozkład z zapowiedzią to zapowiedź będzie. A skoro takowej nie dostarczono to nie jest emitowana.MeWa pisze: A we wspaniałych Swingach nawet tego NIEDASIE zrobić.
- MeWa
- Cukiereczek
No dobra, ale ZTM na to:
ZTM pisze:Druga podniesiona w zapytaniu kwestia również została ujęta w wytycznych dla tramwajów "Swing". Podczas kursów skróconych powinny być emitowane analogiczne zapowiedzi głosowe jak w autobusach
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Jeden pokój nie wie co robi drugi. Starych Świdrów nie udało się poprawić od prawie 2 tygodni, to co tu wymagać...MeWa pisze:No dobra, ale ZTM na to
-
Stary Pingwin
!7 do Potockiej według rozkładu motorniczego jest kursem normalnym-zaczyna na Służewcu, kończy na Potockiej. Kurs skrócony występuje przy SB, jeżeli wagon kończy wcześniej, niż na pętli według rozkładu prowadzącego.
Cały czas twierdzę, że Organizator zawalił sprawę, a teraz szuka winnego.
Cały czas twierdzę, że Organizator zawalił sprawę, a teraz szuka winnego.
miłośnik 13N
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A co na to TW?MeWa pisze:No dobra, ale ZTM na to:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Stary Pingwin