O spółce PKP Intercity

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2009, 13:10

echodnia.eu pisze:Kolejny cios dla Radomia. Po wakacjach z rozkładu znikną następne pociągi
Tomasz DYBALSKI

Od września z radomskiego rozkładu jazdy prawdopodobnie znikną pociągi do Gliwic, Wrocławia i Warszawy. Ujawniono projekt zmian rozkładów jazdy pociągów.

Projekt opublikowało na swojej stronie czasopismo "Transport i Komunikacja”. Cięcia są ogromne – w całej Polsce może zniknąć kilkadziesiąt pociągów. W rozkładzie radomskim zmiany dotyczą pięciu połączeń.

LIKWIDUJĄ POCIĄG DO WROCŁAWIA...

Od września przestanie kursować "Bystrzyca” – nocny pociąg do Wrocławia. Jeszcze kilka lat temu był to skład złożony z kilkunastu wagonów kursujący do Jeleniej Góry. Obecnie jeździ tylko dwa razy w tygodniu – w piątki i niedziele. – Wtedy obłożenie jest na nim spore. Często jeżdżę tym pociągiem i wiem, że podróżuje nim naprawdę sporo pasażerów – komentuje Andrzej Lewandowski, prezes Klubu Miłośników Kolei w Radomiu.

...GLIWIC...

Pociąg "Długosz” składa się z wagonów do Krakowa i Gliwic, rozłączanych w Kielcach. Od września ma kursować tylko do Krakowa. – To jakiś skandal – denerwuje się radomianka Anna Głogowska, stała pasażerka "Długosza”. – W tym pociągu często podróżuje się na korytarzu. Jeśli PKP likwiduje tak dobre połączenia, to gratuluję im rozsądku.

...I WARSZAWY

Definitywnie z rozkładu zniknie pospieszny "Staszic” z Kielc do Warszawy, a "Sienkiewicz” tej samej relacji nie będzie jeździł w niedziele.

Jedyną pozytywną zmianą będzie możliwość bezpośredniej podróży na Podkarpacie, ale tylko raz w tygodniu. Do Przemyśla przez Kraków pojedzie w nocy z czwartku na piątek pospieszny "Nosal”.

Na planowane likwidacje narzekają też studenci. Zarówno "Bystrzyca” jak i "Długosz” wyjeżdżają z Lublina. Pociągi to najdroższe, ale też najszybsze połączenie z tego miasta. Pociąg jedzie równe półtorej godziny. I PKS-y, i busy jadą o około pół godziny dłużej.

BEZ KOMENTARZA
Paweł Ney, rzecznik PKP Intercity uważa, że źle się stało, że pasażerowie dowiedzieli się o planowanych likwidacjach.

– "Transport i Komunikacja” to czasopismo prowadzone przez sympatyków Przewozów Regionalnych (PR uruchomiły niedawno konkurencyjne dla pociągów Intercity połączenia Interregio – przyp. Red.) i zachowali się bardzo nieładnie. To projekt zmian i może się on jeszcze zmienić – twierdzi Ney. Przyczyn planowanych likwidacji rzecznik nie chciał komentować. Jak informuje "Transport i Komunikacja”, planowane zmiany są zatwierdzone przez zarząd spółki PKP Intercity.
Podkreślony fragment idealnie obrazuje podejście PICu do klienta.
Mam nadzieję, że w Radomiu wreszcie zagoszczą InterRegio, bo inaczej, to 225-tysięcznie miasto będzie posiadało jedynie kilkanaście połaczeń pociągów osobowych dziennie... I jak tu jeździć koleją? Nie wspominam o tym, że do Warszawy rano przydałyby się jeszcze ze dwa przyśpieszone pociągi...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 23 lip 2009, 13:15

Wolfchen pisze:Mam nadzieję, że w Radomiu wreszcie zagoszczą InterRegio, bo inaczej, to 225-tysięcznie miasto będzie posiadało jedynie kilkanaście połaczeń pociągów osobowych dziennie... I jak tu jeździć koleją? Nie wspominam o tym, że do Warszawy rano przydałyby się jeszcze ze dwa przyśpieszone pociągi...
Od września uruchomiony ma być InterRegio Warszawa - Kielce przez CMK ](*,) Także powoli żegnamy pociągi dalekobieżne na linii nr. 8 :-#

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2009, 13:26

Mr_Kolesław pisze:Od września uruchomiony ma być InterRegio Warszawa - Kielce przez CMK ](*,) Także powoli żegnamy pociągi dalekobieżne na linii nr. 8 :-#
Patrząc obiektywnie na stan linii 8, to ja się wcale nie dziwię, że szybciej jest z Kielc przez CMK ze zmianą czoła. Chociaż wątpię, czy po remoncie wrócą pociągi dalekobieżne - jak dla mnie, jest to wysoce wątpliwe - odzyskać pasażerów będzie bardzo trudno.

Cóż, im więcej cięć na kolei będzie, tym więcej PKSów zacznie kursować. Obecnie chodzą ploty, że nocny PKS na trasie Radom - Wrocław przywrócony będzie od września/października :dance:
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lip 2009, 14:12

Z drugiej strony - im mniej tam będzie pociągów dalekobieżnych, tym większa szansa na atrakcyjne połączenia lokalne dla Piaseczna.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2009, 14:17

Glonojad pisze:Z drugiej strony - im mniej tam będzie pociągów dalekobieżnych, tym większa szansa na atrakcyjne połączenia lokalne dla Piaseczna.
Kwestia priorytetów, ponieważ brak pośpiesznych z Warszawy praktycznie odcina Radom od świata...

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 23 lip 2009, 15:03

Wolfchen pisze:
Glonojad pisze:Z drugiej strony - im mniej tam będzie pociągów dalekobieżnych, tym większa szansa na atrakcyjne połączenia lokalne dla Piaseczna.
Kwestia priorytetów, ponieważ brak pośpiesznych z Warszawy praktycznie odcina Radom od świata...
Jedyna nadzieja w Kolejach Mazowieckich. Piętrusy w formie przyśpieszonej byłyby w sam raz:)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 lip 2009, 15:09

Jak przyspieszone, to zburzą rozkład na odcinku piaseczyńskim...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2009, 15:23

Lukasz436 pisze:Jedyna nadzieja w Kolejach Mazowieckich. Piętrusy w formie przyśpieszonej byłyby w sam raz:)
Miałem bardziej na myśli pośpiechy przelotowe przez Radom typu Warszawa - Kraków, Warszawa - Rzeszów, Kielce - Białystok, etc...
Glonojad pisze:Jak przyspieszone, to zburzą rozkład na odcinku piaseczyńskim...
Nawet, jeśli będą pozataktowe (wiem, takt na "ósemce" to marzenia)...?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lip 2009, 15:46

Właśnie jak będą pozataktowe, to porozwalają takt.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 23 lip 2009, 15:48

Glonojad pisze:Jak przyspieszone, to zburzą rozkład na odcinku piaseczyńskim...
Ratunkiem dla Piaseczna jest chyba SKM. Ale pytanie kiedy to nastanie...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2009, 15:54

fik pisze:Właśnie jak będą pozataktowe, to porozwalają takt.
Dajmy na przykład takt dla osobowych na pół godziny, do tego SKM również w takcie, np. 15 minutowym. A w wolne sloty wcisnąć pośpieszne i przyśpieszone. A najlepiej byłoby, gdyby od Zalesia istniały trzy tory, to problem by zniknął.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 23 lip 2009, 16:06

Wolfchen pisze:Dajmy na przykład takt dla osobowych na pół godziny, do tego SKM również w takcie, np. 15 minutowym. A w wolne sloty
Właśnie skończyły Ci się sloty, bo masz odstęp krytyczny Jeziorki - Okęcie z przelotem w rejonie 10 minut, co daje Ci 6 slotów/h przy braku jakiejkolwiek rezerwy.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Tm

Post autor: Tm » 23 lip 2009, 16:16

Pospieszne co dwie godziny i wystarcza nawet z lekkim zapasem. Trzeba pamiętać, że stacja w Piasecznie leży nieco na uboczu (nawet jakby Józefosław dowozić do Iwicznej), a linia kolejowa ma bodaj najgorszy przebieg z wszystkich w węxle, więc bardzo wysoka częstotliwość nie będzie potrzebna.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2009, 16:17

fik pisze:Właśnie skończyły Ci się sloty, bo masz odstęp krytyczny Jeziorki - Okęcie z przelotem w rejonie 10 minut, co daje Ci 6 slotów/h przy braku jakiejkolwiek rezerwy.
SKM do Piaseczna co pół godziny w takim układzie musiałaby być. Wtedy mamy w ciągu godziny dwa sloty dla osobówki, 2 sloty dla SKMki, 1 na dalekobieżne/przyśpieszone i 1 rezerwy...

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 23 lip 2009, 17:01

Tm pisze:Trzeba pamiętać, że stacja w Piasecznie leży nieco na uboczu (nawet jakby Józefosław dowozić do Iwicznej), a linia kolejowa ma bodaj najgorszy przebieg z wszystkich w węxle, więc bardzo wysoka częstotliwość nie będzie potrzebna.
Ale taka Lesznowola, obsługiwana na mocnych dowozówkach w dużego taktu raczej byłaby zadowolona. Nazwa stacji lub p.o. nie oznacza, że tylko ludzie z danej miejscowości będą z niej korzystać - tak piszę, ale wiem że to wiesz :)

ZTCW, na odcinku Wa-wa Al. Jerozolimskie - W-wa Służewiec jest rezerwa na 3 i 4 tor, tyle, że wykop linii zamiast na skarpach, byłby oparty na ściankach. Wiadukt w ciągu Poleczki i POW pozwala na 4 tor.

Racją jest, to co pisze Tm - słabo zagospodarowane tereny- strefa lotniska. Ale obejrzyjcie sobie rejon lotniska Heathrow - obudowuje się zabudową jednorodzinną. Tak, że może być i u nas.
Ważna kwestia - jak będzie rezerwa to jedynym jej kosztem będzie koszenie trawy i sprzątanie - wyjdzie taniej niż wykupy i walka po sądach. Szczęściem jest też to, że PLK trzyma rezerwę na tory odstawcze w Zalesiu Górnym.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

ODPOWIEDZ