Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17

Moderator: Wiliam

mozgow

Post autor: mozgow » 23 cze 2008, 18:01

Obrazek
Ekspresówka zatka miasto

Konrad Majszyk 22-06-2008, ostatnia aktualizacja 23-06-2008 17:39

Drogowcy zamkną dziś łącznik Woli z Bemowem, czyli ul. Księcia Janusza. Od lipca czeka nas zwężenie al. Prymasa.

Po tygodniach zastoju budowa 11 km sześciopasmowej trasy przez środek Bemowa, obrzeża Babic i Ożarowa wreszcie się ożywiła. Wzdłuż przyszłej drogi zaczęła się budowa ścian szczelinowych – żelbetowych konstrukcji w szczelinach w gruncie. To właśnie one będą stanowiły ściany otwartego tunelu między Lazurową a Dywizjonu 303.

Dzisiaj rano drogowcy mają zamknąć przejazd między Wolą a Bemowem – ul. Księcia Janusza. Do licznych osiedli w Forcie Bema nie dojedziemy więc przez tory kolejowe od strony ul. Obozowej i Dywizjonu 303, a tylko od Wrocławskiej i Widawskiej (patrz mapka).

Na początku lipca drogowcy zamkną też ul. Powstańców Śląskich w sąsiedztwie zdewastowanego wiaduktu nad linią kolejową na Górcach. Wtedy ruszy jego rozbiórka, a kierowcy pojadą równoległą drogą tymczasową, której budowa już trwa. W tym samym czasie rozkopią skrzyżowanie ul. Dywizjonu 303 i Marynin – obok ogródków działkowych.

W połowie lipca zaczną się ogromne utrudnienia: zwężenia al. Prymasa Tysiąclecia w stronę Ochoty, obok Lasku na Kole. Tutaj powstanie jeden z największych w Polsce węzłów drogowych. Korki jak w banku.

– Będziemy tak organizowali prace, żeby kierowcy mieli po dwa pasy – obiecuje szef Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych na Mazowszu Wojciech Dąbrowski.

Inwestycja będzie kosztowała 2,1 mld zł i ma być gotowa w 2010 roku. Projekt przewiduje też m.in. plątaninę estakad u zbiegu trasy z Połczyńską, Warszawską, Lazurową i al. Prymasa Tysiąclecia. Droga będzie dopiero pierwszym elementem obwodnicy ekspresowej, która miała być gotowa do 2007 roku.

Obrazek
Trasa ekspresowa S8 przetnie Bemowo na połowę. Powstaje tuż obok gęsto zamieszkanych osiedli – najstarsze powstały w latach 80., najnowsze właśnie się budują. Trasa połączy al. Prymasa Tysiąclecia z Konotopą (tam ma dotrzeć od strony Łodzi autostrada A2). Droga została podzielona na cztery odcinki między cztery firmy: Budimex-Dromex, Mostostal Warszawa, Strabag i Warbud. Kierowcy mogą obserwować i porównywać, która buduje szybciej, lepszym sprzętem i w sposób bardziej zorganizowany.
Źródło: Życie Warszawy
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

Andrzej

Post autor: Andrzej » 23 cze 2008, 20:51

GW pisze:Mieszkający w tej okolicy minister środowiska w rządzie PiS Jan Szyszko chciał wyrzucić obwodnicę do sąsiedniego Halinowa i na dawny poligon, który ma być wpisany na listę obszarów cennych przyrodniczo Natura 2000.
Absurd

GW pisze:„Skład sędziowski pod przewodnictwem Krystyny Napiórkowskiej dopatrzył się za to innych uchybień:

• minister wybrała wariant, o który nie wnioskowali drogowcy,
Andrzej pisze:Argumentem za W2 mogą być też wille wpływowych osób, a ten wariant drogę od nich odsuwa
MeWa pisze:A wersja o wpływowych willach to chyba tylko nieudana próba dorobienia ideologii przez moeszkańców Wesołej.
GW pisze:[Była minister rozwoju regionalnego Grażyna Gęsicka, obecnie posłanka PiS, od "Gazety" dowiedziała się o uchyleniu jej decyzji z zeszłego roku. (...)Opóźnienie budowy to wielka strata także dla mieszkańców Wesołej. Ogromny ruch samochodów zamiast szybką trasą przetacza się teraz przez małe osiedlowe uliczki - dodaje była minister.
Absurd

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 cze 2008, 22:29

Droga będzie dopiero pierwszym elementem obwodnicy ekspresowej, która miała być gotowa do 2007 roku.
:term:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 cze 2008, 22:48

inż. Glonojad pisze:
Droga będzie dopiero pierwszym elementem obwodnicy ekspresowej, która miała być gotowa do 2007 roku.
:term:
Absurd.

:P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 cze 2008, 1:03

Andrzej pisze:Absurd
Nie bardzo rozumiem cel, sens i przesłanie Twojej cytowanki, w której pojawia się i mój post! Zresztą mógłbyś bardziej rzetelnie cytować fragmenty...

Zresztą czemu cytujesz siebie w sprawie WII, skoro wybrany został WIIIa?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Andrzej

Post autor: Andrzej » 24 cze 2008, 17:12

MeWa pisze:
Andrzej pisze:Absurd
Nie bardzo rozumiem cel, sens i przesłanie Twojej cytowanki, w której pojawia się i mój post! Zresztą mógłbyś bardziej rzetelnie cytować fragmenty...

Zresztą czemu cytujesz siebie w sprawie WII, skoro wybrany został WIIIa?
Wg mnie sprawa ma się tak:
* wariant WIIIA, pierwotny, w terenie zarezerwowanym ponoć od 20 lat, ale przebiegający obok wilii wpływowych ludzi, którzy zdążyli się tam osiedlić;
* "nagły" wariant W2 w terenie, który nie był rezerwowany, stąd w pełni uzasadnione rozszczenia mieszkańców, uderzający w ujście wody dla Sulejówka i okolic (rezerwa dla części prawobrzeżnej Warszawy), ale o łagodniejszych łukach, czym ponoć zyskał przychylność drogowców, choć jak sami mówili - było im bez różnicy czy WIIIA czy W2, byle nie W3.
Ale dodatkowo nowy W2 omija wille tychże wspomnianych osób. Wolę nie myśleć, jak bardzo przekonali sąd, by się aż tak kompromitował tym podpisem Gęsickiej i innymi wydumanymi powodami.

W Polsce rządzą ludzie, którzy rządzą sądami. Jeśli nic się nie zmieni, to wg mnie - w tej konkretnej sprawie - albo wreszcie siłą przejdzie W2,, który omija te wille, albo wcale nie będzie tego odcinka..
**
Przy okazji..
swego czasu pobroniłem trochę komisu Bogdan-car, ale z wieści gminnej dowiedziałem się ostatnio co nieco o tym komisie i wycofuję wszystko. Jakoś wszystkich udało się już dawno wysiedlić z potrzebnego rejonu ul. Marsa, prócz nich..

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 14 lip 2008, 23:32

:arrow: Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, od jutra utrudnienia na trasie Armii Krajowej:
GW pisze:Trasa AK o jeden pas węższa na Powązkach

Jarosław Osowski, ostatnia aktualizacja 2008-07-14 23:13

Od wtorku w południe zaczynają się poważne utrudnienia z powodu budowy warszawskiej obwodnicy przez Bemowo. Drogowcy na ponad dwa lata zwężają w obu kierunkach Trasę AK koło Cmentarza Wojskowego na Powązkach. To przygotowania do budowy trzypoziomowego skrzyżowania.

Komisja zbiera się ok. godz. 22 i wkrótce potem na jezdniach staną bariery. Przez najbliższy tydzień na 100-metrowym odcinku w pobliżu ul. Powązkowskiej wyłączone z ruchu będą oba lewe pasy przylegające do barierki pośrodku arterii. W tym czasie powinien powstać przejazd przez pas dzielący jezdnie. Podobne zwężenie planowane jest od 23 do 30 sierpnia koło parkingu na tyłach Cmentarza Wojskowego - tu zostanie wyasfaltowany drugi łącznik między jezdniami.

Kiedy oba przejazdy będą gotowe, 30 sierpnia drogowcy zamkną nitkę w stronę Pragi na odcinku 1,5 km. Samochody mają jeździć dwoma pasami w obu kierunkach jezdnią zachodnią. Pozwoli to przystąpić do budowy pierwszej estakady trzypoziomowego skrzyżowania al. Prymasa Tysiąclecia i Trasy AK. Na tyłach cmentarza i w sąsiedztwie lasku na Kole ma się zaczynać przedłużenie tej ostatniej przecinające Bemowo do wylotówki na Poznań i przyszłej autostrady A2.

Budowa nowego, 10,5-kilometrowego fragmentu Trasy AK trwa od połowy lutego. To najdroższa inwestycja drogowa w Polsce warta prawie 2,2 mld zł. W wielu miejscach między Powązkami a miejscowością Konotopa w okolicach Ursusa i Piastowa widać już pierwsze zbrojenia i beton przyszłych wiaduktów, a także ścian zabezpieczających głęboki wykop, w którym droga znajdzie się na wysokości os. Górce i Bemowa.

Wykonawcy stopniowo wprowadzają też utrudnienia w ruchu - zaczęło się od zamknięcia przejazdu ul. Księcia Janusza na Kole (gdzie powstaje wiadukt nad linią kolejową i nową Trasą AK), nie można też przedostać się ul. Narwik do Bliznego. Od września na mniej więcej rok ul. Dywizjonu 303 przestaną kursować tramwaje linii 20. Przyczyną jest budowa nowych wiaduktów ul. Powstańców Śląskich łączących Jelonki z Bemowem.

Najbardziej spektakularna będzie budowa węzła na tyłach Cmentarza Wojskowego z estakadami i tunelem. Potrwa do końca 2010 r. W tym czasie kierowcy muszą się liczyć ze sporymi utrudnieniami między Żoliborzem, Wolą a Ochotą. Drogowcy obiecują, że zawsze będą mieć do dyspozycji po dwa pasy ruchu w każdym kierunku.

Kra

Post autor: Kra » 21 lip 2008, 9:23

Na Połczyńskiej pomiędzy Morami a Broniszami jest budowany objazd drogi głównej - szykują się kolejne utrudnienia - będzie wesoło ;-)

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 05 sie 2008, 13:42

I znów opoźnienia przy budowei POW-ki

http://www.mojursynow.pl/mojursynow/1,8 ... ruszy.html
Wbrew obietnicom nikłe są szanse na rozpoczęcie prac w tym roku prac nad południoą obwodnicy Warszawy

Jak informuje 'Gazeta Stołeczna' , wciąż za nie zaczęła się budowa obiecywanej od kilku lat południowej obwodnicy Warszawy. Powstanie ona na przedłużeniu autostrady A2 i pobiegnie skrajem Ursusa, Włoch i dalej przez Ursynów i Wawer. Jeszcze w czerwcu Wojciech Dąbrowski, szef Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych na Mazowszu, zapowiadał, że budowa pierwszego fragmentu trasy koło lotniska zacznie się jeszcze w tym roku. Teraz szanse na to są już nikłe. Drogowcy dopiero przygotowują przetarg na dwukilometrowy odcinek południowej obwodnicy od lotniska do ul. Puławskiej i pięciokilometrowy fragment Trasy N-S od ul. Marynarskiej. Oba odcinki utworzą kształt litery L, dlatego urzędnicy nazywają tę inwestycję "elką". Stanisław Dmuchowski, zastępca szefa GDDKiA na Mazowszu, przewiduje, że poszukiwanie wykonawcy zacznie się na przełomie sierpnia i września. Jeśli udałoby się go szybko znaleźć, to i tak pierwsze prace, np. przy wycince drzew i krzewów, zaczną się zimą.
[/quote]

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 05 sie 2008, 16:57

Jeśli zostanie ogłoszony przetarg na Wykonawcę, to będzie już z górki. Polecam zeszłoroczne perturbacje z przetargiem na odcinek Konotopa - Powazkowska

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 sie 2008, 20:36

Z górki to będzie, jak Wykonawca będzie wyłoniony - przypominają mi się hocki z S7 i gonieniem ofert przez wycenę inwestorską :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 05 sie 2008, 22:06

Mały i zwięzły fragment fotorelacji z placu budowy bemowskiego odcinka S-8, na którego każdym odcinku wrze robota. Jak powiedział mi jeden z pracujących tam robotników: plan robót jest bardzo napięty i szczegółowy. Stan na 3 sierpnia. Enjoy!
Załączniki
080803 007A.jpg
080803 010A.jpg
080803 012A.jpg
080803 017A.jpg
080803 020A.jpg
080803 022A.jpg
080803 024A.jpg
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 05 sie 2008, 22:21

inż. Glonojad pisze:przypominają mi się hocki z S7
A dla którego odcinka?
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 06 sie 2008, 0:55

tarantula01 pisze:
inż. Glonojad pisze:przypominają mi się hocki z S7
A dla którego odcinka?
Grójec-Białobrzegi

Teokryt

Post autor: Teokryt » 06 sie 2008, 7:17