Tramwajowa fantastyka i futurologia
Moderator: Wiliam
Ale po co tak kombinować z tą Nowogrodzką skoro na ciągu Nowowiejskiej połowa objazdu jest gotowa ?
W alei Wyzwolenia miejsca dużo, w Ujazdowskich i Nowym Świecie też po jednym pasie można zabrać na tramwaj, na Placu Na Rozdrożu też da radę przeprowadzić tramwaj po północnej stronie.
Na Nowogrodzkiej miejsca jest mało, a objazd musiałby być raczej co najmniej od Emilii Plater, bo dworzec Śródmieście też ma iść do przebudowy, a w Emilii Plater to już w ogóle jest mega ciasno, żaden tramwaj by się tam nie zmieścił.
W alei Wyzwolenia miejsca dużo, w Ujazdowskich i Nowym Świecie też po jednym pasie można zabrać na tramwaj, na Placu Na Rozdrożu też da radę przeprowadzić tramwaj po północnej stronie.
Na Nowogrodzkiej miejsca jest mało, a objazd musiałby być raczej co najmniej od Emilii Plater, bo dworzec Śródmieście też ma iść do przebudowy, a w Emilii Plater to już w ogóle jest mega ciasno, żaden tramwaj by się tam nie zmieścił.
Utrudnień się nie uniknie, wiadomo, ważne też żeby na ciągach prostopadłych udało się utrzymać w miarę normalny ruch, w szczególności tramwaje na Marszałkowskiej. A może dla ruchu autobusowego można by przystosować którąś z ulic bliżej Alej (Nowogrodzką właśnie chociażby), to byłoby prostsze niż układanie torów.
-
- Kontakt:
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ujazdowskie mogłyby zostać na stałe, Nowogrodzka byłaby tymczasem. Sądzę, że skończy się na autobusach na Nowogrodzkiej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
- Kontakt:
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Od czegoś trzeba zacząć przecież 

Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
- Kontakt:
Teoretycznie jest jeszcze trochę czasu, aby zaprojektować i zbudować niepartackie torowisko.
Nie wierzę w zgodę polityczną na wybudowanie torów (i drutów) na Ujazdowskich. Toż to nieestetyczne! Zniszczy salon Warszawy! (sprawdzić, czy nie Krakowskie Przedmieście). Poza tym pasażerowie jakoś sobie poradzą. Nie to co kierowcy...
Zdecydowanie jest jeszcze czas żeby zrobić porządne torowisko na Ujazdowskich (tylko trzeba by już poważnie o tym myśleć) i faktycznie byłby to impuls do jego poprowadzenia dalej.
Póki co, po zakończeniu remontu to może np. 7 zamiast Alejami może by mogło tamtędy jeździć...
Póki co, po zakończeniu remontu to może np. 7 zamiast Alejami może by mogło tamtędy jeździć...
No rzeczywiście, ostrą fantastykę tu odprawiacie, jak naprawdę myślicie, że w dobie cięć inwestycji tramwajowych powstanie jakiekolwiek torowisko, które nie było w planach.
wszystkie linie metra na bialoleke!
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
Tylko że to i tak trzeba wybudować. Albo przynajmniej można, i to za pieniądze skądinąd (plki na remont a nie miasta). Oczywiście to wszystko komplikuje.
Doba cięć tramwajowych to jest ten rok i przyszły. A remont średnicy to kiedy? 2027?
Acz patrząc na poprzednią* dekadę, to i tak jestem mocnym sceptykiem. Ale pofantazjować chyba można? V linia metra jest jeszcze mniej realna.
* ja liczę dekady tak: 2010s = 2010..2019, 2020s = 2020..2029
Doba cięć tramwajowych to jest ten rok i przyszły. A remont średnicy to kiedy? 2027?
Acz patrząc na poprzednią* dekadę, to i tak jestem mocnym sceptykiem. Ale pofantazjować chyba można? V linia metra jest jeszcze mniej realna.
* ja liczę dekady tak: 2010s = 2010..2019, 2020s = 2020..2029
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
PLKa nie da pieniędzy na nic poza tymczasowym rozjazdem do zawracania dwukierunków pod Muzeum Narodowym. Albo i nawet tego nie da. W każdym razie na pewno nie sfinansuje budowy normalnego torowiska w Ujazdowskich.