asq pisze:im więcej sensacji tym lepiej dla nas.
Obserwuję całą sytuację od jakiegoś czasu i cały czas mnie zastanawia fakt Twojej osoby w całym tym zamieszaniu Andy.
kilka faktów:
- system bezpieczeństwa jest zły
- ztm nie zdaje sobie sprawy ile osób korzysta z luk systemu (albo nie chce sobie zdawać sprawy)
- od kilku miesięcy problem ciągle jest nagłaśniany z coraz większym gronem odbiorców
- od kilku miesięcy problem rośnie ponieważ coraz więcej osób wie na czym polega luka bezpieczeństwa ( i ją wykorzystuje lub nie )
Teraz odniosę się do Twojej osoby.
Zdajesz sobie sprawę z tego, że system bez. jest zły. Obrałeś metodę rozprzestrzeniania informacji o problemie ponieważ wierzysz, że kiedy więcej osób zacznie wywierać presję na ZTM (w tym media) to owa organizacja nie będzie miała wyjścia i będzie musiała naprawić błąd.
To jest oczywiście wersja oficjalna, tak żeby nie można się było do Twojej osoby przyczepić, że łamiesz jakieś regulaminy. Dzięki temu masz też poczucie wyższych działań moralnych. Jednak Twoja determinacja do osiągnięcia celu nie kończy się w tym miejscu. Ty nie tylko pokazujesz informacje na temat tego, że system jest błędny, Ty pokazujesz jak wykorzystać ten błąd. Tu na forum nie pokazujesz szczegółów technicznych tak żeby Ci nie skasowali konta, tutaj nadal jesteś bohater, ale ja wiem i Ci co mają trochę wiedzy i logiki, że klucze ZTM też Ty udostępniłeś (zbierzność przpadkowa CH.JE ? nie sądzę) cały ten skrypt który napisałeś i te filmiki na yt to wyraz tego, że
Tobie nie tylko zależy na informowaniu, Tobie zależy aby więcej ludzi popełniało przestępstwo.
To jasne i oczywiste, wszystko widać jak na dłoni dla obserwatora który stoi z boku.
Jesteś pośrednio odpowiedzialny (bo każdy ma prawo wyboru za siebie) za to, że cała sprawa przybiera na rozmiarach ale nie tylko w mediach ale też po ciemnej stronie. Teraz kiedy dołączyła do tego policja, może było warto by pomyśleć ile ludzi wpadnie dzięki Tobie? Śmiejesz się? Powiem Ci tak. Hakerzy którzy mieli o tym wiedzę już wcześniej, mają na tyle oleju w głowie aby i tak nie dać się złapać. Ale co z gimbusami? Co z ludźmi którzy wpadną bo ktoś im powiedział 'mam znajomego w ZTM, chcesz taniej kartę?'.. co z tymi wszystkimi? Rynek posiada już kilka tysięcy kart, więc jak sam widzisz to sporo osób do pociągnięcia do odpowiedzialności. Policja będzie karać, ale nie tych którzy to robią profesjonalnie. Co z ZTM ? nic, wszystkie firmy państwowe są i będą skorumpowane, a takich bohaterków jak Ty wciągają nosem na śniadanie jeżeli trzeba. Nie jesteś dla nich zagrożeniem i nigdy nie będziesz, zrobią jak im wygodnie i tyle. Dla hakerów też nie jesteś zagrożeniem, mogą Cię zniszczyć jak tylko im zacznie zależeć (nie jesteś zbyt anonimowy, Twoją kobietę też łatwo namierzyć, w ogóle się z tym nie kryjesz w internecie). [JA NIE GROŻĘ, JA WSKAZUJE CI PUNKT WIDZENIA]....
Twoje kwestie moralnie nie są tu niczym do pochwalenia. Nie zdajesz sobie sprawy z przestrzeni tej matrycy. Brniesz prosto do celu, a to może Cię zgubić. Na miejscu ZTM najpierw bym zajmował się Tobą bo dla mnie to Twoja wina, że sprawa wygląda jak wygląda. Widzę, że wiesz gdzie kończą się granicę i jak łatwo za nie wykroczyć, ale pozwól aby inni sami sobie z tego zdali sprawę, nie zachęcaj ich do tego bo w ten sposób bierzesz za nich odpowiedzialność. Ave