Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie ma. Scania śpi na przystanku dla wysiadających, w miejscu w którym nie utrudnia ruchu. W ogóle jest śmiesznie, bo jak 178 i Z-9 przyjeżdżają o czasie, i regulaminowo podjadą na przystanek dla wsiadających, to 207 się na swoim przystanku nie mieści. A akurat w zmianie A zarówno 178 jak i Z-9 w stronę Ursusa sobie radzą.
A na pętli P+R al. Krakowska? Tam przystanek dla wysiadających jest tylko jako naklejka na przystanku, przystanku technicznego nie ma, a 9 ma w tej chwili chyba dwa tory do dyspozycji, więc nie wiadomo, który - z którego toru - ruszy pierwszy. Wsiada się więc i tak na przystanku zbiorczym razem z 35.MZ pisze:A jak masz na pętli NOWE BEMOWO w przypadku tramwajów jadących od strony Radiowej?
Co do przystanków dla wysiadających, technicznych itd. To powiedzcie mi od kiedy można wsiadać na przystanku dla wysiadających, bo rozkład 742 twierdzi, że można. Ciekaw jestem co z krańcem Brześce, rozkład tu twierdzi, że można przejechać z przystanku Brześce 01 do Brześce 02? 
Tylko ostatnio co 2-3 dni potrafią być opóźnienia rzędu 30 minut i wtedy Redutowa i Stalowa sobie nie radzą, a co dopiero Grodzio. 
Fakt, Grodzio nawet sobie dobrze radzi. Ostatnio przyjechał tylko na -4, widać kierowca chciał jak najszybciej dojechać do krańca i potem zjazd do zajezdni, bo jechał jak na Grodzia nawet szybko. Problemem jest to, że Scania musi przestać kilkanaście minut na pętli Zajezdnia Stalowa, aby odjechała wcześniejsza brygada 156 i dopiero może zjechać.fraktal pisze:No dobra, skoro tak mówimy "pozytywnie" o naszych ajentach, to ja podzielę się krótko wrażeniami z jazdy grodzia na jednym z dodatków 156. Chyba nie mieli racji ci, którzy się obawiali, że grodzio zawsze będzie się tam ślimaczył i nie nadrabiał opóźnienia. Bo akurat ten kierowca, na którego trafiłem opóźnienie owszem nadrabiał, "dynamicznie" przyspieszał i hamował, ale ruszanie znienacka i z zamykającymi się drzwiami z przystanku, gdy w autobusie jest tłok, to raczej nie to, co się powinno robić. Ale opóźnienie jak najbardziej nadrobił...
fraktal pisze:A na pętli P+R al. Krakowska? Tam przystanek dla wysiadających jest tylko jako naklejka na przystanku, przystanku technicznego nie ma, a 9 ma w tej chwili chyba dwa tory do dyspozycji, więc nie wiadomo, który - z którego toru - ruszy pierwszy. Wsiada się więc i tak na przystanku zbiorczym razem z 35. A tramwaj stoi bez ludzi.
No właśnie powinno się to uporządkować. No bo na przykład w takim Radzyminie Clop jest właśnie przy tej zawrotce, więc czymś naturalnym wydaje się, że postój tam się powinien odbywać, a przynajmniej jego część, związana z załatwieniem potrzeb fizjologicznych.
Tymczasem faktycznie tam przystanku technicznego formalnie nie ma, za to linii 700 w Konstancinie, gdzie jest podobna sytuacja - owszem jest. Na linii 742 - nie ma przystanku technicznego, zaś na linii 203 przy Forcie Wawrzyszew - jest, mimo że w rozkładzie dla pasażerów nie jest on uwidoczniony, podobnie na linii 204 - jak twierdzi Szeregowy - kierowcy mają na PKP Praga w rozkładach przystanek techniczny, zaś w rozkładzie pasażerskim go nie znajdziemy, przy PKP Ursus nie znajdziemy przystanku technicznego ani w rozkładach dla kierowców, ani w rozkładach dla pasażerów itd. Nic dziwnego, że się można w tym pogubić, skoro w podobnych okolicznościach przyrody na zawrotce - raz można wykonywać postój bez pasażerów, a raz nie. Nic dziwnego, że nawet sami kierowcy dokładnie nie wiedzą, jak się powinno robić. Warto to uporządkować:
A może lepiej w ten sposób: Jeżeli postój ma się odbywać z pasażerami to zrezygnować z przystanku dla wysiadających tak jak jest na pętlach: Esperanto, Metro Młociny i innych, a jeśli jest przystanek techniczny i postój jest bez ludzi, to zrobić przystanek dla wysiadających + przystanek dla wsiadających. Wówczas nie będzie żadnych niedomówień i mylnych interpretacji. Przynajmniej jeśli chodzi o autobusy, tramwaje mogą żyć własnym życiem.MZ pisze:Albo przystanek dla wysiadających + przystanek techniczny + przystanek dla wsiadających, albo tylko przystanek dla wysiadających + przystanek dla wsiadających (i tu postój).
-
michał1984
Widzę, że w Mobilisowych przegubach tradycją staje się niestosowanie przyklęków, gdy wsiada osoba na wózku. Tym razem linia 180 na przystanku przy placu Zamkowym - na wózku młoda dziewczyna, więc nie byłoby najmniejszej wątpliwości, że trzeba będzie wyjść z kabiny, to znaczy dla mnie nie było, bo kierowca chyba te wątpliwości miał. Gdy dziewczyna zbliżyła się do drzwi autobusu, spojrzał się w lusterko boczne, ale magicznego przycisku do przyklęku raczej nie użył (akurat miałem o tyle dobrze, że siedziałem naprzeciwko kabiny na zewnątrz, więc mogłem obserwować jego reakcje), dopiero jak ludzie go poprosili by wyszedł, ten zaczął zabezpieczać autobus i wyszedł otworzyć klapę, co też trwało jakiś czas, więc wywołało odgłosy zniecierpliwienia wśród pasażerów. Nie napisałbym nic, gdyby był zastosowany przyklęk, ale widocznie kierowca uznał go za zbędny, a ponieważ wychodził z kabiny też dość niechętnie, zapewne myślał, że dziewczyna na wózku sama sobie wskoczy do wozu, pokonując wysoki stopień. Nie wiem, skąd Mobilis wziął tych buraków do obsługi przegubów, ale pewnie to doświadczeni kierowcy (nowy raczej by sobie nie pozwolił na taką olewkę).
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Temat traktuje o ajentach. To nie są "pochwały i nagany", to nie jest "co nas wkurza w zachowaniu prowadzących", to temat o ajentach. Jeśli udowodnisz związek przyczynowo skutkowy między przewoźnikiem, a konkretnie tym, że był to ajent, a tym, że nie zastosował przyklęku, to zrozumiem. Jeśli chcesz się tylko poskarżyć, to wydaje mi się, że lepszym miejscem byłby formularz na stronie ZTM, ten od kontaktu z Zarządem. To temat o ajentach, nie książka skarg i zażaleń...
I, uprzedzam zarzut: nie mam zamiaru bronić buraka, który nie dopełnił obowiązków. Powinien przyklęknąć, powinien pomóc. Ale czy naprawdę temat o ajentach to temat "co mi zrobił kierowca ajenta", oraz miejsce na wyciąganie wniosków na temat sposobu rekrutacji kierowców?
I, uprzedzam zarzut: nie mam zamiaru bronić buraka, który nie dopełnił obowiązków. Powinien przyklęknąć, powinien pomóc. Ale czy naprawdę temat o ajentach to temat "co mi zrobił kierowca ajenta", oraz miejsce na wyciąganie wniosków na temat sposobu rekrutacji kierowców?
Natomiast od 5 do 12 grudnia hybryda Volvo zostanie przekazana do firmy Mobilis - największego polskiego autobusowego przewoźnika prywatnego - na jazdy testowe w Warszawie.
Za: http://infobus.pl/text.php?from=mail&id=43478
Za: http://infobus.pl/text.php?from=mail&id=43478