fraktal pisze: ↑24 wrz 2024, 15:26
Skoro już w innym temacie wałkujemy kwestię zapowiedzi głosowych lub ich braku, to mam takie pytanie: czy w solarisach 88xx i 18xx ze starym sterownikiem jest możliwość załączenia zewnętrznej zapowiedzi głosowej linii i kierunku, tak jak w sterownikach nowszych? Pytam dlatego, że dosyć często pojawiają się te solarisy na 210, po tym jak przejęły je MZA, a tam uruchomienie takiej zapowiedzi może się przydać. Nie trzeba od razu przecież wysyłać solarisów 54xx, które przydają się na rezerwie, ale są przecież także MANy 34xx.
Zapowiedź zewnętrzną w autobusach ze starym R&G załącza się przyciskiem po lewej stronie pod oknem (w 34xx po lewej od zegarów). W 2008 roku, kiedy R&G proponowało odbiornik SID (osoba z dysfunkcją wzroku ma pilota jak do bramy i może bez ingerencji kierowcy wywołać zapowiedź) ZTM stwierdził, że takie coś jest niepotrzebne, bo przecież kierowca ma obowiązek zwrócenia uwagi na taką osobę. Oczywiście wiemy, jak to działa w praktyce. W innych miastach takie piloty są w powszechnym użyciu. U nas coś zaczyna pomału raczkować, jak czytałem SIWZ na nowe pojazdy, ma być jakaś technologia oparta o Bluetooth LE, ale nie wczytywałem się w szczegóły.
I tak w tym temacie dla mnie największą zagadką do tej pory są Autosany z Europy Express City, które mimo produkcji w 2015 i bycia wyposażonym w sterownik SRG-5000p z funkcjonalnością jak obecnie 6000p nie posiadały zapowiedzi głosowych. I takie coś jeździło sobie (jak oczywiście przyjechało) na 203, gdzie wsiada połowa pasażerów 210 z Lasków. Ale przecież od lat mamy najlepszą komunikację w Polsce
px33 pisze: ↑24 wrz 2024, 15:51
Jeśli są głośniki to tak, tylko to nietrywialne (zapowiedź linii to chyba przycisk zapowiedzi zewnętrznych i zapowiedź nr 0).
Nikt w Warszawie tego nie dopilnował i przy wybraniu tej opcji nie jest generowany komunikat "KLINIA" + xxx + "KKIER" + Pxxx, tylko cały czas LKxxx, do którego nie ma wgranych komunikatów, więc tak jakby tej opcji nie było.