Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 14 gru 2024, 10:49

Światła przy Zaj. Żoliborz działają! Tramwaje i auta solidarnie stoją na czerwonym (nawet w sobotę) :-)

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 14 gru 2024, 11:02

Przez ostatnie 2 tygodnie testowano różne kombinacje w wybranych godzinach w wybrane dni, od wczoraj zgodnie z komunikatem uruchomiono światła "na stałe". Przynajmniej wydłużyli cykl dla tramwajów względem testów. Tramwaje stoją, ale bardziej imo oberwali kierowcy samochodów bo stoją jeszcze dłużej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 gru 2024, 12:26

Na poniedziałkowy poranek muszę sobie kupić duże, świeże panettone bo będzie zabawnie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 14 gru 2024, 12:48

Wczoraj już światła działały od porannych wyjazdów i tragedii o dziwo nie było.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 gru 2024, 13:43

Czyli kolejna minutka albo dwie do rozkładów i sprawa do przyschnięcia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 gru 2024, 0:31

Bywalec pisze:
14 gru 2024, 12:48
Poniedziałek to dopiero zweryfikuje.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 15 gru 2024, 10:01

MisiekK pisze:
Bywalec pisze:
14 gru 2024, 12:48
https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/para ... ny/l54k2wt

Pytanie, dlaczego nie była zaangażowana w to policja, która mogłaby kierować ruchem na wyjeździe.
ŁK

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 15 gru 2024, 12:32

Szybko poszło, światła zostały dziś wyłączone :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 gru 2024, 12:42

Łukasz pisze:
15 gru 2024, 10:01
MisiekK pisze:
https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/para ... ny/l54k2wt

Pytanie, dlaczego nie była zaangażowana w to policja, która mogłaby kierować ruchem na wyjeździe.
Kiedyś utknąłem tam na godzinę (i od tego czasu unikam zajeżdżania tam autem w przedświąteczne weekendy). A światła przy zajezdni były wyłączone, więc to zupełnie nie od tego było. Parking ma ruch dookoła, więc gdy doszło do jego zapełnienia, samochody szukające wolnego miejsca zablokowały pojazdy chcące opuścić parking. Policja nie była zainteresowana interwencją, bo to "nie ich" teren.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 15 gru 2024, 12:49

No ja kiedyś z arkadii też wyjeżdżałem godzinę, niemniej znając zdolności ruszania kierowców i kierowczyń (z naciskiem), to światła na pewno coś zmieniły.
ŁK

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 15 gru 2024, 15:34

Tam też jest problem bo trzeba ruszać pod górkę na wyjazdach, czego niektórzy sprawnie nie umieją ogarnąć. Często nawet jak AK jest czysta to i tak robi się zator na wyjeździe, bo trzeba się upewnić, czy rowerek nie nadjeżdża zza ściany. No ogólnie słabe te wyjazdy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 gru 2024, 11:09

To "górka" wypadła z programu egzaminu na PJ, czy aż tak żenujący jest poziom szoferów?

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 17 gru 2024, 11:52

Zgadnij XD

Ja jak z garażu wyjeżdżam w robocie to nigdy nie podjeżdżam na górkę zanim poprzednie auto nie ruszy spod szlabanów - już tyle razy widziałem staczanie się, że przestałem liczyć. O dziwo są i tacy co potrafią się stoczyć automatem. Chociaż nie mam pojęcia jak to można zrobić...

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 17 gru 2024, 12:05

Emyl pisze:Zgadnij XD

Ja jak z garażu wyjeżdżam w robocie to nigdy nie podjeżdżam na górkę zanim poprzednie auto nie ruszy spod szlabanów - już tyle razy widziałem staczanie się, że przestałem liczyć. O dziwo są i tacy co potrafią się stoczyć automatem. Chociaż nie mam pojęcia jak to można zrobić...
Nie wiem czy każdy automat ma blokadę staczania, może włączają [N] albo im się skrzynia ślizga przez niewymieniany olej.
ŁK

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 gru 2024, 12:07

W dzisiejszym drukowanym Stołku tekst o 64 światłach na Bielanach, czyli o sygnalizacji przy zajezdni.
Wg cytowanego Tamasa Dombiego "ruch tam jest mniejszy i tramwajów jest mniej, dlatego zdecydowali się na włączenie sygnalizacji".
WTF, szczególnie w kontekście tramwajów?

Niemniej, w tekście jest info, że wyłączyli sygnalizację i aktualizują algorytmy, hehe

ODPOWIEDZ