Stacja A-19 Marymont

Moderator: JacekM

Adam G.

Post autor: Adam G. » 20 mar 2008, 15:43

hehe, a jak ja się ucieszyłem, że pociąg mnie pod dom niemalże dowiezie :D
noidea

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 20 mar 2008, 16:00

alojzy pisze:
JacekM pisze:
Też przeczytałem i już się cieszę. Ciekawe jednak, że żadnej wzmianki o tym na stronie ZTMu.
Metro Warszawskie znów zapomniało poinformować ZTM. :/
Polityka złym doradcą w pracy!

alojzy

Post autor: alojzy » 20 mar 2008, 16:19

Już jest:
AKTUALNE KOMUNIKATY
2008-03-20 | Przywrócenie ruchu pociągów metra do stacji MARYMONT | W związku z zakończeniem prac związanych z podłączeniem stacji SŁODOWIEC do eksploatowanego odcinka linii metra, od dnia 20.03.br. (czwartek) od ok.godz. 14.10 przywraca się funkcjonowanie stacji metra MARYMONT.
Pociągi metra kursować będą na pełnej trasie KABATY - MARYMONT. Częstotliwość odjazdów ze stacji MARYMONT jak na pozostałych stacjach

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 mar 2008, 18:17

Maszynista przez mikrofon zapowiada, że Marymont jest już otwarty (w moim przypadku zrobił to między Ratuszem, a Gdańskim. Szkoda, że nie powtórzył przed Wilsonem, bo nie mówił zbyt głośno...), oraz iż "następna stacja: Marymont".

Ludzie oczywiście zaskoczeni. W tym ja. Jak dobrze, że już otworzyli :-)

PS. Pojawią się na monitorach (na górze na Marymoncie i na peronach Wilsona) informacja o otwarciu nowej stacji? Trochę ich teraz brakuje. Metro zostało zaskoczone tym faktem? :>

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 mar 2008, 18:42

geograf pisze:Metro zostało zaskoczone tym faktem? :>
Może zapomniało się poinformować... :D
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 mar 2008, 20:23

Monitory są w chwili obecnej wyłączone.

Od jutra będzie w ruchu dodatkowy skład, również po świętach liczba pociągów w ruchu zostanie zwiększona o jeden.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 20 mar 2008, 20:54

A jak jest na powierzchni i z przesiadkami na tramwaj i autobus ? Bo w stołecznej dziś taki oto tekst się pojawił.
Metro na dłuższej trasie, ale rzadziej

Jarosław Osowski, śmik

2008-03-19, ostatnia aktualizacja 2008-03-20 15:19

W czwartek po południu metro zaczęło jeździć do stacji Marymont. Kursy w godzinach szczytu są jednak rzadsze, w dodatku zamiast wygodnego punktu przesiadkowego do autobusów w stronę Bródna, Tarchomina i Bielan pasażerowie zastają zwały błota. Tak będzie przynajmniej do wakacji

Ślamazarnie, czyli w tempie zgodnym z 25-letnią już tradycją budowy warszawskiego metra, powstaje nowa pętla autobusowa u zbiegu ul. Słowackiego i Włościańskiej. To tutaj zamiast na zakorkowanym pl. Wilsona mieli się przesiadać pasażerowie dojeżdżający z północnych peryferii.

W czwartek od godz. 14 wszystkie pociągi metra docierają już do stacji Marymont. Pasażerowie wysiadają, a puste wagony jadą dalej, żeby zawrócić na następnej stacji Słodowiec (ma być otwarta za miesiąc).

Pętla autobusowa bez dojazdu

Wydłużenie trasy spowoduje jednak, że w godzinach szczytu pociągi zaczną kursować o pół minuty rzadziej (przeciętnie raz na trzy minuty i pięć sekund). - Wysłaliśmy do Metra pismo z negatywnym stanowiskiem w tej sprawie - usłyszeliśmy od Igora Krajnowa, rzecznika Zarządu Transportu Miejskiego. Wczoraj nie udało nam się dowiedzieć w dyrekcji Metra, dlaczego nie wypuściła do tuneli dodatkowych składów.

To nie koniec niedogodności. Podobnie jak na wielu innych stacjach także na Marymoncie brakuje systemu szybkich przesiadek do tramwajów i autobusów. Niebezpośrednio nad peronem jest też położona nowa pętla autobusowa, którą firma Pol-Aqua buduje od zeszłorocznych wakacji. Po ośmiu miesiącach widać stanowiska z sześcioma wiatami przystankowymi i budynek nadzoru ruchu. Trzeba jeszcze m.in. położyć nawierzchnię.

Pętla powinna być gotowa do końca kwietnia, ale i tak nie będzie można do niej dojść ani dojechać. Dziś od stacji Marymont i ul. Słowackiego oddzielają ją zwały błota i pojezierze kałuż. To spadek po budowniczych tunelu metra, którzy zasypali go dopiero niedawno. Przy okazji tak poprzekładano podziemne kable, że ich lokalizacja nie zgadza się teraz z projektem, który ma wykonawca dojazdu do pętli. Dodatkowe prace pochłoną milion złotych i przesuną zakończenie budowy na 30 czerwca.

Nie wiadomo, czy uda się do tego czasu naprawić jeden z pasów ul. Słowackiego, który zapadł się podczas budowy metra koło wiaduktu nad Trasą AK. Naprawa nie mieści się już w 11-milionowym kontrakcie z Pol-Aquą. Ratusz dopiero ustala, kto i kiedy wyremontuje jezdnię.

Światła do garażu przesiadkowego

Pol-Aqua ma oddać do użytku skrzyżowanie ul. Słowackiego z Włościańską. Dzięki nowej sygnalizacji świetlnej będzie z niej można skręcić w lewo w stronę Bielan. Światła zaczną też działać u zbiegu Włościańskiej i Kłodawskiej, którą mamy dojeżdżać do garażu przesiadkowego Parkuj i Jedź (otwarty w zeszłym roku również działa na pół gwizdka).

Po urządzeniu nowej pętli przy stacji Marymont ZTM skieruje tu większość linii, które zawracają dziś na pl. Wilsona. Pasażerowie wysiądą z autobusów na wspólnym przystanku za skrętem z ul. Słowackiego we Włościańską. Linie tarchomińskie wrócą na Trasę AK przez ul. Żelazowską i, niestety, utkną w korku, który często zaczyna się w tym miejscu i ciągnie aż do mostu Grota-Roweckiego. Z tego powodu ZTM raczej nie skieruje do stacji Marymont podmiejskich siedemsetek z Legionowa, Nieporętu i Marek. Jeśli wystarczy miejsca na pętli, wpuści na nią za to prywatną linię Ł z Łomianek.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 mar 2008, 21:37

MeWa pisze:Monitory są w chwili obecnej wyłączone.
Tak, to się nazywa zgrabna odpowiedź na zarzut BRAKU informacji o właczeniu do ruchu kolejnej stacji :/

Maszynista prowadzący pociąg, który dojechał o 21:19 na stację Marymont nie raczył poinformować ani o otwarciu Marymontu, ani o tym, że "następna stacja: Marymont".
Czyżby nie było takiego nakazu w metrze? Czyżbym poprzednim razem spotkał się z dobrą wolą maszynisty?

Fajnie...

[ Dodano: 2008-03-20, 21:40 ]
rubeus pisze:A jak jest na powierzchni i z przesiadkami na tramwaj i autobus ?
Wygodnie. Dużo wygodniej niż na Wilsonie (i Słodowcu :twisted: )

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 mar 2008, 21:40

Przez cały dzień nadawane były komunikaty na stacjach, dodatkowo informacja była w pociągu. Dodatkowo w składach rosyjskich wstawiona została odpowiednia tablica.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 mar 2008, 21:46

MeWa pisze:Przez cały dzień nadawane były komunikaty na stacjach, dodatkowo informacja była w pociągu. Dodatkowo w składach rosyjskich wstawiona została odpowiednia tablica.
Na których stacjach?
Byłem o 7:40 na Wilsonie. Czekałem ponad 4 minuty na pociąg (sic!), nie usłyszałem żadnego komunikatu.
Wsiadałem o 13 na Wilsonie w pociąg do centrum. Okej, byłem na stacji ledwo minutę, ale komunikatu nie uświadczyłem.
Wsiadałem o 17 na Centrum, czekałem ponad 3 minuty na pociąg nie usłyszałem ŻADNEGO komunikatu, że stacja ruszyła (a o tej porze to już na pewno komunikaty powinny lecieć).
Wsiadałem o 21 na Imielinie, czekałem dobre 4 minuty na pociąg nie słyszałem ŻADNEGO komunikatu.

A nie jestem głuchoniemy, zapewniam Cię.

Gdzie w pociągu była informacja? Gdzie została umieszczona rzeczona tablica?

Wskazałem Ci, że raz maszynista (po 17) zapowiedział Marymont przed Gdańskim, a później za Wilsonem, jednakże drugim razem (po 21) maszynista nie powiedział niczego.

Zatem?
Czy metro nie miało czasu nagrać standardowych informacji na ten temat? Czasu nie było?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 mar 2008, 21:51

Komunikaty były nadawane od momentu otwarcia stacji. Na Placu Wilsona dyżurni zapowiadali odjazdy pociągów w kierunku Młocin, na Dworcu Gdańskim dyżurny zapowiadał też większość pociągów. Na innych stacjach przyjęto interwał czasowy 15 minut.
Rzeczona tablica znajdowała się tam, gdzie znajdują się rzeczone tablice...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 mar 2008, 22:00

MeWa pisze:Rzeczona tablica znajdowała się tam, gdzie znajdują się rzeczone tablice...
:roll: / :rotfl: (sam się nie mogę zdecydować :-s)
MeWa pisze:Na innych stacjach przyjęto interwał czasowy 15 minut.
Dobrze, że nie dwie godziny...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 mar 2008, 22:01

MeWa pisze:Na innych stacjach przyjęto interwał czasowy 15 minut.
Super, na pewno zostanie o tym poinformowana jak największa liczba pasażerów :hahaha: #-o
MeWa pisze:Rzeczona tablica znajdowała się tam, gdzie znajdują się rzeczone tablice...
Nie rozumiem o czym mówisz.

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 20 mar 2008, 22:05

Ile wynosi czas przelotu między stacją Plac Wilsona , a Marymont?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 mar 2008, 22:17

geograf pisze:Nie rozumiem o czym mówisz.
jakbyś przeczytał jeszcze raz, to byś zrozumiał... Gdzie może być taka tablica?
Bastian pisze:Dobrze, że nie dwie godziny...
dyżurni mają też inne obowiązki...

ODPOWIEDZ