Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 05 mar 2011, 20:46

Jarek pisze: Autobus przyspieszony na Dywidjonu 303 podbierze pasażerów tramwajom i co? Zwiniemy szyny?
Jeśli nie da się tego tramwaju naprawic - a z dotychczasowych doswiadczeń wynika, że da się tylko jeszcze bardziej zepsuć, to tak, zwijać te szyny w cholere. Stanowcze NIE pseudokomunikacji opartej na wlokącym się jak świnia w błocie tramwaju.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 05 mar 2011, 20:48

drja pisze:
Jarek pisze: Autobus przyspieszony na Dywidjonu 303 podbierze pasażerów tramwajom i co? Zwiniemy szyny?
Jeśli nie da się tego tramwaju naprawic - a z dotychczasowych doswiadczeń wynika, że da się tylko jeszcze bardziej zepsuć, to tak, zwijać te szyny w cholere. Stanowcze NIE pseudokomunikacji opartej na wlokącym się jak świnia w błocie tramwaju.
Mimo wszystko szybciej niż wlokące się w korku autobusy (171, E-2, 507)

reserved

Post autor: reserved » 05 mar 2011, 20:52

Ja przepraszam, że się czepiam szczegółów, ale:
Dęboszczak pisze:gdyż linia kursująca bardzo często musi być możliwie punktualna
Czy to nie jest czasem tak, że linia kursująca właśnie bardzo rzadko powinna być możliwie najbardziej punktualna? Linia jeżdżąca bardzo często i tak w miarę jakąś regularność ma, a pasażera nie obchodzi czy będzie jechał 4 czy 7 brygadą.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 05 mar 2011, 20:53

Mimo wszystko szybciej niż wlokące się w korku autobusy (171, E-2, 507)
Wszsytko zależy skąd dokąd. Ale ja powtórzę: sprzeciw wobec zabierania autobusów bez poprawy tramwajów. It's that simple - i nie ważne, czy pod przykrywką objazdów M2C czy jakiegokolwiek innego powodu.

[ Dodano: |5 Mar 2011|, 2011 20:56 ]
105 nie może zostać na Starym Bemowie, gdyż linia kursująca bardzo często musi być możliwie punktualna, a na tym odcinku Kaliskiego Lazurowa występują utrudnienia w ruchu.
Bo 105 powinno zostać nie z tak wysoką czestotliwością, wynikającą ze złączenia 105, 125 i 506, a tylko z dwóch pierwszych. 506 zostaje osobno. I tyle w temacie. Jak się wam WAT za te kretyństwa nie dobierze do skóry, to będę mocno, ale to mocno zdziwiony.

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 05 mar 2011, 21:04

osa pisze: Jeśli cofnąłbyś kilka stron w tym wątku, znalazłbyś moje wpisy o konieczności przedłużenia i 105, i 174. Tę ostatnią widziałem właśnie pod BUW-em i na Mariensztacie, na co posypały się komentarze, że student to da sobie radę pod górę. Uczę się więc ;-) A na serio - oczywiście, że nie wszystkim jest łatwo. Gdybyś zacytował do końca, to powiedziałem jeszcze o starszych (wykładowcy itp.), dla których taka linia będzie b. pożyteczna.
Nie sądzę jednak, żeby autobusy były potrzebne na tym odcinku co 4 min. (a już na pewno nie w duecie ze 125, które wróci pewnie od razu na starą trasę wzdłuż 26). Czyli ZTM prawdopodobnie szykuje coś więcej, o czym nie wiemy. Albo 105 zostanie jednak ze Starego Bemowa (a nie z os. Górczewska), co zdradzi w kolejnym etapie po przewidywanych protestach po wycofaniu stamtąd 523. Albo będzie coś więcej niż 422 przez Człuchowską.
Chyba że w grę wchodzi mniejszy zakres zmian na Ochocie. I wtedy 105 na Mariensztacie i częściowo na Powiślu będzie jednak główną linią dojazdową do Śródmieścia + 128 i 150 (w koordynacji) przez Dobrą, Ludną, Książęcą, Al. Jerozolimskie do pl. Zawiszy, stąd 150 po staremu przez Białobrzeską na Szczęśliwice, a 128 (zamiast zlikwidowanej mimo wszystko 512) i 157 przez Żwirki i Wigury, Rakowiec na Szczęśliwice.

@osa:

wracając do tego 174, które poruszyłeś w wywiadzie to trochę zapomniano o pętli Bielańska...

174 - BOKSERSKA ... Królewska - Marszałkowska - pl. Bankowy - al. "Solidarności" -
BIELAŃSKA ( powrót: Bielańska - pl. Teatralny - Wierzbowa - pl. Piłsudskiego -
Królewska )

Przystanek KRÓLEWSKA 03 ( > wschód ) przeniesiony przed skrzyżowanie z Marszałkowską, bliżej stacji Świętokrzyska.

Wtedy 174 dojeżdżałoby do TTA.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 mar 2011, 21:08

1) Po co ma dojeżdżać?
2) Ile odstoi na Marszałkowskiej?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 05 mar 2011, 21:11

Bastian pisze:1) Po co ma dojeżdżać?
2) Ile odstoi na Marszałkowskiej?

Przesiadka, żeby dojechać do Wileńskiego. Myślałem o starych pasażerach 174 jeżdżących z Mokotowa na Pragę. Pytanie czy przesiadka w 4 na Królewskiej jest wystarczająca.

Dobra, zapomniałem o możliwej przesiadce w 160, wycofuję propozycję. Po prostu zasugerowałem się tą wypowiedzią o braku przesiadki ze 174 na TTA.

reserved

Post autor: reserved » 05 mar 2011, 22:07

Pewien czas od momentu rozpisania proponowanych tras wielu linii na czas budowy II linii metra już minął, dlatego mogę na spokojnie napisać, co myślę o wielu zmianach, konkretnie o tych które dotyczą mnie i wpłyną na moje życie w jakiś sposób.
W kwestii linii jeżdżących na Mariensztat, no cóż, tu nie będę obiektywny. Nie narzekam na 150, wręcz bardzo wygodnie się nim jeździ, a przystanek mam koło budynku więc wychodzę na konkretny kurs ale mimo wszystko co 20 min to jednak lekkie utrudnienie dlatego każda poprawa częstotliwości w tym rejonie to coś na plus dla mnie osobiście.

Kwestia 157 i 512... szczerze mówiąc żal mi ludzi, którzy buntują się przeciwko kasacji tych linii, ja myślę, że oni nie rozumieją, na czym będzie polegać poprawa komunikacji. Albo nie chcą zrozumieć. Ja mam troszkę obawy o to, że 128 najpierw będzie często jeździć, a potem coraz rzadziej. No i przede wszystkim pomimo tego, że 157 i 512 często jeżdżą w stadzie, to będzie mi brakowało takiego podejścia, że "jak mi odjeżdża 157 to jeszcze mam 512". Natomiast jeżeli ta linia będzie naprawdę często jeździc myślę, że w pełni zrekompensuje pasazerom te straty. No i przede wszystkim zyska na punktualności. Fajny pomysł zrodził się z tą linią 228. No i fajnie numerek się będzie komponował z linią 208 w Alejach. Inicjatywa dobra. Myślę, że frekwencję będzie miała sporą.

Może warto tak w ogóle jakoś rozpromować przesiadkę na Powiślu w 118/128? Bo mam troszkę obawy o to, czy ludziom bedzie chciało się tym jeździć z Centrum przez PL. Trzech Krzyzy i Książęcą.

W kwestii 301/141 (co prawda to nie na temat metra ale zmian w południowej części Warszawy, ale przy okazji też wspomnę o tym) się nie wypowiadam osobiście bo nie jeżdżę, ale mam kolegę, który dojeżdża codziennie z Hynka na Wiśniową. Miał dobry autobus 301, bardzo go chwalił tylko narzekał na tłok w tym autobusie. Namawiał mnie parę razy że skoro jestem taki obeznany w komunikacji to niech coś zdziałam z poprawą częstotliwości na tej linii. A że on nie zawsze na czasie jest z komunikacją to napisałem mu, że będzie bieda, bo kasują mu 301 a 141 już na Wiśniową zajeżdżać nie będzie. On mi odpisał, że jest dobrze, przesiada się teraz w tramwaj i nie ma żadnego problemu z dojazdem. Skoro nawet on to pisze to chyba jest dobrze. ;-)

I chciałem jeszcze powiedzieć, że BARDZO popieram politykę komunikacyjną ZTM-u i stoję murem za tymi zmianami, gdyz uważam, że to jedyne wyjście z tej sytuacji, które może rzeczywiście poprawić komfort podróżowania lub chociaz pozwoli go utrzymać przy tak trudnej sytuacji w kontekście wielu rozkopów w centrum.

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 05 mar 2011, 22:13

reserved pisze:mam troszkę obawy o to, czy ludziom bedzie chciało się tym jeździć z Centrum przez PL. Trzech Krzyzy i Książęcą.
Chyba mówisz tylko o 128, bo 118 po prostu nikt nie będzie jeździł, bo nie ma skąd...
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

reserved

Post autor: reserved » 05 mar 2011, 22:15

O, faktycznie. Dzięki że zwróciłeś na to uwagę, bo ja myślałem, że będę miał do wyboru dwie linie z Centrum. No to tym bardziej chyba można jakoś rozpromować przesiadki na Powiślu informując, że tacy np. studenci będą mieli do BUW-u stamtąd 2 linie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 mar 2011, 23:27

reserved pisze:chyba można jakoś rozpromować przesiadki na Powiślu informując, że tacy np. studenci będą mieli do BUW-u stamtąd 2 linie.
Chyba mówisz tylko o 118, bo 128 ma obsługiwać Dobrą...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

reserved

Post autor: reserved » 06 mar 2011, 0:03

Eh... tyle jest tych zmian że człowiek nie nadąża. A nie da się zrobić im jednej trasy na Powiślu?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 mar 2011, 0:23

Nie da się - albo byś odciął Dobrą, albo PKP Powiśle.

mariow

Post autor: mariow » 06 mar 2011, 0:27

A niech mi.ktoś jeszcze wytłumaczy sens 125 do okopowej .....skrócić to do DWW.
PURA VIDA!

reserved

Post autor: reserved » 06 mar 2011, 0:45

Bastian pisze:Nie da się - albo byś odciął Dobrą, albo PKP Powiśle.
Ale nie da się któregoś z tych miejsc zastąpić inną linią? Choćby 162.

ODPOWIEDZ