Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
Nie dziwota że ludzie uciekają, w porównaniu to u nas wiele osób się przekonało że to co w grafiku to rzeczywiście jest do przepracowania. I tak, ma to swoje plusy i minusy, ale przynajmniej jest tu jakaś ciągłość/kontynuacja czy jak tam chcecie.Kron38 pisze: ↑07 wrz 2025, 0:11Szczerze to nie wiem czy dalej jeździ w MZA.ziemniakizostaw pisze: ↑06 wrz 2025, 21:24
Jak się skończyła ta historia?
Jeśli chodzi o podwyżki w Relobusie - kierowcy z firm konkurencyjnych, którzy otrzymują propozycje przejścia do Relo dostają info, że były podwyżki od września.
Tak dostaliśmy zawrotne 2 zł brutto/h podwyżki + podwyżka ekwiwalentu za pranie, ale nie pamiętam ile.
Inna sprawa to podejście coponiektórych osób do swoich obowiązków. Rekordziści na roczny przydział ciuchów czekają po 2-3 miesiące (a jest to zawrotne 4x koszule/polówki i para spodni, ewentualnie kamizelka albo polar)
Dajesz dyspozytorowi/planiście dyspozycyjność na kolejny miesiąc (dni wolne/ stała linia) po czym jak dostajesz papierowy grafik to w swoje zaplanowane wolne jednak nie dostajesz dnia wolnego i później pomocnik planisty musi go korygować.
0-12 miesięcy 35 brutto
12-24 miesięcy 36 brutto
24-34 miesięcy 38.50 brutto
35+ miesięcy 40 brutto
+ ekwiwalent za pranie 10 zł brutto za każdy przepracowany dzień w danym miesiącu
A nie netto ? "Ciuchy" są wyłączone z oskładkowania.
Ciekawie ewoluował system wynagradzania Arrivy vel Relobusa. Taki w sumie potwierdzający, że na "Jana" wrócili do stolicy, na "Jana" objeżdżali swoje kontrakty i podobnie na "Jana" chcą wziąć kolejne (w sumie powtórka z batalii o 99xx).
- ZielonyJamnik
Co z zadaniami I i III, Mobilis poszedł do sądu że jeszcze nie ma umowy?
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Przegrał w sądzie
- ZielonyJamnik
-
ziemniakizostaw
A nie podnieśli Wam stawki za polecenie? Bo niektórzy pracownicy prowadzą agresywną rekrutację.
- ZielonyJamnik
W sumie przedłużanie się podpisania umowy to dla przewoźników korzystne. Jak jeszcze się przeciągnie to mobilis dalej będzie musiał jeździć 98xx, Relo daje sobie czas na znalezienie kierowców. Tylko pasażerowie co najwyżej pokrzywdzeni
Chyba zacząłbym analizę od stawek i umów. Arriva nawet pomimo waloryzacji ma chyba dość niską stawkę wzkm (bo OIDP startowali z bardzo korzystną ofertą), na nowym kontrakcie z pewnością będzie wyższa. Do tego warunki przynajmniej tych starszych warszawskich umów pozwalają zgubić trochę kursów bez większych konsekwencji, więc możliwe że zamiast spinać się chociażby przy zwiększonej absencji i płacić nadgodziny, bardziej opłaca się odpuścić jakąś część prac, przynajmniej tak długo aż nie stanie się to nagminne.
I to już moja totalna spekulacja, ale może chwilowo priorytetem jest Tczew?
I to już moja totalna spekulacja, ale może chwilowo priorytetem jest Tczew?
-
ziemniakizostaw
Na goworku ktoś napisał na początku września, że kierowcy już jeżdżą ponad 200h w Relo w Wawie żeby firma kar nie dostała, a wczoraj widziałam na fb jednego z kierowców nieprzychylne komentarze pod kierunkiem osób, które nie chcą odejść z arrivy do mza.
Ale to tylko i jak wyłącznie ich decyzja że nie chcą przejąć z Arrivy do mza. Przecież nikt nikomu nie broni walić 200h za 7-8k zł miesiąc w miesiąc. Zdrowie rozliczy prędzej czy później.
Ja sobie chwalę przejście "stamtąd" "tu". Dziwię się tylko że można być świadomym różnicy zarobków, i dalej tam zostawać.
Ja sobie chwalę przejście "stamtąd" "tu". Dziwię się tylko że można być świadomym różnicy zarobków, i dalej tam zostawać.
Widziałeś, żeby kiedyś było coś pozytywnego na Goworku?ziemniakizostaw pisze:Na goworku ktoś napisał na początku września, że kierowcy już jeżdżą ponad 200h w Relo w Wawie żeby firma kar nie dostała, a wczoraj widziałam na fb jednego z kierowców nieprzychylne komentarze pod kierunkiem osób, które nie chcą odejść z arrivy do mza.
ŁK