Trasa tramwajowa Dw. Zachodni - Wilanów
Moderator: Wiliam
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Pętla wokół Arsenału brzmiała bardzo fajnie, tak samo trasa do Muzeum Historii Żydów Polskich, szkoda że w ostateczności tego zaniechano.
Fakt że Muranowska to chyba jedyną opcja na normalną pętlę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"16" z Wilanowa do Muranowskiej + 36 z Sielc do Muranowskiej i nic już więcej niepotrzebne na Rudę, bo tam wystarczy przedłużona "15" + 157 z powrotem przez Gdańską-Hłaski. Wtedy 181 i 205 na pewno do wyrzucenia z Klaudyny, nie mam pomysłu na 185, ale może by się obroniło razem z "15" na tym krótkim wspólnym odcinku.Bastian pisze:No to zrobi się 15 Okęcie - Ruda, 16 Wilanów - Ruda i 36 Wilanów - Muranów (tylko w jedną stronę). Na Żoliborzu lubią takie rozwiązania
A co do rozdwojonej "17" - wystarczy zmodyfikować mokotowskie końcówki:
- 17: Tarchomin (Winnica) - Rakowiecka (co 8 min), bez kursów skróconych do Metra Marymont;
- 19: Piaski - al. JP II - Rakowiecka - Puławska - Wyścigi (co 8 min);
- 33: Metro Młociny - Piaski - al. JP II - Wołoska - Służewiec (co 4-6 min).
Uważam, że jest większe zapotrzebowanie na silną linię tramwajową wzdłuż Broniewskiego niż na 2 przystankach wzdłuż Stołecznej (vel ks. Popiełuszki).
-
Stary Pingwin
17 Tarchomin- Kielecka bez kursów skróconych skutkuje brakiem ekspedycji na każdym krańcu. Znając życie, Mokotów będzie miał zmianę na Tarchominie, a Żoliborz na Kieleckiej. Ewentualnie zejście z wozu na przerwę na Potockiej.
miłośnik 13N
- Bastian
- Sułtan Maroka
I tu można przestać czytać. Dwie linie, w tym jedna siekiera, się tam absolutnie nie zmieszczą.osa pisze:"16" z Wilanowa do Muranowskiej + 36 z Sielc do Muranowskiej
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Czekaj! Jeden tor na Muranowskiej już leży, więc może dałoby radę go wykorzystać?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W Wiedniu jest mnóstwo pętli zapasowych w ścisłym centrum miasta,w oparciu głównie o układ uliczny. W Warszawie o to trudniej, bo i mentalność inna ("niech leci przez całe miasto na pusto, komputer wyrówna" względnie niech dwukierunek zawroci na szlaku, "wystarczy zwrotnica, po co jakieś pętle"), i ulice inne (mix stalinowskich prospektow z przedwojenną Poznańską czy Widokiem), ale czasem się jakieś ciekawe rozwiązanie da wymyślić. Bez kupowania terenu od dewelopera.
Zresztą sam myślałem o petli przy dworcu Gdańskim czy Arkadii, tyle że nie bardzo widzę chętnego na tramwaj jadacy z Muranowa do Arkadii przez Park Traugutta co 4 minuty czy częściej. Realną alternatywą dla pętli Muranowska jest wyłącznie terminal czołowy za Arsenalem.
Zresztą sam myślałem o petli przy dworcu Gdańskim czy Arkadii, tyle że nie bardzo widzę chętnego na tramwaj jadacy z Muranowa do Arkadii przez Park Traugutta co 4 minuty czy częściej. Realną alternatywą dla pętli Muranowska jest wyłącznie terminal czołowy za Arsenalem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A zjazd przez Dawidowskiego?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zjechać by można, tylko na dole jakby trochę węzła brakuje. Na górze zresztą też.
Gdy robiono mpzp (albo projekt obwodnicy?
), to ja raczej myślałem o połączeniu Stawek ze Słomińskiego przez Pokorną, gdzie akurat na dole miałoby być dość porządne skrzyżowanie. Wtedy można by na dole szukać miejsca na pętlę, a można by też tamtędy puszczać 18 bez omijania metra.
Gdy robiono mpzp (albo projekt obwodnicy?
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Węzeł nie do wyrzeźbienia, z pętlą też byłby problem. Ale terminal czołowy i możliwość przesiadki do 1 osiągalne są.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Linii co 4' jednak na chciaz jednym krańcu warto by zrobić pętlę... tylko gruntu na pętlę przy dw. Gdańskim nie ma. W DSU bez protestów na tramwaj na Pokornej nie widzę, choć cuda się zdarzają.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Toteż napisałem "myślałem", a nie "myślę"