Informacja pasażerska

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 cze 2013, 22:45

fik pisze:Niestety, zakładka z ofertami pracy na stronie ZTMu była pusta.
Ogłoszenia o wolontariacie się tam nie pojawiają. Nigdzie nie napisałem, że ma być za kasę :P
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 cze 2013, 8:20

MisiekK pisze:
fik pisze:Niestety, zakładka z ofertami pracy na stronie ZTMu była pusta.
Ogłoszenia o wolontariacie się tam nie pojawiają. Nigdzie nie napisałem, że ma być za kasę :P
A ty pracujesz bez kasy?! :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 cze 2013, 9:21

Bastian pisze:A ty pracujesz bez kasy?! :>
Ja nie mam ambicji rozwieszania rozkładów na przystankach, ani na to nie psioczę :P
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 cze 2013, 9:43

Sorry, ale ja za takie chrzanienie wyeliminowałbym cię z tego podforum =;
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 cze 2013, 9:55

Bastian pisze:Sorry, ale ja za takie chrzanienie
Pisałem coś o burzy w szklance wody....

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 cze 2013, 9:59

Pasażer ma prawo oczekiwać na przystanku rozkładu akurat tego autobusu, którym chce jechać i nie obchodzi go (ani nie powinna) indolencja ZTM-u. Jest robota do zrobienia? To ją trzeba zrobić, a jeśli brakuje "mocy przerobowych" - zatrudnić dodatkowe osoby na trzy dni.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 03 cze 2013, 10:20

Ostatecznie w czym problem pojechać raz w pt, rozwieszając nowe rozkłady (a na stare naklejając nalepkę "Do 1.06"), a raz we wtorek, zwijając stare? Jeszcze by się oszczędziło na dodatku za pracę w nocy...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 03 cze 2013, 10:21

Petroniusz tłumaczył. Czasami nie ma miejsca na podwójne rozkłady na słupku.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 cze 2013, 10:48

To też pasażera nie powinno interesować. Wiesza się tymczasową tabliczkę albo stawia dodatkowy słupek.

bepe

Post autor: bepe » 03 cze 2013, 14:01

Tak jak pasażera nie interesuje przyczyna, dla której rozkład został całkowicie zasłonięty przez kartkę z informacją o zmianie trasy. Tak było np. na Zaolziańskiej - nie dało się odczytać godzin odjazdów 210, bo nałożono na nie informację o zmianach od 1.06. Gdyby ktoś wpadł na pomysł przewieszenia wyciągu z taryfy w inną część gabloty i przesunięcia pozostałych rozkładów, to wszystko by się zmieściło.

Awatar użytkownika
winnux8

Post autor: winnux8 » 03 cze 2013, 15:24

Na Śliwicach dzisiaj 302 zdjęte, naklejka 509 jest, ale rozkładu 509 to już nie ma...
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 03 cze 2013, 23:18

Było już o tym jak kiedyś były większe zmiany - 1600 zespołów przystankowych, zmianami pewnie została dotknięta 1/3 (samych usuniętych przystanków jest 35, dodanych 5, plus zmiany na pętlach). Powiedzmy, że 1600 przystanków, na dojazd plus zmianę potrzeba, powiedzmy, 10 minut, to daje 16000 minut, czyli 266 godzin. Jeśli miałoby się to odbyć w 6 godzin, potrzeba by było 40 ekip. A pewnie jest z 10, a może nawet mniej (ile jest?). To znaczy, że trzeba jeździć non stop mniej więcej przez dobę, więc siłą rzeczy zmiany gdzieś muszą być wcześniej, a gdzieś później.

To naprawdę nie jest takie trudne do wymyślenia.
ŁK

bepe

Post autor: bepe » 03 cze 2013, 23:19

A576 na 179 informuje, że jedzie do krańca Metro Ursynów... Czyźby Grodzio dostał złe pliki?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 cze 2013, 23:20

Łukasz pisze:Jeśli miałoby się to odbyć w 6 godzin, potrzeba by było 40 ekip. A pewnie jest z 10, a może nawet mniej (ile jest?). To znaczy, że trzeba
zatrudnić więcej ekip.
Łukasz pisze: To naprawdę nie jest takie trudne do wymyślenia.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 03 cze 2013, 23:35

Ale to mają być oszczędności, a nie dodatkowe koszty. Dodatkowo jeszcze bardziej dodatkowe koszty, bo też trzeba ludzi przeszkolić, dać im sprzęt, który być może nigdy więcej nie będzie używany. To więc nie do końca tak, że komukolwiek mogłoby się opłacać zatrudnienie dodatkowych ekip na dokładnie jedną noc na przestrzeni kilkunastu lat. Kiedy ostatnio było tak dużo zmian i kiedy będą następne? Bo nawet jak metro otworzą, to pewnie tak nie będzie. A rozbicie zmian na "dziś nie jeździ 151, a jutro 521" też nie jest rozwiązaniem.
ŁK

ODPOWIEDZ