(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 sty 2012, 22:27

Ja mam inną teorię podpartą opowieściami motorniczych z R-4. 17 ma problem, by w rozkładzie wyrobić się na Kielecką, co często lubią wykorzystywać 33 i nieco przed czasem podstawiać się z pętli na przystanek dla wsiadających, by lekko spóźnioną 17 zajechać. Przy tej łącznej częstotliwości (różnica rzędu 3-4 minut) nie jest to bardzo trudne, co za tym idzie - nieprawdopodobne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2012, 22:34

Za podstawianie się lekko przed czasem wywalałbym z roboty. Serio.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 sty 2012, 22:35

Też mam takie zdanie. Aczkolwiek nie wiem, na ile tutaj waży "miłość" gołkowiacko-pingwinowa.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 14 sty 2012, 22:35

A tego się nie da jakoś z Tadirana sczytać?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2012, 22:37

A najlepsze jest to, żę 17 w DS miała już wydłużany czas. O tyle, ile z wyników pewnych badań wypadało, że trzeba.

Jaki z tego wniosek? Otóż, zgodnie z moimi przypuszczeniami, motorowi zaczęli jeździć wolniej, bo "jest więcej czasu". A spóźnienia utrzymały się na tym samym, widełkowym poziomie. I za pół roku będą wołać "wydłużyć! wydłużyć!", z badań wyjdzie, że trzeba, ale na pytanie gdzie konkretnie są problemy bo można by np. w sterowaniu coś poprawić, tradycyjnie będzie zero odzewu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

bepe

Post autor: bepe » 14 sty 2012, 22:38

pawcio pisze:17 ma problem, by w rozkładzie wyrobić się na Kielecką, co często lubią wykorzystywać 33 i nieco przed czasem podstawiać się z pętli na przystanek dla wsiadających, by lekko spóźnioną 17 zajechać.
To tak z czystej złośliwości? Zero solidarności zawodowej?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 sty 2012, 22:40

Glonojad pisze:Jaki z tego wniosek? Otóż, zgodnie z moimi przypuszczeniami, motorowi zaczęli jeździć wolniej, bo "jest więcej czasu". A spóźnienia utrzymały się na tym samym, widełkowym poziomie. I za pół roku będą wołać "wydłużyć! wydłużyć!", z SNRT wyjdzie, że trzeba, ale na pytanie gdzie konkretnie są problemy bo można by np. w sterowaniu coś poprawić, tradycyjnie będzie zero odzewu.
Ostatnia premia dodatkowa dla motorniczych podobno bardzo ograniczyła skalę spóźnień na sieci.
bepe pisze:To tak z czystej złośliwości? Zero solidarności zawodowej?
Zawodowej? Przecież umowę masz z zakładem, a nie spółką.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 14 sty 2012, 22:40

Glonojad pisze:Jaki z tego wniosek? Otóż, zgodnie z moimi przypuszczeniami, motorowi zaczęli jeździć jeszcze wolniej. I za pół roku będą wołać "wydłużyć! wydłużyć!", z SNRT wyjdzie, że trzeba, ale na pytanie gdzie konkretnie są problemy bo można by np. w sterowaniu coś poprawić, tradycyjnie będzie zero odzewu.
IMHO podstawowym problemem jest szerokość platform, która bardzo wydłuża długość wymian i utrudnia oszacowanie ich długości (w celu ew. zadania takiego parametru w programie sygnalizacji) na kilku przystankach.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 14 sty 2012, 22:44

Przy okazji remontu Piaski-Rakowiecka chyba są/będą wydłużane.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2012, 22:45

pawcio pisze:Ostatnia premia dodatkowa dla motorniczych podobno bardzo ograniczyła skalę spóźnień na sieci.
Podobno tak, ale danych nie widziałem, a nawet gdybym widział, to tajne/poufne i nie mógłbym ich w dyskusji wykorzystać :p

Inna sprawa, że są tacy motorowi, którzy punktualność zawsze mieli, mają i mieć będą w pupie. I, żeby nie było, nie wymyśliłem sobie tego.

[ Dodano: |14 Sty 2012|, 2012 22:46 ]
JacekM pisze:]IMHO podstawowym problemem jest szerokość platform, która bardzo wydłuża długość wymian i utrudnia oszacowanie ich długości (w celu ew. zadania takiego parametru w programie sygnalizacji) na kilku przystankach.
Moim zdaniem ten problem dotyczy paru przystanków w Śródmieściu, a trasa 17 jest zdecydowanie dłuższa. Skoro spóźnione przyjeżdżają siedemnastki ze Służewca,to nie jest to akurat w tym przypadku kluczowe.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 sty 2012, 22:46

Glonojad pisze:I, żeby nie było, nie wymyśliłem sobie tego.
Oczywiście. Jedni mają tamże rozkład, inni premię. I bądź mądry i to pogódź.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 14 sty 2012, 22:46

Os0 pisze:Przy okazji remontu Piaski-Rakowiecka chyba są/będą wydłużane.
Czytaj uważniej. Chyba że nie robi Ci różnicy czy jesteś szerszy czy dłuższy.

[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 ]
Glonojad pisze:Moim zdaniem ten problem dotyczy paru przystanków w Śródmieściu, a trasa 17 jest zdecydowanie dłuższa. Skoro spóźnione przyjeżdżają siedemnastki ze Służewca,to nie jest to akurat w tym przypadku kluczowe.
Ale też na pewno nie pomaga w ewentualnym niwelowaniu opóźnień.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 14 sty 2012, 22:48

A sorry, tak z rozpędu :P No ale żeby były szersze, trzeba by zabierać samochodom pasy, a na to nie ma raczej szans.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sty 2012, 22:48

33 i tak nie przeskoczą, to nie Wolaki wyprzedzające się dwudziestkami na Kole. :D

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 14 sty 2012, 22:49

pawcio pisze:Ja mam inną teorię podpartą opowieściami motorniczych z R-4. 17 ma problem, by w rozkładzie wyrobić się na Kielecką, co często lubią wykorzystywać 33 i nieco przed czasem podstawiać się z pętli na przystanek dla wsiadających, by lekko spóźnioną 17 zajechać. Przy tej łącznej częstotliwości (różnica rzędu 3-4 minut) nie jest to bardzo trudne, co za tym idzie - nieprawdopodobne.
Sporadycznie ma cos takiego miejsce. 33 wyłania sie z Kieleckiej w momencie skręcania 17 z przystanku Rakowiecka-Sanktuarium i już wtedy wiadomo że -5 na "Radku" gotowe. Choć 17 w stronę R-4 czasowo nie ma problemu.
W stronę PDPS jak 16 wpadnie na "Radku" robi się mały problem, pojawia się później stadne 31 i gotowe, ale jest to problem rzędu 2-3 minut max. Wydłużenie rozkładu nie będzie miało sensu
Glonojad pisze:le na pytanie gdzie konkretnie są problemy bo można by np. w sterowaniu coś poprawić, tradycyjnie będzie zero odzewu.
Jak pisałem wyżej na odcinku Woronicza-PDPS zdarzają się chwile że brakuje tych 2-3 minut, ale to jest max. Naprawdę już chyba więcej czasu na 17 nie potrzeba.

ODPOWIEDZ