[Hydepark] Tramwaje Warszawskie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 lis 2011, 9:19

Glonojad pisze:Bynajmniej. Pesy mają przypisanie - tylko R3 ma to w dupie.
Samowolka dyspozytorów? Wiesz... ja wolę, żeby jakikolwiek tramwaj wyjechał, niż żaden, bo jest przypisany do innej trasy....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 lis 2011, 9:24

Na poczatek mozna bylo dac na dodatek to, co poszlo na niska szosta dziewiatke. To nie jest tak, ze pesy ida na zadania swingow. I nie jest tak, ze ida na zadania wysokie obsadziwszy swoje niskie.

[ Dodano: |3 Lis 2011|, 2011 09:28 ]
Jak tak dalej pojdzie, to beda niezle jaja po wprowadzeniu dwukierunkow, o odcinkach bez zasilania gornego lub z pochyleniami wymagajacymi piasecznic nie wspominajac.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 lis 2011, 9:48

W sensie, że na brygadę wymagającą dwukierunka pojedzie zwykły? No weź...
A o jakich odcinkach dalej piszesz?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 lis 2011, 9:52

Glonojad pisze:o odcinkach bez zasilania gornego
Że co proszę????
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 lis 2011, 9:57

Dokladnie tego sie spodziewam.

Jesli chodzi o inne odcinki - na Krakowskim myslano o braku sieci. Takie rozwiazania sa na swiecie, jak wiesz, stosowane i tylko czekam az Konserwa postawi takie wymaganhe np. na Przyokopowej.

Pod Zachodnim ma byc tunel - nie dosc, ze pochylenia, to jeszcze pewnie automatyka jakas zabezpieczajaca ruch. Jak z samoczynnym hamowaniem - to umarl w butach, pula taboru. I tak dalej.

Na szczescie te projekty sa na tyle dalekie, ze moze jakas wymiana pokoleniowa nastapi... Tylko co ona da? Antypriorytet n Alejach projektowal wszak 'mlody, zdolny i obiecujcy' fachowiec po Transporcie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 lis 2011, 10:03

Glonojad pisze:Jesli chodzi o inne odcinki - na Krakowskim myslano o braku sieci.
To, że myślano to nie znaczy, że by jej nie było
Glonojad pisze:Takie rozwiazania sa na swiecie, jak wiesz, stosowane
Tyle, do tego potrzeba specjalnego taboru, więc trzeba go mieć i to nie tylko w postaci jednego wagonu.
Glonojad pisze:Konserwa postawi takie wymaganhe np. na Przyokopowej.
To byłaby głupota do n-tej potęgi, ale znając panią T. różnych rzeczy można się spodziewać
Glonojad pisze:Antypriorytet n Alejach projektowal wszak 'mlody, zdolny i obiecujcy' fachowiec po Transporcie.
Niestety.... Zawsze zastanawia mnie co się dzieje z ludźmi, którzy mają fajne pomysły, a jak już dostają możliwość wpływania na rzeczywistość, to okazują się większymi betonami niż ci, których zastąpili.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 lis 2011, 10:59

Na Trakt, Wilanow czy Zachodni i tak trzeba nowego taboru. I moze lepiej, by byl to tabor specjalny, co by ZTM na pomysly obcinania uslug na istniejacych trasach nie wpadal...

W szczegolnosci zasobniki pokladowe uwazam za element pozyteczny w nowym taborze. Oszczednosci energii pomijajac, zmniejsza to obciazenia podstacji; w Bremie na nowych trasach dzieki temu o bodaj 1/4 mniej podstacji trzeba.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 lis 2011, 11:14

Glonojad pisze:I moze lepiej, by byl to tabor specjalny, co by ZTM na pomysly obcinania uslug na istniejacych trasach nie wpadal...
I tak się potem okaże, że nie będzie pasował, bo po rozstrzygnięciu przetargu pojawią się nowe, lepsze pomysły :P

przewoz

Post autor: przewoz » 06 lis 2011, 13:26

Pytania i ciekawostki ogólnorozwojowe:

1) ostatnio trafiłem na jedną ze zmodernizowanych (NG2, 3 - nie wiem) 105N, w których wstawiono dmuchawy, a wywalono oporowe grzejniki.
Pytanie - po co? Jak sobie przypomnę, jak "ciepło" jest dzięki tak rozmieszczonym dmuchawom w niektórych modernizacjach które spotkałem np. na Śląsku, to już wiem, jak super będzie tam zimą.

2) w Swingach zauważyłem ciekawą prawidłowość. Niebieska listwa nad drzwiami wesoło sobie miga, jak tramwaj się ślizga. Dyskoteka :] Czyli zakłóca się pewnie to coś, co steruje tą listwą. Byle to nie był sterownik drzwi, który pozwoli je otworzyć.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 06 lis 2011, 15:19

To mryga kiedy chce i jak chce, nawet na postoju :-"
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Adam G.

Post autor: Adam G. » 06 lis 2011, 16:41

przewoz pisze:1) ostatnio trafiłem na jedną ze zmodernizowanych (NG2, 3 - nie wiem) 105N, w których wstawiono dmuchawy, a wywalono oporowe grzejniki.
Pytanie - po co? Jak sobie przypomnę, jak "ciepło" jest dzięki tak rozmieszczonym dmuchawom w niektórych modernizacjach które spotkałem np. na Śląsku, to już wiem, jak super będzie tam zimą.
Podobno jakieś przepisy zabraniają grzejników, bo były zasilane z wysokiego napięcia a przez to teoretycznie niebezpieczne. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale niestety trzy małe nagrzewnice na wagon to stanowczo za mało, żeby w środku było choć trochę ciepło...
noidea

przewoz

Post autor: przewoz » 06 lis 2011, 20:28

Nagrzewnice też są zasilane z 600V (część grzejna), przynajmniej niektóre, o których wiem.
Desert pisze:To mryga kiedy chce i jak chce, nawet na postoju
Tak. Właśnie zauważyłem. Ale kiedyś chyba tego nie było.

paolo11051

Post autor: paolo11051 » 07 lis 2011, 0:42

Adam G. pisze:
przewoz pisze:1) ostatnio trafiłem na jedną ze zmodernizowanych (NG2, 3 - nie wiem) 105N, w których wstawiono dmuchawy, a wywalono oporowe grzejniki.
Podobno jakieś przepisy zabraniają grzejników, bo były zasilane z wysokiego napięcia a przez to teoretycznie niebezpieczne. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale niestety trzy małe nagrzewnice na wagon to stanowczo za mało, żeby w środku było choć trochę ciepło...
Ale według mnie w środku wcale nie powinno być za ciepło.
Jeżeli na zewnątrz mamy -20 stopni, to ludzie się ubierają, by móc funkcjonować przy takiej temperaturze.
Nie można potem wsiadać do tramwaju gdzie jest +10 stopni, będąc ubranym i przygotowanym na -20.
Jak są spore mrozy to mi osobiście najlepiej jeździ się ikarusami :smile:
A tak naprawdę jeździło, bo na 506 były ikary, a na 105 niestety nie ma :sad:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 lis 2011, 21:23

Jechałem zeszłej zimy tramwajem z nagrzewnicami i przy używanym "ciepłym guziku" było naprawdę OK. A było to 13N, wątpię, by w stopiątce było gorzej, bo niby czemu? Wagon szczelniejszy...

A nagrzewnice podłogowe to brud, syf i malaria. rdzewieje to, nie ma jak sprzątać (prawidłowo zaprojektowane wnętrze nie powinno mieć żadnych obiektów między podłogą a ścianą, a sam załom powinien być wyokrąglony wykładziną)... do tego konwekcja, powiedzmy sobie szczerze, nie jest tak wydajna w nagrzewaniu pojazdu jak nawiew przy tej samej mocy- choć przy samym grzejniku wrzątek, w pojeździe może być chłód. A to nie o ogrzewanie butów chodzi...

Tak czy siak, krok jest w dobrym kierunku; a jeśli rzeczywiście będzie za zimno, zawsze można nagrzewnic dodać - konwektory to przeżytek i już.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 lis 2011, 0:25

przewoz pisze:Niebieska listwa nad drzwiami wesoło sobie miga, jak tramwaj się ślizga. Dyskoteka :] Czyli zakłóca się pewnie to coś, co steruje tą listwą. Byle to nie był sterownik drzwi, który pozwoli je otworzyć.
To przypadłość wagonów w wcześniejszych dostaw. Po prostu szybko zużywają się styczniki, które załączają świecenie listwy. A przy pierwszych drzwiach listwę odłączają motorowi, bo jej światło odbija się w przedniej szybie.

ODPOWIEDZ