Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 gru 2011, 8:43

JotPeCet pisze:To jak zwykle nie wiadomo o jaki pas dzielący Ci chodziło. Między ogrodzeniami? :>
Nie. O ten pas, którym pójdą tory. Nawet nie napiszę, że między jezdniami, bo w powstanie drugiej jezdni Światowida nie bardzo wierzę. Tym niemniej jeśli zajrzysz do wspaniałego raportu o oddziaływaniu na środowisko, przygotowanego przez ZTM, coś o pasie dzielącym tam chyba znajdziesz.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 11 sty 2012, 7:56

Życie Warszawy
Most bez trakcji, Białołęka bez torów

Przetarg na trakcję tramwajową na moście Północnym się przeciąga. Brakuje taboru dwukierunkowego. Zagrożona jest linia do ul. Mehoffera na Tarchominie

Po­nad czte­ry ki­lo­me­try Tra­sy Mo­stu Pół­noc­ne­go mię­dzy Mło­ci­na­mi i Mo­dliń­ską za 1,2 mld zł są go­to­we. Kon­sor­cjum Pol-Aqua gro­ma­dzi do­ku­men­ta­cję po­trzeb­ną do wnio­sku o po­zwo­le­nie na użyt­ko­wa­nie. Do­ku­ment ma zo­stać zło­żo­ny do nad­zo­ru bu­dow­la­ne­go w lu­tym. We­dług wi­ce­pre­zy­den­ta War­sza­wy Jac­ka Woj­cie­cho­wi­cza most po­wi­nien zo­stać otwar­ty w mar­cu. Ale bez czę­ści tram­wa­jo­wej.

Most bez to­rów

– Po­zwo­le­nie na użyt­ko­wa­nie nie obej­mie linii tram­wa­jo­wej. Bo pra­ce przy bu­do­wie to­ro­wi­ska na Tra­sie Mo­stu Pół­noc­ne­go po­trwa­ją do koń­ca czerw­ca – mó­wi rzecz­nicz­ka Za­rzą­du Miej­skich In­we­sty­cji Dro­go­wych Mał­go­rza­ta Ga­jew­ska.

Dla­te­go w chwi­li otwar­cia mo­stu Pół­noc­ne­go jed­na trze­cia prze­pra­wy po­zo­sta­nie nie­wy­ko­rzy­sta­na. Na do­da­tek – na­wet już po uło­że­niu to­rów – za­brak­nie trak­cji elek­trycz­nej. To za­da­nie in­we­sty­cyj­ne ra­tusz prze­wi­dział do realizacji dla Tram­wa­jów War­szaw­skich. A spół­ka na­wet nie roz­strzy­gnę­ła prze­tar­gu.

– Elek­try­fi­ka­cją to­rów na Tra­sie Mo­stu Pół­noc­ne­go za­in­te­re­so­wa­nych jest sześć firm – mó­wi rzecz­nik Tram­wa­jów War­szaw­skich Mi­chał Po­wał­ka. – W cią­gu naj­bliż­szych dni od­bę­dzie się au­kcja elek­tro­nicz­na. Umo­wę pla­nu­je­my pod­pi­sać w lu­tym. Wy­ko­naw­ca do­sta­nie na wykonanie za­da­nia dziesięć mie­się­cy – za­po­wia­da.

To zna­czy, że ­tram­wa­je bę­dą mo­gły wje­chać na most Pół­noc­ny do­pie­ro na prze­ło­mie 2012 i 2013 r.! Do te­go cza­su no­wa prze­pra­wa bę­dzie za­chę­tą do prze­jaz­du z Bia­ło­łę­ki na Bie­la­ny wy­łącz­nie sa­mo­cho­dem.

Za­wrot­ka w miej­scu

Jest jesz­cze je­den pro­blem: co naj­mniej do 2014 r. tram­wa­je z Mło­cin bę­dą koń­czy­ły tra­sę za mo­stem Pół­noc­nym ­przy ul. My­śli­bor­skiej – bez kla­sycz­nej pę­tli. I powinny „za­wra­cać w miejscu". Jak? Po­trzeb­ne są tram­wa­je dwu­kie­run­ko­we: z ka­bi­ną mo­tor­ni­cze­go z przo­du i z ty­łu skła­du oraz drzwia­mi z obu stron. Ta­kie po­jaz­dy jeż­dżą m.in. we Wro­cła­wiu i w Kra­ko­wie, a tak­że w mia­stach w Niem­czech, we Fran­cji i w USA.

Tram­wa­je War­szaw­skie usta­li­ły z byd­go­ską PE­SĄ, że­by sześć z za­mó­wio­nych 186 tram­wa­jów Swing za 1,5 mld zł wy­pro­du­ko­wać w wer­sji dwu­kie­run­ko­wej. Jak usta­li­li­śmy, za­awan­so­wa­ne są pra­ce nad za­ku­pem ko­lej­nych.

– Do­pi­na­my spe­cy­fi­ka­cję prze­tar­go­wą. Na prze­ło­mie lu­te­go i mar­ca ogło­si­my prze­targ na 30 tram­wa­jów dwu­kie­run­ko­wych – mó­wi Mi­chał Po­wał­ka z Tram­wa­jów War­szaw­skich.
Tram­waj na Tar­cho­min

Dla­cze­go tram­waj na mo­ście Pół­noc­nym po­wsta­je w tak dzi­wacz­ny spo­sób – z umo­wą na trak­cje pod­pi­sy­wa­ną o rok za póź­no i bez pę­tli do za­wra­ca­nia? Ra­tusz chciał, że­by to­ry na mo­ście zo­sta­ły zbu­do­wa­ne do koń­ca 2011 r. jed­no­cze­śnie z li­nią pro­wa­dzą­cą w głąb Tar­cho­mi­na – wzdłuż ul. Świa­to­wi­da do Win­ni­cy. In­we­sty­cję stor­pe­do­wa­li jed­nak miesz­kań­cy osie­dla Win­ni­ca, któ­rzy nie chcie­li ani to­rów, ani pę­tli obok swoich do­mów. W efek­cie Za­rząd Trans­por­tu Miej­skie­go skró­cił in­we­sty­cję do ul. Me­hof­fe­ra i wy­stą­pił o no­wą de­cy­zję śro­do­wi­sko­wą.

– Ra­port śro­do­wi­sko­wy jest go­to­wy. Zło­ży­li­śmy go do Biu­ra Ochro­ny Śro­do­wi­ska – wy­ja­śnia rzecz­nik ZTM Igor Kraj­now. Ale we­dług na­szych in­for­ma­cji do­ku­ment ma zo­stać znów opro­te­sto­wa­ny. Tram­waj na Tar­cho­min dojedzie zatem naj­wcze­śniej w 2014 r. Prze­jazd z pę­tli z ul. Me­hof­fe­ra do me­tra Mło­ci­ny wy­nie­sie 14 mi­nut.
I stąd w 18 mi­nut do­je­dzie­my me­trem do cen­trum.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 sty 2012, 15:47

Trakcja to zawsze jest. Jak nie elektryczna, to spalinowa... :-k

BTW - kto zamirza oprotestować skróconą wersję tramwaju (do Mehoffera)? 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 11 sty 2012, 16:05

Wolfchen pisze:Trakcja to zawsze jest. Jak nie elektryczna, to spalinowa... :-k
I może być jeszcze linowa, a zawsze można popchnąć.
Wolfchen pisze:BTW - kto zamirza oprotestować skróconą wersję tramwaju (do Mehoffera)? 8-(
Np mieszkańcy Nagodziców, którym się nagle 20-metrowe ekrany zaśniły.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 11 sty 2012, 16:10

Od tramwajów? :-s

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 sty 2012, 16:38

MisiekK pisze:Np mieszkańcy Nagodziców, którym się nagle 20-metrowe ekrany zaśniły.
Szkoda, że nie zażyczą sobie tuby, jak na Trasie AK ](*,)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 sty 2012, 19:45

Os0 pisze:Od tramwajów? :-s
Tak.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 11 sty 2012, 23:15

Czyżby się miało ziścić:
viewtopic.php?p=707885#707885
](*,)
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 sty 2012, 23:44

A co to jest "Tramwaj na Tarchomin"? Ogryzek na moście oceniam na za rok, gdzieś tam do środka - 2014, całość - 2016.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 sty 2012, 6:20

MichalJ pisze: Ogryzek na moście oceniam na za rok,
Też mi prorok...
M. Powałka pisze:– Elek­try­fi­ka­cją to­rów na Tra­sie Mo­stu Pół­noc­ne­go za­in­te­re­so­wa­nych jest sześć firm – mó­wi rzecz­nik Tram­wa­jów War­szaw­skich Mi­chał Po­wał­ka. – W cią­gu naj­bliż­szych dni od­bę­dzie się au­kcja elek­tro­nicz­na. Umo­wę pla­nu­je­my pod­pi­sać w lu­tym. Wy­ko­naw­ca do­sta­nie na wykonanie za­da­nia dziesięć mie­się­cy – za­po­wia­da.
:p

za:
http://www.zw.com.pl/artykul/10,652095_ ... torow.html
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 16 sty 2012, 21:04

Zawrotkę w miejscu można zastąpić pętlą:
http://radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2 ... petla-.pdf
Obrazek
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 sty 2012, 22:29

Tak bez decyzji środowiskowej? Sądzę, że jednak wątpię - gdyby to było takie proste, to na Nowoprojektowanej by pętelka powstała.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 18 sty 2012, 20:06

Przejście tramwaju przez Żerań też jest planowane bez uzyskiwania decyzji środowiskowej.
Oddziaływanie tramwajów (hałas) byłoby identyczne jak przy zwykłej trasie tramwajowej, jeśli nie mniejsze (pętla jest oddalona od zabudowań). Wpływ na środowisko podczas realizacji - już budowa trasy wpłynęła na środowisko w tym miejscu w stopniu takim, że tego naturalnego środowiska już tam nie ma.
Grunt jest (to teren obecnej inwestycji).
Tak umiejscowiona pętla mogłaby służyć także do zawracania tramwajów we wszystkich kierunkach (np. tych jadących kiedyś od strony Modlińskiej też - wystarczy dodać kilka łuków). Mamy w końcu pętlę awaryjną, gdyby na odcinku TMP - Mehoffera coś się stało. Studium wykonalności przewidywało pętlę techniczną dla tramwaju w okolicach Światowida/Myśliborskiej. Ta lokalizacja przywraca to co planowano w studium.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 sty 2012, 20:48

tarantula01 pisze:Oddziaływanie tramwajów (hałas) byłoby identyczne jak przy zwykłej trasie tramwajowej, jeśli nie mniejsze (pętla jest oddalona od zabudowań).
No przecież to na łukach się zgrzyta...
tarantula01 pisze:Tak umiejscowiona pętla mogłaby służyć także do zawracania tramwajów we wszystkich kierunkach (np. tych jadących kiedyś od strony Modlińskiej też - wystarczy dodać kilka łuków).
Zaraz... Proponujesz rondo tramwajowe ze skrzyżowaniem drogowym pośrodku? Takie odwrócenie ról? :shock:

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 18 sty 2012, 21:07

Bastian pisze:
tarantula01 pisze:Oddziaływanie tramwajów (hałas) byłoby identyczne jak przy zwykłej trasie tramwajowej, jeśli nie mniejsze (pętla jest oddalona od zabudowań).
No przecież to na łukach się zgrzyta...
Ale im większy promień tym mniej.
Bastian pisze:
tarantula01 pisze:Tak umiejscowiona pętla mogłaby służyć także do zawracania tramwajów we wszystkich kierunkach (np. tych jadących kiedyś od strony Modlińskiej też - wystarczy dodać kilka łuków).
Zaraz... Proponujesz rondo tramwajowe ze skrzyżowaniem drogowym pośrodku? Takie odwrócenie ról? :shock:
Yhy. natężenie ruchu samochodowego w tamtym miejscu nie powinno być przeciwwskazaniem.
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

ODPOWIEDZ