O spółce Przewozy Regionalne

Moderator: JacekM

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 maja 2010, 18:55

Wolfchen pisze:No nie wiem, zawsze pozostaną busy.
Świetnie, widzę że dążymy do wschodnich standardów :]
noidea

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 maja 2010, 19:02

Na to wygląda, niestety. Choć kolej na wschodzie ma o wiele korzystniejszą relację cena/standard ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 maja 2010, 19:05

Wszyscy włącznie z busiarzami podniosą ceny, gdy im ubędzie konkurencja w postaci względnie tanich PR-ów. Bo czemu by mieli tego nie zrobić? Od IC tańsi będą i tak.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 maja 2010, 19:09

Bastian pisze:Bo czemu by mieli tego nie zrobić?
W końcu przekroczą stawkę krytyczną i społeczeństwo zmniejszy ruchliwość, jak to jest np. we wschodniej Ukraine. I tak MI zmniejsza mobilność obywateli.
Bastian pisze:Od IC tańsi będą i tak.
Tych, co stać na IC, to stać na własny samochód, więc wiesz... Podliczając koszty paliwa powiększone o jakieś 20%, to dojazd samochodem na trasie Gdynia - Żyrardów wychodzi mi kilka złotych drożej od pociągu (EIC + TLK). A czas przejazdu - około 7 godzin max.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 maja 2010, 19:34

Wolfchen pisze:Tych, co stać na IC, to stać na własny samochód, więc wiesz...
Znam dziesiątki osób, które jeżdżą EIC a nie mają samochodów.
noidea

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 05 maja 2010, 19:34

Bastian pisze:Wszyscy włącznie z busiarzami podniosą ceny, gdy im ubędzie konkurencja w postaci względnie tanich PR-ów. Bo czemu by mieli tego nie zrobić?
Ano dlatego, że jeśli co wóz, to firma, to robi się rynek niedaleki doskonale konkurencyjnego. Przy tak wielkiej liczbie podmiotów (operującej na tak rozległej trasię, z zapewne subtrasami typu Olsztyn, Elbląg, Mazury) dosyć trudno "zmówić się".
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 05 maja 2010, 20:27

Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:A tej stacji nie rozwalają?
Ciechanów, Mława, Działdowo miały zostać :-k
MisiekK pisze:W tym, że z Iłowa do Działdowa jest blisko...
Po drodze masz św. granicę województw. A to pojęcie na kolei regionalnej urosło do miana dogmatu... :/ .
Ciechanów i Działdowo to na pewno zostaja- tam maja byc LCS-y. Nie wiem jak z Mława :-k
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:To czego nie wolno -to jedno. Praktyka to drugie.
Ale skoro teoretycznie nie wilno, to biletu w kasie nie kupisz ;).
Dla mnie to jest własnie najwieksza wada PKS-ów
Wolfchen pisze:
MisiekK pisze:Tyle, że oprócz mazowieckiego PR-y nie dały się podzielić.
W Kolejach Dolnośląskich podobno niewiele lepiej - więcej administracji, jak służby ruchu.
Wina założyciela że do tego dopuścił - zreszta widać to po ich działaniach. Wystarczy poczytac RK - ciągle wprowadzają ZKA.
A w ogóle z tego co pamietam to KD rządzi kobieta co kiedyś w Dolnośląskim PR dyrektorowała - na InfoKolei pisali na ten temat- to nie dziw się że więcej biurw jak pracowników w terenie ;P
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 05 maja 2010, 20:31

rufio198 pisze:Nie wiem jak z Mława :-k
Miałem gdzieś całą dokumentację przetargową, ale to chyba na innym dysku... Ale wydaje mi się, że Mławia miała być "śluzą" dla Ciechanowa :-k
rufio198 pisze:Dla mnie to jest własnie najwieksza wada PKS-ów
Nie ma środków transportu bez wad ;)
rufio198 pisze:Wina założyciela że do tego dopuścił - zreszta widać to po ich działaniach.
Spokojnie, na RK chyba było dzś info, że Koleje Śląskie startują... Będzie to samo, albo jeszcze gorzej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 06 maja 2010, 8:57

Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Nie wiem jak z Mława :-k
Miałem gdzieś całą dokumentację przetargową, ale to chyba na innym dysku... Ale wydaje mi się, że Mławia miała być "śluzą" dla Ciechanowa :-k
Możliwe- ale mogą to zrobić tak jak Teresin- dwa tory główne, dwa dodatkowe, z bocznica do LG czy innych zakładów
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Dla mnie to jest własnie najwieksza wada PKS-ów
Nie ma środków transportu bez wad ;)
PKS ma więcej wad niż zalet. Nawet w porównaniu z PKP
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Wina założyciela że do tego dopuścił - zreszta widać to po ich działaniach.
Spokojnie, na RK chyba było dziś info, że Koleje Śląskie startują... Będzie to samo, albo jeszcze gorzej.
Oby Twoje słowa wiesz w co się zamieniły. Nostradamus-amator się znalazł
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 maja 2010, 9:28

rufio198 pisze:Iłowo ma być przystankiem osobowym
Źródło?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 06 maja 2010, 9:41

Facet odpowiadający za inwestycje w PLK wystarczy?

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 06 maja 2010, 11:10

rufio198 pisze:Facet odpowiadający za inwestycje w PLK wystarczy?
Który powiedział, że nie pamięta dokładnie, ale to chyba ma być przystanek osobowy?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 06 maja 2010, 11:13

O Jezu, była dokumentacja przebudowy dziewiątki na serwerze PLK parę lat temu, ściągana była na dyski prywatne. Tam nawet były takie fajne plany z warstwami - na oryginalnym podkładzie planu schematycznego stacji nałożone były warstwy "co się stanie". Z pewnością niejeden z Was te circa dwadzieścia siedem mega zipa ściągnął. Zajrzeć i się przekonać, co jest czym.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 maja 2010, 11:18

Co prawda nie znalazłem planów, bo nie wiem, gdzie je zapisałem, ale znalazłem w Googlu coś takiego:
Kompleksowa modernizacja stacji Iłowo, Działdowo, Gralewo, Rybno Pomorskie (LCS Działdowo)
Źródło: http://www.plk-inwestycje.pl/fileadmin/ ... dzor_3.pdf

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 maja 2010, 11:23

chester pisze:O Jezu, była dokumentacja przebudowy dziewiątki na serwerze PLK parę lat temu, ściągana była na dyski prywatne. Tam nawet były takie fajne plany z warstwami - na oryginalnym podkładzie planu schematycznego stacji nałożone były warstwy "co się stanie". Z pewnością niejeden z Was te circa dwadzieścia siedem mega zipa ściągnął. Zajrzeć i się przekonać, co jest czym.
Ależ ja doskonale pamiętam te plany i bez zaglądania wiem, że Iłowo tam było stacją z czterema torami. Jak również pamiętam, że przewinęła mi się przez uszy informacja o zmianie zakresu przebudowy i pozostawieniu większej ilości torów. Stąd moje zdziwienie nagłą degradacją do po, zwłaszcza w sytuacji, gdy Iłowo awansowało do stacji końcowej.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ODPOWIEDZ