Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
Pan w fabryce mówił, że gdzieś nazwa Alpino jest zarejestrowana (nie wiem, czy nie gdzieś w kraju nad Morzem Śródziemnym, niestety nie pamiętam gdzie), dlatego Solaris nie może jej stosować. Są to pojazdy Urbino 8,6 i apropo Poznania - naklejki o tej samej treści są naklejone przy pierwszych drzwiach i w dowodach też chyba jest Urbino. Alpino to była tylko nazwa... pokazowa, marketingowa, nie wiem jak to nazwać...
-
O ile mnie pamięć nie myli to te kurduple jeżdżą chyba w Atenach,swoją drogą kiedyś na tyle A078 wyczytałem Urbino 8.6 a twb na siłe bierze go za Alpino tak jak w Toruniu i Bolesławcuchudy5d pisze:Pan w fabryce mówił, że gdzieś nazwa Alpino jest zarejestrowana (nie wiem, czy nie gdzieś w kraju nad Morzem Śródziemnym, niestety nie pamiętam gdzie), dlatego Solaris nie może jej stosować. Są to pojazdy Urbino 8,6 i apropo Poznania - naklejki o tej samej treści są naklejone przy pierwszych drzwiach i w dowodach też chyba jest Urbino. Alpino to była tylko nazwa... pokazowa, marketingowa, nie wiem jak to nazwać...

Biedny moderator jak nie może sobie poradzić zamyka kolejne tematy.Brawo 

To ja wiem, że te brzdące jeżdżą w Atenach, ale nie jestem pewien, czy o Grecję chodziło... po prostu gdzieś ta nazwa jest zarejestrowana, nie będę wymyślał, bo po prostu nie pamiętam. A chyba fabryka lepiej wie jak oznacza swoje autobusy, niż TWB? (tu mogła by się też narodzić dyskusja apropo oznaczeń Wxx, których też Solaris nie stosuje)michał1984 pisze:O ile mnie pamięć nie myli to te kurduple jeżdżą chyba w Atenach,swoją drogą kiedyś na tyle A078 wyczytałem Urbino 8.6 a twb na siłe bierze go za Alpino tak jak w Toruniu i Bolesławcuchudy5d pisze:Pan w fabryce mówił, że gdzieś nazwa Alpino jest zarejestrowana (nie wiem, czy nie gdzieś w kraju nad Morzem Śródziemnym, niestety nie pamiętam gdzie), dlatego Solaris nie może jej stosować. Są to pojazdy Urbino 8,6 i apropo Poznania - naklejki o tej samej treści są naklejone przy pierwszych drzwiach i w dowodach też chyba jest Urbino. Alpino to była tylko nazwa... pokazowa, marketingowa, nie wiem jak to nazwać...
Alpino zostało stworzone z myślą o Atenach. I tam tylko w papierach i dowodach figuruje Alpino 8,6 czemu nie wiem wszędzie jest Urbino 8,6 lub Urbino 8,9LE.
Zresztą słowo Alpino wzięta jest od nazwy gór. Gdzie małemu autobusowi dzięki silnemu silnikowi i zwrotności idealnie miał się nadawać na tereny górzyste. Zaprojektowany był z myślą o zakupach dla zagranicy ale po części nie wypaliła ta akcja. I tylko Ateny dostały nazwę Alpino. Zaś reszta wozów wyprodukowanych na bazie Alpino dostaje oznaczenie jako następca Urbino 9 w postaci Urbino 8,6 i 8,9LE.
Pozdrawiam.
Zresztą słowo Alpino wzięta jest od nazwy gór. Gdzie małemu autobusowi dzięki silnemu silnikowi i zwrotności idealnie miał się nadawać na tereny górzyste. Zaprojektowany był z myślą o zakupach dla zagranicy ale po części nie wypaliła ta akcja. I tylko Ateny dostały nazwę Alpino. Zaś reszta wozów wyprodukowanych na bazie Alpino dostaje oznaczenie jako następca Urbino 9 w postaci Urbino 8,6 i 8,9LE.
Pozdrawiam.
Podróż A501 to niesamowita atrakcja, szczególnie dla kierowcy, który jeździ bez drzwi od kabiny 

Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Ten wóz dziadzieje się coraz bardziej z miesiąca na miesiąc
. Gdy jeszcze istniała linia 106 i jeździł tam na stałe, to był w miarę przyzwoity. W tym roku miałem go na 138, to musiałem wzywać pogotowie grodziowe na całkowity brak ogrzewania wozu. Pan mechanik cudem otworzył tylną klapę (ja nie mogłem jej otworzyć), dolał wody z konewki do zbiornika z płynem chłodniczym (a nie było go tam prawie wcale!) i dalej wio, patataj. Teraz dowiaduję się, że nie ma drzwi od kabiny. Niedługo chyba bez kół będzie szorował, ale to trzeba poczekać, aż śnieg spadnie, to poślizgiem pójdzie
.

-
Dzisiaj Grodzio mnie "rozwalił" totalnie. Wracałem ze śląska i na Dw. Zachodnim poszedłem na 717 o 13:27. Jakieś 5 minut przed odjazdem podjechały równocześnie dwie Scanie - A533 i A541, obie jako "PT" z dechami 717 z boku. Wsiadamy do A533 i za chwilę w radiu słychać: "Halo baza tu A541, zjeżdżam bo na 717 podjechał A533". Wysłali 2 wozy na jedną brygadę
. Jakby było mało atrakcji to przy wysiadaniu pionowa poręcz urwała mi się w rękach.
(górne mocowanie).