Trasa tramwajowa na Tarchomin i Nowodwory

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 27 sty 2012, 10:48

Po lekturze postów o batalii tramwajowej na Tarchominie/Białołęce stwierdzam, że przeszło 20 lat temu lobbing tramwajowy/ z moim skromnym udziałem / na Bemowie był działaniem śmiesznym i strasznym zarazem. Z pewnością nie było tej hydry i mitręgi biurokratycznej co teraz. Czynnik urzędowo-decyzyjny był zredukowany praktycznie do MZK, później ZTM / niezapomniany dyr. Ptaszkowski /oraz nielicznych władz miejskich. Natomiast czynnik społeczny polegał na finezyjnym flekowaniu lobby autobusowego przez lobby tramwajowe. Przytaczałem kiedyś w innym wątku / trasy szybkiego ruchu S8/S7 /, że koronnym atutem autobusiarzy był przyszły cud komunikacyjny w postaci - wedle ówczesnej nomenklatury "łącznika trasy AK z autostradą" - jako kręgosłupa komunikacyjnego dla ekspresowej i zwykłej komunikacji autobusowej łączącego Bemowo z resztą kontynentu :D .
Idiokracja nas otacza

nowak_marcin10

Post autor: nowak_marcin10 » 02 lut 2012, 21:33

Budowa elementów infrastruktury trakcyjnej trasy tramwajowej na Moście Północnym wraz ze stacją prostownikową "Obrazkowa" – NZ-111-2011, zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 03 lut 2012, 19:31

[img]http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSe6CF78HlyUu7v3_NqFqpynnVd3aKTzegIGuu1gYmaWTkA4Kez[/img] pisze:Warszawa: trakcja na moście za 10 milionów

Spółka Tramwaje Warszawskie zamierza jeszcze w lutym podpisać umowę na budowę sieci trakcyjnej na trasie mostu Północnego na odcinku od ul. Marymonckiej niedaleko metra Młociny do ul. Myśliborskiej/Projektowanej na Tarchominie.

W połowie sierpnia 2011 roku Tramwaje Warszawskie ogłosiły przetarg na budowę elementów infrastruktury trakcyjnej trasy tramwajowej na moście Północnym wraz z podstacją trakcyjną. Wykonawca ma za zadanie wykonać elektryfikację trasy na przeprawie od węzła z ul. Marymoncką do ul. Myśliborskiej/Projektowanej na Tarchominie (granica robót wykonywanych w ramach I etapu budowy Trasy Mostu Północnego).

Zwycięzcą przetargu, którego zakończeniem była aukcja elektroniczna, została firma ZUE S.A. z Krakowa, która wykona instalację za ponad 10 mln złotych.

- Wybrany przez nas wykonawca od momentu podpisania umowy będzie miał 10 miesięcy na wykonanie wszystkich prac. Dwukilometrowy odcinek sieci trakcyjnej ma być gotowy do końca roku - informuje Michał Powała, rzecznik spółki Tramwaje Warszawskie.

Odcinek, na którym będą prowadzone prace jest fragmentem projektu „Tramwaj na Tarchomin”, który realizuje Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie. W lipcu 2011 roku po protestach mieszkańców kierowanych do Samorządowego Kolegium Odwoławczego uchylona została decyzja środowiskowa wydana przez prezydent miasta. W chwili obecnej trwa procedura odwoławcza. Jak szacuje stołeczny organizator transportu z pełnej trasy mogłoby korzystać nawet 6,5 tysiąca pasażerów w ciągu jednej godziny.

Według planów na trasę do ul. Myśliborskiej mają wyjechać tramwaje dwukierunkowe. Stołeczny ratusza zamierza sprowadzić ich ok. 36 sztuk. Na razie jednak nie wiadomo kto miałby je wyprodukować.

Obecnie trwa realizacja tzw. „kontraktu stulecia”, którego przedmiotem jest dostawa 186 nowych niskopodłogowych tramwajów typu „Swing” produkowanych przez bydgoską PESĘ. Jak informuje spółka Tramwaje Warszawskie - w ramach tego kontaktu do stolicy trafi sześć dwukierunkowych pojazdów. Do Warszawy mają dotrzeć we wrześniu.
http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosc ... ionow.html
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

petrosj

Post autor: petrosj » 05 lut 2012, 22:23

Ciekawy jestem czy szybki tramwaj na Tarchomin doczeka sie realizacji i oddania w tym roku ? Obawiam sie ze gdy mina Mistrzostwa Europy, to czeka nas wielka stagnacja w inwestycjach miejskich.

petrosj

http://rembertow.blogspot.com/

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 06 lut 2012, 19:01

Ja nie wiem jak wygląda mina Mistrzostwa. :-k
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 lut 2012, 18:53

JotPeCet pisze:Ja nie wiem jak wygląda mina Mistrzostwa. :-k
Prawdopodobnie to smutna mina.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 lut 2012, 22:44

Smutna, bo przeciwpiechotna?

Chociaż może nie - piechota to będzie najpewniejszy środek transportu na Euro...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 07 lut 2012, 23:15

Dbajmy o serce.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 lut 2012, 9:13

Glonojad pisze:Smutna, bo przeciwpiechotna?

Chociaż może nie - piechota to będzie najpewniejszy środek transportu na Euro...
Sport to zdrowie :p
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 09 lut 2012, 16:12

Dopiero teraz uświadomiłem sobie jakie opóźnienia ma tramwaj na Tarchomin...

Za takie opóźnienia mieszkańcy powinni kogoś dosłownie zlinczować.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 09 lut 2012, 21:40

Oj tam 3 lata. Kto by się przejmował, przecież będzie jeździł "już zawsze" *), czyli 3 lata w stosunku do "na zawsze" to nic.

*) według dokumentacji do wniosku o decyzję środowiskową.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

sajbeer

Post autor: sajbeer » 02 mar 2012, 19:03

http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/10, ... cnego.html
Dłu­żej cze­kać bę­dzie trze­ba na most tram­wa­jo­wy. Praw­do­po­dob­nie pierw­sze szy­no­bu­sy po­ja­dą z Bie­lan na Bia­ło­łę­kę na prze­ło­mie lat 2012 i 2013.
To teraz na Tarchomin pojedzie szynobus ,a nie tramwaj. :D ](*,)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 mar 2012, 17:50

sajbeer pisze:http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/10, ... cnego.html
Dłu­żej cze­kać bę­dzie trze­ba na most tram­wa­jo­wy. Praw­do­po­dob­nie pierw­sze szy­no­bu­sy po­ja­dą z Bie­lan na Bia­ło­łę­kę na prze­ło­mie lat 2012 i 2013.
To teraz na Tarchomin pojedzie szynobus ,a nie tramwaj. :D ](*,)
Pomijając terminologię, to potem trzeba będzie sporo wysiłku włożyć, żeby ludzi przekonać do tramwaju, i to w niepełnej wersji, jeśli wpierw będą mieli bezpośrednie i wygodne autobusy.
Ciekawe chociaż, czy tramwaj będzie konkurencyjny czasowo...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 04 mar 2012, 23:42

MeWa pisze:Pomijając terminologię, to potem trzeba będzie sporo wysiłku włożyć, żeby ludzi przekonać do tramwaju, i to w niepełnej wersji, jeśli wpierw będą mieli bezpośrednie i wygodne autobusy.
Logiczne, że się nie przekona - tramwaj będzie służył wyłączenie mieszkańcom okolicznych bloków co najwyżej ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 mar 2012, 0:51

Lukasz436 pisze:Za takie opóźnienia mieszkańcy powinni kogoś dosłownie zlinczować.
Za spierdzieloną decyzję środowiskową nikomu włos z głowy nie spadł. Normalnie nie ma winnych.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

ODPOWIEDZ