Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 28 lut 2011, 8:03

Odwiedziłem wczoraj Izbę Pamięci WKD w Grodzisku. Kto jeszcze nie był - niech pójdzie!
Nie jest to może najnowocześniejsze, ani najpiękniejsze muzeum, ale Pan, który po nim oprowadza ma ogromną wiedzę i tym mi naprawdę zaimponował. Świetnie się orientuje zwłaszcza w historii.
Dodatkową atrakcją jest fakt, iż do Izby dochodzi się przez... tory odstawcze :) Akurat w niedzielę pełno składów stało w domku, więc bardzo ciekawie się między nimi lawirowało :) :)
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
kulikowski

Post autor: kulikowski » 03 mar 2011, 1:17

byłem w poprzednie DTp, potwierdzam, polecam :D

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 mar 2011, 18:12

Rynek Kolejowy pisze:W nowych pociągach WKD nie zapłacisz gotówką za bilet

W lutym Warszawska Kolej Dojazdowa ogłosiła przetarg na dostawę (wraz z montażem i uruchomieniem) automatów do sprzedaży biletów, które będą montowane m.in. w nowych pociągach produkcji PESY Bydgoszcz. Jak się jednak okazuje, we wspomnianych maszynach nie będzie można płacić gotówką.

W kasach WKD będzie można wyrobić sobie karty zbliżeniowe, które będą umożliwiały zakup biletów w automatach. - Pasażer podróżujący codziennie pociągami WKD z reguły posiada wykupiony bilet okresowy, więc nie będzie on korzystał z automatów biletowych. Biletomaty przewidziane są dla osób sporadycznie podróżujących danym środkiem transportu, ich celem jest umożliwienie szybkiego zakupu biletów jednorazowych. W przypadku konieczności wyrobienia specjalnej karty biletomaty pozostaną bezużyteczne, bo nikt z przyjezdnych nie będzie posiadał tej karty. Jeżeli osoba będzie musiała wyrobić w kasie specjalną kartę to równie dobrze kupi bilet w okienku bez konieczności korzystania z biletomatu. Zastanawiam się, czy bilety będą równolegle sprzedawane przez maszynistów bo jeżeli nie, to jest to przyszłe źródło konfliktów pomiędzy pasażerami nie mogącymi kupić biletu i kontrolerami wypisującymi mandaty - uważa jeden z naszych Czytelników, który zwrócił naszą uwagę na tę sprawę.

- Zgadza się, w tych automatach nie będzie można dokonywać płatności banknotami i monetami - potwierdza rzecznik prasowy WKD, Krzysztof Kulesza. - Generalnie nie chcemy iść w kierunku skomplikowanego systemu w którym bylibyśmy równocześnie operatorem tych wszystkich czynności związanych z przenoszeniem tych pieniędzy - dodaje. Jak tłumaczy przedstawiciel WKD, przewoźnik przewiduje, iż w najbliższej przyszłości spadać będzie znaczenie uiszczania opłat za bilety gotówką, a wzrastać będzie zastosowanie pieniądza "elektronicznego".

Pierwsze automaty mają zostać zamontowane w pierwszym nowym składzie PESY, który pojawi się na linii WKD pod koniec listopada. Następnie pojawią się one także w dwóch starszych pojazdach.

http://www.rynek-kolejowy.pl/22249/W_no ... _bilet.htm
Absurd roku. Stali pasażerowie i tak mają bilety okresowe, a jak okazjonalny pasażer będzie się musiał bawić w wyrabianie karty, to najpewniej po prostu kupi tradycyjny bilet w kasie... ](*,)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 mar 2011, 19:04

Rozumiem, że kartą płatniczą również będzie można zapłacić?
noidea

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 mar 2011, 19:07

Z tego, co się orientuję - wyłącznie prepaidówką WKD. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 mar 2011, 19:44

Hm. Czy nie dałoby się tego podważyć pod hasłem "gotówka jest legalnym środkiem płatniczym w tym kraju"? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 mar 2011, 19:48

Wolfchen pisze:Z tego, co się orientuję - wyłącznie prepaidówką WKD. 8-(
To ja już się zorientowałem lepiej - na 100% głównym założeniem tych automatów jest realizowanie płatności kartami bankowymi :)

[ Dodano: |3 Mar 2011|, 2011 19:49 ]
Bastian pisze:Hm. Czy nie dałoby się tego podważyć pod hasłem "gotówka jest legalnym środkiem płatniczym w tym kraju"? :-k
Podważałbyś niniejszym cały system pre-paid ;)
noidea

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 mar 2011, 19:50

Adam G. pisze:Podważałbyś niniejszym cały system pre-paid ;)
Nie, dopóki pasażer ma wybór. A tu by go nie miał.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 mar 2011, 19:53

Bastian pisze:
Adam G. pisze:Podważałbyś niniejszym cały system pre-paid ;)
Nie, dopóki pasażer ma wybór. A tu by go nie miał.
Nie rozumiem. Karty ładujesz gotówką - legalnym środkiem płatniczym. W czym problem? :)

Abstrahując już od tego, że będzie można płacić kartami bankowymi, a dziś naprawdę życie bez konta jest bardzo skomplikowane.
noidea

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 mar 2011, 19:56

Adam G. pisze:W czym problem?
Konieczność wyrabiania prepaidówki korzystając z WKD okazjonalnie? =;
Adam G. pisze:Abstrahując już od tego, że będzie można płacić kartami bankowymi, a dziś naprawdę życie bez konta jest bardzo skomplikowane.
Ale nie niemożliwe :P Znam sporo osób, które świetnie sobie radzą bez konta.

+ Moja wyobraźnia nie ogarnia realizacji płatności rzędu kilkadziesiąt groszy za pomocą karty płatniczej. 8-(

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 mar 2011, 20:03

Wolfchen pisze:
Adam G. pisze:W czym problem?
Konieczność wyrabiania prepaidówki korzystając z WKD okazjonalnie? =;
Tego "problemu" nie podważam. Chodzi mi o to, że nie widzę problemu w sensie prawnym - definicji legalnego środka płatniczego.

Cudzysłów w pierwszym zdaniu wziął się stąd, że będzie można zapłacić kartą płatniczą - a więc problem znacząco się marginalizuje. Rozumiem decyzję WKD, związaną z rezygnacją z realizowania płatności gotówką. Wymusza to większy rozmiar automatu oraz znacznie bardziej skomplikowaną obsługę.
Wolfchen pisze:
Adam G. pisze:Abstrahując już od tego, że będzie można płacić kartami bankowymi, a dziś naprawdę życie bez konta jest bardzo skomplikowane.
Ale nie niemożliwe :P Znam sporo osób, które świetnie sobie radzą bez konta.
Ja takich znam niewiele, do tego wszyscy oni mówią, że już zdecydowanie mają w planach założenie konta.
Wolfchen pisze:+ Moja wyobraźnia nie ogarnia realizacji płatności rzędu kilkadziesiąt groszy za pomocą karty płatniczej. 8-(
Czas najwyższy, by zaczęła :) To nie jest Twój problem, lecz przewoźnika - prowizje z płatności. Szczególnie, że mówimy tu o kilku złotych, a nie groszach :)
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 mar 2011, 20:13

Adam G. pisze:Cudzysłów w pierwszym zdaniu wziął się stąd, że będzie można zapłacić kartą płatniczą - a więc problem znacząco się marginalizuje.
"Masz synku dwa złote kartę płatniczą mamusi, kup sobie bilecik jak będziesz jechał do kolegi pograć w piłkę."
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 mar 2011, 20:19

Adam G. pisze:Nie rozumiem. Karty ładujesz gotówką - legalnym środkiem płatniczym. W czym problem? :)
Mam gotówkę i chcę kupić bilet. Basta.

Inną formą mogę płacić, gotówką powinienem mieć prawo.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 mar 2011, 21:05

Bastian pisze:
Adam G. pisze:Nie rozumiem. Karty ładujesz gotówką - legalnym środkiem płatniczym. W czym problem? :)
Mam gotówkę i chcę kupić bilet. Basta.
Inną formą mogę płacić, gotówką powinienem mieć prawo.
Sprzedaż biletów w pojeździe stanowi DODATKOWĄ formę sprzedaży - niektórzy zawzięcie o tym przypominali w przypadku autobusów. Jeśli "masz gotówkę i chcesz kupić bilet", idź do kasy :)
fik pisze:"Masz synku dwa złote kartę płatniczą mamusi, kup sobie bilecik jak będziesz jechał do kolegi pograć w piłkę."
Myślałem o tym - faktycznie jest to kolejny problem, lecz również marginalny. Jakie dziecko kupowało obecnie bilet u maszynisty, jeśli był on czasem nawet ponad dwa razy droższy od tego kupionego w kasie?
noidea

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 mar 2011, 21:10

Adam G. pisze:Jeśli "masz gotówkę i chcesz kupić bilet", idź do kasy
A czy ajencyjna sprzedaż jest przy każdym przystanku? :-"
Adam G. pisze:Jakie dziecko kupowało obecnie bilet u maszynisty, jeśli był on czasem nawet ponad dwa razy droższy od tego kupionego w kasie?
Na przykład takie, które wsiadało na przystanku, przy którym nie ma kasy? 8-(

ODPOWIEDZ