Tabor SKM w Warszawie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 sie 2011, 22:05

zofey pisze: Nie rozumiem czemu niektórym przeszkadza sam fakt, że pociąg jest niżej...
Generalnie w komunikacji miejskiej na świecie (nie bez pewnej przesady, bo za Atlantykiem nie byłem oczywiście) przyjmuje się, że we wszelkich dopuszczalnych projektowo warunkach pojazd nie powinien być niżej, niż peron. Wynika to o ile wiem ze względów bezpieczeństwa - pasażer wychodząc z pojazdu nie spodziewa się, by był on niżej niż peron i mógłby się np. potknąć; a przy wsiadaniu tego, że pojazd jest nie niżej, pasażerowie oczekują. To jest zapewne kwestia tego, że pojazdy równopodłogowe przez wiele lat były domeną właściwie ciężkiej kolei i jej miejskiej mutacji tj. metra, a i w metrze na wielu sieciach wejście do wagonu nie jest zawsze na równo z peronem, bo nie każdy inwestuje w kosztowne systemy kompensujące obciążenie czy zużycie kół.

Oczywiście jest jeszcze pytanie o tzw. specyfikę kolejową (a zwłaszcza specyfikę PKP i ich pogrobowców), która nie widzi nic zdrożnego w kilkudziesięciu cm do pokonania "pod górkę" przy wysiadaniu z wagonu czołowego piętrusa na Centralnym ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 14 sie 2011, 23:51

Oczywiście jest jeszcze pytanie o tzw. specyfikę kolejową (a zwłaszcza specyfikę PKP i ich pogrobowców), która nie widzi nic zdrożnego w kilkudziesięciu cm do pokonania "pod górkę" przy wysiadaniu z wagonu czołowego piętrusa na Centralnym
Rozumiem że zjechałeś całą Europę? W Monachium miałeś przyjemność wsiadać do wagonu sterowniczego? W Salzburgu, Koblencji i paru innych miastach też wsiadałeś? Jeżeli tak to do nawiasu dodaj oprócz PKP jeszcze DB i OBB
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 sie 2011, 8:05

Rzeczywiście, ta "genialne rozwiązanie a la MAN" z wagonem sterowniczym występuje nie tylko na Mazowszu, ale z drugiej strony - widziałem także wagony sterownicze z wejściami na wysokości tej samej, co pośrednie, więc "da się" to zrobić inaczej.

A oprócz tego, że wskazałeś parę innych aglomeracji z tym rozwiązaniem jesteś w stanie wskazać jakąś jego zaletę łagodzącą tę wadę?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 16 sie 2011, 10:29

Ale czy robi to różnicę pasażerowi, który już raz się przekona że pojazd może być niżej? Ja nie widzę żeby ludzie wysiadający na Śródmieściu z Flirta mieli jakieś zawahania.

Czemu nikt w przetargu nie zrobi tak że pociąg ma być na wysokości peronu Śródmieścia dokładnie? Wtedy na obu typach peronów w zasięgu SKM byłoby idealnie.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 16 sie 2011, 14:17

Glonojad pisze:A oprócz tego, że wskazałeś parę innych aglomeracji z tym rozwiązaniem jesteś w stanie wskazać jakąś jego zaletę łagodzącą tę wadę?
Nie - raczej chciałem Ci pokazać że takie debilizmy nie tylko w PL występują
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Nxo

Post autor: Nxo » 17 sie 2011, 8:08

ELF bardzo fajnie wygląda :)

wczoraj popołudniu w 401 nie działała jakakolwiek informacja o kierunku w którym jedzie. nawet nie mieli starych poczciwych dykt za szybą :/

PePe

Post autor: PePe » 17 sie 2011, 8:22

też wczoraj miałem przyjemność :-" :dance: ...

faktycznie - długie to jest niemożebnie, czysto, klimka działa

natomiast jest napisane że "pojazd monitorowany" ale nie widziałem nigdzie kamerek...

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 17 sie 2011, 9:56

natomiast jest napisane że "pojazd monitorowany" ale nie widziałem nigdzie kamerek...
I tak powinno być :tak:

Awatar użytkownika
29 Ikarusów

Post autor: 29 Ikarusów » 17 sie 2011, 12:34

Przepraszam za banalne (dla znawców tematu) pytanie. Co teraz jeździ na S2 razem z tymi dwoma elfami? Czy codziennie jeżdżą dwa?

:shock: ... Tzn. Jaki tabor, oprócz elfów, obsługuje obecnie S2?

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 17 sie 2011, 15:08

29 Ikarusów pisze:Jaki tabor, oprócz elfów, obsługuje obecnie S2?
14WE i 19WE.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 17 sie 2011, 17:49

Domasq12 pisze:
29 Ikarusów pisze:Jaki tabor, oprócz elfów, obsługuje obecnie S2?
14WE i 19WE.
Oraz EN57. ;-)

Awatar użytkownika
29 Ikarusów

Post autor: 29 Ikarusów » 17 sie 2011, 21:32

Plesim pisze:
Domasq12 pisze: 14WE i 19WE.
Oraz EN57. ;-)
Serio? Czyli wszystko, co "ma koła". Eeee, myślałem, że prościej będzie upolować to cudo. 8-(

ashir

Post autor: ashir » 17 sie 2011, 21:37

29 Ikarusów pisze:Serio? Czyli wszystko, co "ma koła". Eeee, myślałem, że prościej będzie upolować to cudo. 8-(
Tak. Można spotkać kibelki trójmiejskie, ale to już coraz rzadziej. ;-)

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 17 sie 2011, 21:47

ashir pisze:
29 Ikarusów pisze:Serio? Czyli wszystko, co "ma koła". Eeee, myślałem, że prościej będzie upolować to cudo. 8-(
Tak. Można spotkać kibelki trójmiejskie, ale to już coraz rzadziej. ;-)
dziś był o 14 z Sulejówka

alojz

Post autor: alojz » 17 sie 2011, 21:57

29 Ikarusów pisze:Eeee, myślałem, że prościej będzie upolować to cudo. 8-(
Trudne to nie jest, przecież obstawiają połowę kursów.

ODPOWIEDZ