O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 19:56

Tm pisze:
MeWa pisze:zależy od ulicy.
czy pzostawienie ulicy gen. Waltera było błędem?
nawet jeśli było, to nie takim, żebym miał sobie tym głowę zakrzątać :)
Tm pisze: jeśli mieszkańcy protestują przeciwko budowie metra koło ścian ich domu to metro powinno odsunąć tunel
nie ma porównania. Metro to inwestycja dla ogółu. Stawiając budowę metra przeciwko niebudowaniu ze względu na jednostkowe protesty, to wybó wydaje się oczywisty. Więcej strat przyniesie niebudowanie, natomiasat w przypadku zaniechaniu zmiany nazwy społeczeństwu nic się nie stanie.
Tm pisze: ale po Bierucie jakoś nikt nie chce nadawać
no i dobrze.
Tm pisze:poza tym dyskredytując przynajmniej pierwszych dwóch historyków wystawiasz jedynie świadectwo własnej ignorancji, potrafisz podac jakichś wybitniejszych współczesnych przedstawicieli tej nauki?
jakiej ignorancji? Akurat dennis ma rację, że Roszkowski jest otwarcie antykomunistyczny, a jego opisy mimo wszystko są nacechowane. Poza tym należy do PiS-u :D
Tm pisze:ale ile tych precedensów było? czy za prezydentury(warszawskiej) Kaczyńskiego były jakieś inne kontrowersyjne nadania?
tak, chociażby zdublowanie "Kampinosu", czy świetna nazwa stacji metra Ratusz, albo pomysł zmiany nazwy ul. Marszałkowskiej na al. Pułaskiego.

choć i tak nic nie przebije zmiany ronda Babka.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 20:14

MeWa pisze:nawet jeśli było, to nie takim, żebym miał sobie tym głowę zakrzątać :)
no i właśnie jak dobrze pójdzie to jego ulicą wkrótce nikt sobie nie będzie głowy zakrzątał
MeWa pisze:natomiasat w przypadku zaniechaniu zmiany nazwy społeczeństwu nic się nie stanie.
stanie sie, bo będzie codziennie obcować ze stalinowcami
MeWa pisze:jakiej ignorancji? Akurat dennis ma rację, że Roszkowski jest otwarcie antykomunistyczny, a jego opisy mimo wszystko są nacechowane. Poza tym należy do PiS-u :D
no to słucham: którzy historycy są neutralni?
MeWa pisze:Roszkowski jest otwarcie antykomunistyczny
a to źle? :shock:
MeWa pisze:tak, chociażby zdublowanie "Kampinosu", czy świetna nazwa stacji metra Ratusz,
i gdzie tu jest kontrowersyjność nazwy
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 20:21

Tm pisze: no i właśnie jak dobrze pójdzie to jego ulicą wkrótce nikt sobie nie będzie głowy zakrzątał
bardziej przyziemnie, to chociażby mieszkańcy wymieniający dokumenty czy poczta, która przez dłuuugi czas z adresami będzie miała problem.
Tm pisze: stanie sie, bo będzie codziennie obcować ze stalinowcami
no i co im się stanie? Matki mniej dzieci będą rodzić? Będzie więcej przestępstw? :>
Tm pisze:
MeWa pisze:Roszkowski jest otwarcie antykomunistyczny
a to źle? :shock:
przysłania mu to obiektywne spojrzenie.
Tm pisze:i gdzie tu jest kontrowersyjność nazwy
bezsensowność. A dla mnie też to dyskwalifikuje...

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 20:32

MeWa pisze: Będzie więcej przestępstw? :>
kontrowersyjna teza, ale może i tak - udowdniono, że powazne przestępstwa zaczynają się od rzeczy błahych, które same w sobie mało szkodzą, ale pokazują nieudolność państwa
poza tym mieszkańcy posiadający wiedze historyczna będa odczuwac dyskomfort mieszkając na ulicy imienia różnych podłych indywiduów
MeWa pisze:bardziej przyziemnie, to chociażby mieszkańcy wymieniający dokumenty czy poczta, która przez dłuuugi czas z adresami będzie miała problem.
tak jak pisałem, w latach 90-tych wymieniali dokumenty, poczta miała problemy, ale wszyscy jakos sobie dali radę, należało to zrobic wtedy, ale sprawe zaniedbano, więc błąd należy naprawić
MeWa pisze:przysłania mu to obiektywne spojrzenie.
w jaki sposób? zwłaszcza historyk powinien być antykomunista, bo wie ile zła się wydarzyło

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 20:37

Tm pisze:mieszkańcy posiadający wiedze historyczna będa odczuwac dyskomfort mieszkając na ulicy imienia różnych podłych indywiduów
właśnie rzeczywistość pokazuje, że większości taka świadomość nie przeszkadza, jeśli pod uwagę weźmie się wygodę i koszty.
Tm pisze:tak jak pisałem, w latach 90-tych wymieniali dokumenty, poczta miała problemy, ale wszyscy jakos sobie dali radę, należało to zrobic wtedy, ale sprawe zaniedbano, więc błąd należy naprawić
ale uważam, że zamieszania wprowadzać jednak nie należy.
Tm pisze:W jaki sposób? zwłaszcza historyk powinien być antykomunista, bo wie ile zła się wydarzyło
ciekawa teoria. Historyk powinien być w opisach obiektywny. Dla mnie robi różnicę czy czytam, że "ten brzydki wieżowiec zeszpecił panoramę Warszawy" a np. "Pałac Kultury zdominował krajobraz Warszawy. Zdania na jego temat są mocno podzielone". Oczywiście to przykład wzięty z głowy, bo w tej chwili nie pamiętam dokładnie co zostało napisane.

[ Dodano: 2007-04-11, 20:39 ]
Tm pisze: kontrowersyjna teza, ale może i tak - udowdniono, że powazne przestępstwa zaczynają się od rzeczy błahych, które same w sobie mało szkodzą, ale pokazują nieudolność państwa
ja myślę, że więcej szkód zrobiłoby to, że pokazano by, że zdanie mieszkańców w ogóle nie liczy się i gdyby po raz kolejny ciężar finansowy przerzucono na mieszkańców.

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 20:50

MeWa pisze:ja myślę, że więcej szkód zrobiłoby to, że pokazano by, że zdanie mieszkańców w ogóle nie liczy się i gdyby po raz kolejny ciężar finansowy przerzucono na mieszkańców.
i dlatego są pomysły, żeby państwo wzięło na siebie koszty, będzie to trochę kosztować, ale trudno, jak chce się mieć porządne państwo to trzeba wydać
MeWa pisze:Historyk powinien być w opisach obiektywny.
Komunizm(ustrój, o ideologii marksistowskiej można dyskutować) był zły - to jest obiektywizm. Dlaczego więc zdanie Roszkowskiego i Paczkowskiego jest złe?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 20:55

Tm pisze:
MeWa pisze:ja myślę, że więcej szkód zrobiłoby to, że pokazano by, że zdanie mieszkańców w ogóle nie liczy się i gdyby po raz kolejny ciężar finansowy przerzucono na mieszkańców.
i dlatego są pomysły, żeby państwo wzięło na siebie koszty, będzie to trochę kosztować, ale trudno, jak chce się mieć porządne państwo to trzeba wydać
przyzwyczajenia i bałaganu żadne pieniądze nei pokryją.
Tm pisze: Komunizm(ustrój, o ideologii marksistowskiej można dyskutować) był zły - to jest obiektywizm. Dlaczego więc zdanie Roszkowskiego i Paczkowskiego jest złe?
To jest wartościowanie. Zresztą co sugerujesz - że wszystko, co z tej epoki, jest złe? Posługujesz się dwukategiowym zbiorem - czarne/białe?

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 21:04

MeWa pisze:Zresztą co sugerujesz - że wszystko, co z tej epoki, jest złe?
czytaj uważnie - ustrój
MeWa pisze:Posługujesz się dwukategiowym zbiorem - czarne/białe?
nie, jest wiele odcieni szarości, a komunizm jest zły
MeWa pisze:przyzwyczajenia i bałaganu żadne pieniądze nei pokryją.
trudno, koszty są nieuniknione
Tm pisze:Dlaczego więc zdanie Roszkowskiego i Paczkowskiego jest złe?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 21:14

Tm pisze: trudno, koszty są nieuniknione
można ich uniknąć, nieprzeprowadzając zmian.
Tm pisze:Dlaczego więc zdanie Roszkowskiego i Paczkowskiego jest złe?
bo jest nieobiektywne i wartościujące.

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 21:16

MeWa pisze:bo jest nieobiektywne i wartościujące.
w jaki sposób?
MeWa pisze:można ich uniknąć, nieprzeprowadzając zmian.
można uniknąć kosztów mydła niemyjąc się(to chyba najlepszy absurd jaki w ogóle wymyśliłem :D )

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 21:22

Tm pisze:
MeWa pisze:bo jest nieobiektywne i wartościujące.
w jaki sposób?
pokazałem już, nie będę się powtarzać.

Zresztą do ustroju odnosisz się do stanu faktycznego czy teoretycznego (np. konstytucja). Czy jednoznacznie negatywnie oceniasz to, że np. system/ustrój (czy jak to nazwiesz) zapewniał wszystkim pracę? Nie chcę się wdawać jednak w zbędną dyskusję, jednak w przypadku twierdzenia, że "komunizm był zły, bo był zły i to jest prawda obiektywna", to nie wiem, czy w ogóle jakakolwiek dyskusja jest potrzebna i celowa.
Tm pisze:można uniknąć kosztów mydła niemyjąc się(to chyba najlepszy absurd jaki w ogóle wymyśliłem :D )
co ten przykład miał udowodnić? Bo tyle to wiem, że dla Ciebie zmiana nazwy ulic to sprawa życia i śmierci, konieczność dziejowa, sprawiedliwość losu itp. A dla mnie tak nie jest. Więc absurdalnym porównaniem nie mogę się zgodzić i wg mnie nie wzbogaciło ono dyskusji.

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 21:32

MeWa pisze:Bo tyle to wiem, że dla Ciebie zmiana nazwy ulic to sprawa życia i śmierci, konieczność dziejowa, sprawiedliwość losu itp. A dla mnie tak nie jest.
i podobnie jedni maja potrzebę się umyć, a inni nie
MeWa pisze:pokazałem już, nie będę się powtarzać.
gdzie?
MeWa pisze:Zresztą do ustroju odnosisz się do stanu faktycznego czy teoretycznego (np. konstytucja). Czy jednoznacznie negatywnie oceniasz to, że np. system/ustrój (czy jak to nazwiesz) zapewniał wszystkim pracę? Nie chcę się wdawać jednak w zbędną dyskusję, jednak w przypadku twierdzenia, że "komunizm był zły, bo był zły i to jest prawda obiektywna", to nie wiem, czy w ogóle jakakolwiek dyskusja jest potrzebna i celowa.
nie mewizuj

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 21:38

Tm pisze:i podobnie jedni maja potrzebę się umyć, a inni nie
niewątpliwie tak, choć moim zdaniem dałeś zbyt jaskrawe porównanie, o czym pisałem wcześniej.
Tm pisze:gdzie?
prześledź posty, to znajdziesz :)
Tm pisze: nie mewizuj
to nie jest odpowiedź, a jedynie unikanie jej udzielenia. Co - szczegóły są już dla Ciebie niewygodne?

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 21:42

MeWa pisze:prześledź posty, to znajdziesz :)
o PKiN? wolne żarty? jeżeli napisałeś, to nie będzie trudne wskazanie miejsca, pytam więc - gdzie?
MeWa pisze:to nie jest odpowiedź, a jedynie unikanie jej udzielenia. Co - szczegóły są już dla Ciebie niewygodne?
pewnie to są moje słowa?
Nie chcę się wdawać jednak w zbędną dyskusję,

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 21:49

moje słowa, nie wypieram się, Jednak "nie mewizuj" nie jest jakąkolwiek odpowiedzią.
Odnośnie Roszkowskiego - miałem okazję zagłębić się w jego książkę, zwłaszcza w aspekcie sztuki w PRL-u. Otwórz książkę i poczytaj sobie opisy, gdzie np. bardzo obiektywnie pisze o - w jego mniemaniu - kiczowatym zespole Mazowsze. Stosunek do PKiN też był silnie wartościowany. Dodatkowo dobór informacji i rozłożenie miejsca na poszczególne treści dają wiele do zrozumienia. Te wszystkie drobne i mniej drobne opisy składają się na nieobiektywny opis.

ODPOWIEDZ