Bilet wolnej jazdy a pensja w KM

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

bepe

Post autor: bepe » 27 maja 2013, 20:46

Pingwin pisze: no to podyskutowaliśmy o biletach.... ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
To nie my zaproponowaliśmy taki sposób dyskusji.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 maja 2013, 0:03

Wolfchen pisze:Goebbelsowska propaganda, sam tytuł doskonale pokazuje, że to gadzinówka. =;
Może weź szklankę zimnej wody, napij się i przeczytaj. Oprócz debilnego tytułu i takiego sobie pierwszego akapitu dalej jest rzeczowe wyjaśnienie historyczne od II połowy XIX wieku do dnia dzisiejszego.

PS - skąd twoja wiedza o Goebbelsowskiej propagandzie? Bo ja obejrzałem kilka filmów wówczas zrealizowanych, trochę poczytałem o tym temacie. Polecam szczególnie Heimkehr, żebyś miał punkt odniesienia.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

adner

Post autor: adner » 28 maja 2013, 8:30

Niezbyt rozumiem, jaki wpływ na odebranie darmowych biletów ma ich historia. Przecież mówimy o sytuacji(np. finansowej) dzisiaj, a nie X lat temu.

Ratusz powinien moim zdaniem odrzucić te trochę bezczelne propozycje(w stylu płacenia paru groszy rocznie za rodziny) i zaproponować bezpłatne przejazdy samym precownikom i tyle.

Awatar użytkownika
Pingwin
(2525)

Post autor: Pingwin » 28 maja 2013, 8:40

MisiekK pisze:Oprócz debilnego tytułu i takiego sobie pierwszego akapitu dalej jest rzeczowe wyjaśnienie historyczne od II połowy XIX wieku do dnia dzisiejszego.
Misiek nie warto go zmuszać Wolfchen to typ człowieka który ocenia książkę po okładce
adner pisze:Niezbyt rozumiem, jaki wpływ na odebranie darmowych biletów ma ich historia.
przeczytałeś cały artykuł który wkleiłem ??

adner pisze:Przecież mówimy o sytuacji(np. finansowej) dzisiaj, a nie X lat temu.

ale obecna sytuacja finansowa miasta wynika z nieprawidłowych decyzji ludzi rządzących tym miastem. Czemu ja mam płacić za ich decyzje ??

adner

Post autor: adner » 28 maja 2013, 9:36

Pingwin pisze:
ale obecna sytuacja finansowa miasta wynika z nieprawidłowych decyzji ludzi rządzących tym miastem. Czemu ja mam płacić za ich decyzje ??
A kto ma płacić? Wszyscy poza Tobą?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 maja 2013, 10:44

ale obecna sytuacja finansowa miasta wynika z nieprawidłowych decyzji ludzi rządzących tym miastem.
Nie. Wynika z ogólnej sytuacji gospodarczej kraju. Dochody własne miasta są bardzo stabilnym źródłem przychodów samorządów. Problem jest z udziałami w podatkach powszechnych. A do tego dochodzi głupi mechanizm janosikowego, który kwotę do zapłacenia dziś wylicza na podstawie dochodów JST sprzed dwóch lat.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

bepe

Post autor: bepe » 28 maja 2013, 13:21

Pingwin pisze: ale obecna sytuacja finansowa miasta wynika z nieprawidłowych decyzji ludzi rządzących tym miastem. Czemu ja mam płacić za ich decyzje ??
Po pierwsze jako członek tego społeczeństwa wybrałeś te tych ludzi. A po drugie na tym właśnie polega społeczeństwo, że za błędy płacimy wszyscy, a jak jest dobrze, to wszyscy na tym korzystamy (nawet jeśli tego nie widzimy, bo z zasady to, co dobre, uważamy za normalne, a to co złe za wielką niesprawiedliwość dziejową).

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 maja 2013, 13:37

bepe pisze:A po drugie na tym właśnie polega społeczeństwo, że za błędy płacimy wszyscy
Tyle, że jak widać, jedni mniej, drudzy więcej. Ty nie musisz teraz płacić o tyle więcej, co pracownicy komunikacji miejskiej.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

bepe

Post autor: bepe » 28 maja 2013, 13:53

MeWa pisze:
Tyle, że jak widać, jedni mniej, drudzy więcej. Ty nie musisz teraz płacić o tyle więcej, co pracownicy komunikacji miejskiej.
Zapłaciłem reformą szkolnictwa wyższego. W tym roku pięć stów miesięcznie stypendium, którego nie dostałem, mimo że na drugim i trzecim roku za niższą średnią stypendium miałem. Poza tym jakbym chciał sobie teraz postudiować drugi kierunek (kiedyś chciałem, ale szybko mi przeszło), to musiałbym za to zapłacić. Każdy za ten kryzys zapłaci. A też mógłbym zacząć opowiadać, że studenci są jedną z najbiedniejszych grup społecznych, a w każdym razie mają wysokie koszty (życie często w innym mieście, wynajęcie mieszkania lub pokój w akademiku) przy bardzo niskich dochodach lub nawet ich braku.

Na pewne rzeczy nie ma pieniędzy, trzeba się z tym pogodzić. Mam nadzieję, ze zostaną przywrócone bezpłatne przejazdy dla pracowników "ruchowych", ale nie ma powodu, aby społeczeństwo zrzucało się na utrzymywanie przywilejów dla rodzin pracowników.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 maja 2013, 13:57

bepe pisze:Każdy za ten kryzys zapłaci. A też mógłbym zacząć opowiadać, że studenci są jedną z najbiedniejszych grup społecznych, a w każdym razie mają wysokie koszty (życie często w innym mieście, wynajęcie mieszkania lub pokój w akademiku) przy bardzo niskich dochodach lub nawet ich braku.
Ale z drugiej strony masz większą zniżkę na kolej - 51% zamiast 37%, i to w przededniu kryzysu. Nie ma też powodu, żeby społeczeństwo zrzucało się na ulgi dla studentów.

bepe

Post autor: bepe » 28 maja 2013, 14:02

MeWa pisze:Ale z drugiej strony masz większą zniżkę na kolej - 51% zamiast 37%, i to w przededniu kryzysu.
Masz rację. Ale w żaden sposób nie rekompensuje mi to utraconych dochodów ze stypendium.
MeWa pisze: Nie ma też powodu, żeby społeczeństwo zrzucało się na ulgi dla studentów.
Dla tylu, ilu jest obecnie w Polsce na pewno nie. Jeśli ulgi mamy traktować jako formę stymulacji do podejmowania określonych zachowań, to faktycznie ulgi studenckie w zdecydowanej większość należałoby pilnie zlikwidować.

Jednak zmniejszenie finansowania szkolnictwa wyższego jest widoczne szczególnie w formie wprowadzenia odpłatności za drugi kierunek. To też jest forma płacenia za kryzys.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 28 maja 2013, 14:18

MeWa pisze:Ale z drugiej strony masz większą zniżkę na kolej - 51% zamiast 37%,
Tylko do 26 roku życia. I to wprowadziła Platforma dużo dawniej.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 maja 2013, 14:19

Od 1 stycznia 2011 r., a od kiedy mamy kryzys?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 maja 2013, 14:23

MisiekK pisze:Może weź szklankę zimnej wody, napij się i przeczytaj.
Denerwuje mnie po prostu taka beznadziejna propaganda. Nawet zakładając jakąś wartość merytoryczną końcówki, to czytając tytuł i kawałek początku delikatnie mówiąc, zbiera się na wymioty.
MisiekK pisze:Oprócz debilnego tytułu i takiego sobie pierwszego akapitu dalej jest rzeczowe wyjaśnienie historyczne od II połowy XIX wieku do dnia dzisiejszego.
Ale co ma historia do dnia dzisiejszego? Historycznie, to kobiety nie miały praw wyborczych, nie mówiąc o tym, że historycznie nie było czegoś takiego, jak choćby Wspólny Bilet... 8-(
MisiekK pisze:PS - skąd twoja wiedza o Goebbelsowskiej propagandzie?
Uzyłem potocznego określenia. Choć fakt, pod względem merytorycznym możliwe, że lepiej by było napisać, że to propaganda na miarę d'Alquena.

PS. A co do mojej wiedzy, to całkiem nieźle trafiłeś, bo III Rzeszą się zajmuję niejako "naukowo", bo na tej bazie opieram swoje prace dyplomowe - choć akurat nie z kwestii propagandy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 maja 2013, 14:24

Wolfchen pisze:Nawet zakładając jakąś wartość merytoryczną końcówki, to czytając tytuł i kawałek początku delikatnie mówiąc, zbiera się na wymioty.
Ty nie za delikatny do wojska? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ