Nowe wagony dla metra

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2010, 15:51

Berlin dokładnie tak zrobił z zamówieniem tramwajów. Z tym, że wybrał jednego wykonawcę na dostawę 4 sztuk z opcją na 200 (!). I bynajmniej incentro aka Flexity Berlin Bombardier nie posiadał na stanie.

Oczywiście głównym problemem jest kwestia "ile by to trwało" - przetarg byłby jeden, ale czas dostawy wydłużyłby się ponaddwukrotnie (dostawa - testy - decyzja - dostawa II). Oczywiście, koszty też by wzrosły, zwłaszca gdyby rzeczywiście wybrać dwóch dostawców - obaj ponieśli by koszty budowy prototypów, a tylko jeden by je sobie odbił na serii produkcyjnej. Ale zwracam uwagę, że i teraz MW ma w inwentarzu krótką serię (Ruski Zgębą), więc taką rolę nieywkorzystane prototypy mogłyby pełnić.

Dlatego piszę, że nie teraz. Można to było zrobić na początku kadencji, a nie teraz, przed wyborami. No i pytanie, czy dla 35 składów byłby sens robić takie ceregiele.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 wrz 2010, 16:18

Szkoda, że TW się na to nie zdecydowały przy 186 sztukach ;P

Nie porównywałbym tego do nowych rosyjskich, bo one mimo wszystko wciąż bazują na starej serii 81. Utrzymywanie jeszcze krótszej serii potencjalnie innego jeszcze producenta rozmijałoby się z celem. Nie słyszałem zresztą o tym, żeby w metrze takie coś było praktykowane. W różne prototypy bawił się Londyn dekady temu - ale tam nawet poszczególne linie mają czasem dwa razy więcej taboru niż nasza i żaden z tych wagonów nie jeździ już.

A na początku kadencji MW nie miało umowy wieloletniej, nie mówiąc już o tym, że same pociągi są powiązane z urządzeniami II linii (np. systemy sterowania), których wtedy w projektowaniu też nie było.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2010, 17:13

MeWa pisze:Szkoda, że TW się na to nie zdecydowały przy 186 sztukach ;P
To prawda, gdyby się miasto nie kokosiło tyle z umową wieloletnią.
Inna sprawa, że to argument typu "a u Was biją murzynów". :p Poza tym... jak to się nie zdecydowały, a wagony 120N to co? :p
A na początku kadencji MW nie miało umowy wieloletniej,
A to już nie mój problem, tylko kolejny kamyczek do ogródka miasta (choć MW miało tu swój udział w spóźnieniu, ale o tym na emeryturze napiszę).
nie mówiąc już o tym, że same pociągi są powiązane z urządzeniami II linii (np. systemy sterowania), których wtedy w projektowaniu też nie było.
Bez żartów. MW przecież prochu nie wymyśla, nie po to jest w Metro Committee UITP, żeby nie wiedzieć, jakie potencjalnie systemy mogą być wykorzystane.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 wrz 2010, 17:52

Glonojad pisze:Bez żartów. MW przecież prochu nie wymyśla, nie po to jest w Metro Committee UITP, żeby nie wiedzieć, jakie potencjalnie systemy mogą być wykorzystane.
oczywiście, tyle że w obecnej formule konkretne rozwiązania zależeć będą od projektu i wykonawcy budowy. Wydaje mi się jednak, że przy takim przetargu i w takich warunkach proponowanie zabawy z próbnymi składami to trochę życzeniowe myślenie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 wrz 2010, 20:11

Oczywiście, kontrakt jest zbyt mały, a czas zbyt krótki, a pomysł zgłoszony o 3 lata za późno. Ale tak poza tym to super inicjatywa :>

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 13 paź 2010, 21:46

Trochę to dziwne, że nikt tego nie podlinkował jeszcze :P

http://www.rynek-kolejowy.pl/19010/Poci ... izacje.htm

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 paź 2010, 11:51

Proszę Panstwa - pociągi dla metra dostarczy Siemens :-)

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 14 paź 2010, 12:14

Całe szczęście :) Kibicowałem Siemnsowi :)

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 14 paź 2010, 12:17

Szok, ale pozytywny. =D>
Czemu odrzucono ofertę CAF?

przewoz

Post autor: przewoz » 14 paź 2010, 12:45

CAF został wykluczony z postępowania. W zawiadomieniu o wyborze oferty komisja stwierdziła, że oferta nie odpowiadała treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. "Wykonawca zmienił treść oferty, czyli sporządził ofertę niezgodnie z treścią pkt. 11.4 specyfikacji istotnych warunków zamówienia, według którego Zamawiający wymagał ścisłego zachowania treści oferty. Wykonawca usunął bowiem w treści pkt. 4 oferty zapis "Przyjmujemy ww. dokumenty bez zastrzeżeń i zobowiązujemy się do wykonania zamówienia zgodnie z warunkami postawionymi w nich przez Zamawiającego" - Wykonawca nie umieścił więc powyższej deklaracji i zobowiązania w złożonej ofercie. Wykonawca przedstawił w ofercie również propozycje zmian w ofercie oraz w ogólnych warunkach umowy stanowiących integralna część specyfikacji istotnych warunków zamówienia, które "powinny być uwzględnione w fazie negocjacji dla dobra projektu". W związku z powyższym, treść oferty jest sprzeczna z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia" - czytamy w komunikacie komisji przetargowej.

"Wykonawca błędnie (wadliwie) określił stawkę podatku VAT w wysokości 22%. W związku z tym, że Wykonawca ma siedzibę w Hiszpanii i jest podatnikiem VAT posiadającym numer podatkowy (numer NIP) nadany przez organy podatkowe w Hiszpanii, ewentualna dostawa od Wykonawcy Construcciones Y Auxiliar De Ferrocariles S.A. przedmiotu zamówienia stanowi wewnątrzwspólnotową dostwę towarów. Zgodnie natomiast z przepisami Dyrektywy 2006/112/WE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej, dostawy towatów wysyłanych lub transportowanych do miejsca przeznaczenia znajdującego się poza terytorium danego państwa, ale na terytorium Wspólnoty, są zwolnione z podatku VAT z prawem do odliczenia. Dlatego tez, Wykonawca nie powinien w cenie oferty uwzględniać podatku VAT. W związku z powyższym, oferta złożona przez Wykonawcę zawiera błędy w obliczeniu ceny" - zaznaczyła komisja przetargowa.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 14 paź 2010, 12:51

Powyższy cytat - Rynek Kolejowy.

Tamteż:
Rozstrzygnięto postępowanie o udzielenie zamówienia na dostawę 35 pojazdów sześciowagonowych metra. Najkorzystniejszą ofertę złożył wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, konsorcjum firm Siemens Sp z o.o. (lider), Siemens Aktiengesellschaft Oesterreich Wiedeń, Newag Nowy Sącz za cenę: 1 069 594 093,01 zł netto.

Konsorcjum Siemensa otrzymało łącznie 100 pkt., Skody Transportation i Wagonmaszu Sankt Petersburg - 83,8 pkt., a oferta CAF-u odrzucona.

Szczegóły oceny ofert:

konsorcjum Siemensa i Newagu - cena: 50 pkt., zużycie energii elektrycznej: 20 pkt., system utrzymania pojazdu: 20 pkt., ekologia: 8 pkt., wydłużenie gwarancji na cały pojazd powyżej 30 miesięcy - 2 pkt.
konsorcjum Skoda - Wagonmasz - cena: 48,23 pkt., zużycie energii: 12 pkt., system utrzymania pojazdu: 17,57 pkt., ekologia: 4 pkt., wydłużenie gwarancji na cały pojazd powyżej 30 miesięcy - 2 pkt.
I całe źródło TU

Dodatkowo, "pierwsze wrażenie" Siemensa TU
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

ashir

Post autor: ashir » 14 paź 2010, 15:42

ZTM pisze:Trzy firmy ubiegały się o udzielenie zamówienia na dostawę 35 pojazdów sześciowagonowych metra. Około 20 składów będzie obsługiwać centralny odcinek II linii metra. 14 października wybrano najkorzystniejszą ofertę. Złożyło ją konsorcjum Siemens Sp. z o.o. z Warszawy (lider konsorcjum), Siemens Aktiengesellschaft Osterreich z Wiednia i Newag S.A. z Nowego Sącza.

O wyborze oferty decydowały: cena, zużycie energii elektrycznej, system utrzymania pojazdu, ekologia, wydłużenie gwarancji na pojazd powyżej 30 miesięcy.

Zaproponowana cena zamówionych pociągów metra – 1 069 594 093,01 zł netto.

Umowa w sprawie zamówienia publicznego zostanie zawarta w terminach określonych w art. 94 ustawy Prawo Zamówień Publicznych, z zastrzeżeniem art. 183.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 14 paź 2010, 16:30

To teraz czekać na odwołania i na podpisanie umowy.

Zastanawiam się, czy NEWAG stanie na wysokości zadania... :-k
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

mariow

Post autor: mariow » 14 paź 2010, 17:15

jaka będzie rola Newagu?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 paź 2010, 17:18

mariow pisze:jaka będzie rola Newagu?
Montownia z dostarczonych detali.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

ODPOWIEDZ