Nowe wagony dla metra
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Berlin dokładnie tak zrobił z zamówieniem tramwajów. Z tym, że wybrał jednego wykonawcę na dostawę 4 sztuk z opcją na 200 (!). I bynajmniej incentro aka Flexity Berlin Bombardier nie posiadał na stanie.
Oczywiście głównym problemem jest kwestia "ile by to trwało" - przetarg byłby jeden, ale czas dostawy wydłużyłby się ponaddwukrotnie (dostawa - testy - decyzja - dostawa II). Oczywiście, koszty też by wzrosły, zwłaszca gdyby rzeczywiście wybrać dwóch dostawców - obaj ponieśli by koszty budowy prototypów, a tylko jeden by je sobie odbił na serii produkcyjnej. Ale zwracam uwagę, że i teraz MW ma w inwentarzu krótką serię (Ruski Zgębą), więc taką rolę nieywkorzystane prototypy mogłyby pełnić.
Dlatego piszę, że nie teraz. Można to było zrobić na początku kadencji, a nie teraz, przed wyborami. No i pytanie, czy dla 35 składów byłby sens robić takie ceregiele.
Oczywiście głównym problemem jest kwestia "ile by to trwało" - przetarg byłby jeden, ale czas dostawy wydłużyłby się ponaddwukrotnie (dostawa - testy - decyzja - dostawa II). Oczywiście, koszty też by wzrosły, zwłaszca gdyby rzeczywiście wybrać dwóch dostawców - obaj ponieśli by koszty budowy prototypów, a tylko jeden by je sobie odbił na serii produkcyjnej. Ale zwracam uwagę, że i teraz MW ma w inwentarzu krótką serię (Ruski Zgębą), więc taką rolę nieywkorzystane prototypy mogłyby pełnić.
Dlatego piszę, że nie teraz. Można to było zrobić na początku kadencji, a nie teraz, przed wyborami. No i pytanie, czy dla 35 składów byłby sens robić takie ceregiele.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Szkoda, że TW się na to nie zdecydowały przy 186 sztukach 
Nie porównywałbym tego do nowych rosyjskich, bo one mimo wszystko wciąż bazują na starej serii 81. Utrzymywanie jeszcze krótszej serii potencjalnie innego jeszcze producenta rozmijałoby się z celem. Nie słyszałem zresztą o tym, żeby w metrze takie coś było praktykowane. W różne prototypy bawił się Londyn dekady temu - ale tam nawet poszczególne linie mają czasem dwa razy więcej taboru niż nasza i żaden z tych wagonów nie jeździ już.
A na początku kadencji MW nie miało umowy wieloletniej, nie mówiąc już o tym, że same pociągi są powiązane z urządzeniami II linii (np. systemy sterowania), których wtedy w projektowaniu też nie było.
Nie porównywałbym tego do nowych rosyjskich, bo one mimo wszystko wciąż bazują na starej serii 81. Utrzymywanie jeszcze krótszej serii potencjalnie innego jeszcze producenta rozmijałoby się z celem. Nie słyszałem zresztą o tym, żeby w metrze takie coś było praktykowane. W różne prototypy bawił się Londyn dekady temu - ale tam nawet poszczególne linie mają czasem dwa razy więcej taboru niż nasza i żaden z tych wagonów nie jeździ już.
A na początku kadencji MW nie miało umowy wieloletniej, nie mówiąc już o tym, że same pociągi są powiązane z urządzeniami II linii (np. systemy sterowania), których wtedy w projektowaniu też nie było.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
To prawda, gdyby się miasto nie kokosiło tyle z umową wieloletnią.MeWa pisze:Szkoda, że TW się na to nie zdecydowały przy 186 sztukach
Inna sprawa, że to argument typu "a u Was biją murzynów".
A to już nie mój problem, tylko kolejny kamyczek do ogródka miasta (choć MW miało tu swój udział w spóźnieniu, ale o tym na emeryturze napiszę).A na początku kadencji MW nie miało umowy wieloletniej,
Bez żartów. MW przecież prochu nie wymyśla, nie po to jest w Metro Committee UITP, żeby nie wiedzieć, jakie potencjalnie systemy mogą być wykorzystane.nie mówiąc już o tym, że same pociągi są powiązane z urządzeniami II linii (np. systemy sterowania), których wtedy w projektowaniu też nie było.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
oczywiście, tyle że w obecnej formule konkretne rozwiązania zależeć będą od projektu i wykonawcy budowy. Wydaje mi się jednak, że przy takim przetargu i w takich warunkach proponowanie zabawy z próbnymi składami to trochę życzeniowe myślenie.Glonojad pisze:Bez żartów. MW przecież prochu nie wymyśla, nie po to jest w Metro Committee UITP, żeby nie wiedzieć, jakie potencjalnie systemy mogą być wykorzystane.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oczywiście, kontrakt jest zbyt mały, a czas zbyt krótki, a pomysł zgłoszony o 3 lata za późno. Ale tak poza tym to super inicjatywa 
Trochę to dziwne, że nikt tego nie podlinkował jeszcze 
http://www.rynek-kolejowy.pl/19010/Poci ... izacje.htm
http://www.rynek-kolejowy.pl/19010/Poci ... izacje.htm
CAF został wykluczony z postępowania. W zawiadomieniu o wyborze oferty komisja stwierdziła, że oferta nie odpowiadała treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. "Wykonawca zmienił treść oferty, czyli sporządził ofertę niezgodnie z treścią pkt. 11.4 specyfikacji istotnych warunków zamówienia, według którego Zamawiający wymagał ścisłego zachowania treści oferty. Wykonawca usunął bowiem w treści pkt. 4 oferty zapis "Przyjmujemy ww. dokumenty bez zastrzeżeń i zobowiązujemy się do wykonania zamówienia zgodnie z warunkami postawionymi w nich przez Zamawiającego" - Wykonawca nie umieścił więc powyższej deklaracji i zobowiązania w złożonej ofercie. Wykonawca przedstawił w ofercie również propozycje zmian w ofercie oraz w ogólnych warunkach umowy stanowiących integralna część specyfikacji istotnych warunków zamówienia, które "powinny być uwzględnione w fazie negocjacji dla dobra projektu". W związku z powyższym, treść oferty jest sprzeczna z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia" - czytamy w komunikacie komisji przetargowej.
"Wykonawca błędnie (wadliwie) określił stawkę podatku VAT w wysokości 22%. W związku z tym, że Wykonawca ma siedzibę w Hiszpanii i jest podatnikiem VAT posiadającym numer podatkowy (numer NIP) nadany przez organy podatkowe w Hiszpanii, ewentualna dostawa od Wykonawcy Construcciones Y Auxiliar De Ferrocariles S.A. przedmiotu zamówienia stanowi wewnątrzwspólnotową dostwę towarów. Zgodnie natomiast z przepisami Dyrektywy 2006/112/WE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej, dostawy towatów wysyłanych lub transportowanych do miejsca przeznaczenia znajdującego się poza terytorium danego państwa, ale na terytorium Wspólnoty, są zwolnione z podatku VAT z prawem do odliczenia. Dlatego tez, Wykonawca nie powinien w cenie oferty uwzględniać podatku VAT. W związku z powyższym, oferta złożona przez Wykonawcę zawiera błędy w obliczeniu ceny" - zaznaczyła komisja przetargowa.
Powyższy cytat - Rynek Kolejowy.
Tamteż:
Dodatkowo, "pierwsze wrażenie" Siemensa TU
Tamteż:
I całe źródło TURozstrzygnięto postępowanie o udzielenie zamówienia na dostawę 35 pojazdów sześciowagonowych metra. Najkorzystniejszą ofertę złożył wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, konsorcjum firm Siemens Sp z o.o. (lider), Siemens Aktiengesellschaft Oesterreich Wiedeń, Newag Nowy Sącz za cenę: 1 069 594 093,01 zł netto.
Konsorcjum Siemensa otrzymało łącznie 100 pkt., Skody Transportation i Wagonmaszu Sankt Petersburg - 83,8 pkt., a oferta CAF-u odrzucona.
Szczegóły oceny ofert:
konsorcjum Siemensa i Newagu - cena: 50 pkt., zużycie energii elektrycznej: 20 pkt., system utrzymania pojazdu: 20 pkt., ekologia: 8 pkt., wydłużenie gwarancji na cały pojazd powyżej 30 miesięcy - 2 pkt.
konsorcjum Skoda - Wagonmasz - cena: 48,23 pkt., zużycie energii: 12 pkt., system utrzymania pojazdu: 17,57 pkt., ekologia: 4 pkt., wydłużenie gwarancji na cały pojazd powyżej 30 miesięcy - 2 pkt.
Dodatkowo, "pierwsze wrażenie" Siemensa TU
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
ZTM pisze:Trzy firmy ubiegały się o udzielenie zamówienia na dostawę 35 pojazdów sześciowagonowych metra. Około 20 składów będzie obsługiwać centralny odcinek II linii metra. 14 października wybrano najkorzystniejszą ofertę. Złożyło ją konsorcjum Siemens Sp. z o.o. z Warszawy (lider konsorcjum), Siemens Aktiengesellschaft Osterreich z Wiednia i Newag S.A. z Nowego Sącza.
O wyborze oferty decydowały: cena, zużycie energii elektrycznej, system utrzymania pojazdu, ekologia, wydłużenie gwarancji na pojazd powyżej 30 miesięcy.
Zaproponowana cena zamówionych pociągów metra – 1 069 594 093,01 zł netto.
Umowa w sprawie zamówienia publicznego zostanie zawarta w terminach określonych w art. 94 ustawy Prawo Zamówień Publicznych, z zastrzeżeniem art. 183.
Montownia z dostarczonych detali.mariow pisze:jaka będzie rola Newagu?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.