Priorytety dla tramwajów
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Pokazał hasła reklamowe, namalowane na tylnych ścianach autobusów.
[ Dodano: |12 Wrz 2011|, 2011 09:34 ]
Chodzi o to, że tam raczej nie ma ani cienia takiego potoku, z jakim mamy do czynienia u nas w mieście. Ich na to stać, w naszych warunkach byłaby to niemała ekstrawagancja, bo mamy do rozwiązania dużo większe problemy komunikacyjne.
[ Dodano: |12 Wrz 2011|, 2011 09:34 ]
Mogą... A planuje się? 40 kilometrów trasy (w tym 25 BRT) przez puste pola, 26 pojazdów...MichalJ pisze:częstotliwości mogą mieć takie same...
Chodzi o to, że tam raczej nie ma ani cienia takiego potoku, z jakim mamy do czynienia u nas w mieście. Ich na to stać, w naszych warunkach byłaby to niemała ekstrawagancja, bo mamy do rozwiązania dużo większe problemy komunikacyjne.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tam zbudowano to po śladzie linii kolejowej. Do Wilanowa czegoś takiego nie zbudujesz przecież. Chyba, że w formie buspasu na Sobieskiego. A to już teraz po części mamy.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na Sobieskiego tak. Tylko że w tej sytuacji nie bardzo widać przewagę BRT - buspas załatwia tyle, ile dziś, a takie coś, jak w Cambridge, kosztuje nie mniej, niż tramwaj. Tam istotnym czynnikiem decydującym było to, że Cambridge tramwaju nie posiada, więc nie było się do czego podłączać. U nas jest sieć, a więc podłączenie się do niej daje większe korzyści ruchowe (choćby połączenia), a zarazem ogranicza koszty (wyższe przy budowaniu systemu od zera).
Wielką przewagą tramwaju w Warszawie jest to, że on jest. Inaczej by mogła wyglądać sprawa wyboru systemu, gdyby powstawał z niczego.
Wielką przewagą tramwaju w Warszawie jest to, że on jest. Inaczej by mogła wyglądać sprawa wyboru systemu, gdyby powstawał z niczego.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Autobus ma nacisk punktowy, nieprzenoszony przez szynę - tu są różnice w potrzebnej nośności itp.MichalJ pisze:Ale ja to wszystko świetnie wiem (chociaż czy naprawdę bez sieci trakcyjnej koszty wychodzą nie mniejsze?)
A to pytaj JarkaMichalJ pisze:kwestionuję tylko zarzut, że rozwiązanie z korytkiem dla busów ma 10 razy mniejszą zdolność przewozową.
Ja rozumiem, że chodzi m.in. o to, że w projekcie z Cambridge znaczne podniesienie częstotliwości spowodowałoby przecież nieporównywalność na poziomie wskaźników ekonomicznych - liczba taboru, koszty jej eksploatacji itp. Pokazywanie go jako bezpośredniej alternatywy dla LRT to nieporozumienie o tyle, że powinno się porównywać rzeczy porównywalne.
Prelegenci spod szyldu Transeko nie zaprezentowali zadnego systemu BRT o zdolności przewozowej porównywalnej z naszymi tramwajami. Dlaczego? Ich pytać.
Gdzieś tam dr Brzeziński odburknął, że w Ameryce Południowej jest taki BRT. Zgoda. Ale dlaczego tego nie pokazali w swoich prezentacjach? Dyskutuje się o tym, co jest w konferencji.
Gdzieś tam dr Brzeziński odburknął, że w Ameryce Południowej jest taki BRT. Zgoda. Ale dlaczego tego nie pokazali w swoich prezentacjach? Dyskutuje się o tym, co jest w konferencji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Też słyszałem takie stanowisko. Może czas nauczyć panią z teczki paru przepisów kpa? Skarga na bezczynność do Pani Prezydent mogłaby parę osób obudzić.Michał Kiembrowski pisze:ZTM się nie wypowie ze względu na stanowisko SISKOM-u w sprawie podwyżki biletów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
W ogóle niektórzy w rozmaitych instytucjach się zachowują, jakby byli właścicielem lub co najmniej rządcą folwarku...
Ja się za parę dni wezmę za ZDM. I to może zaboleć.Glonojad pisze:Może czas nauczyć panią z teczki paru przepisów kpa? Skarga na bezczynność do Pani Prezydent mogłaby parę osób obudzić.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- MeWa
- Cukiereczek
a tak swoją dorgą, skoro jesteśmy przy BRT, to na jednej stronie znalazłem ciekawe rozwiązanie w kontekście priorytetów:
Źródło: http://citytransport.info/OBahn.htm
Sygnalizator wyświetla prędkość, z jaką musi jechać pojazd, żeby złapać zielone światło na skrzyżowaniu.
Źródło: http://citytransport.info/OBahn.htm
Sygnalizator wyświetla prędkość, z jaką musi jechać pojazd, żeby złapać zielone światło na skrzyżowaniu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]