Walas pisze:Kiedyś na DWC pewna pani zapytała się mnie z którego stanowiska odjeźdza 510.
Nic by nie było w tym śmiesznego gdyby nie było to rok po skasowaniu tej linii.
Informacja pasażerska
No ale jak raz na rok przyjeżdża, to chyba wypadałoby sprawdzić, czym dojedzie do celu, a nie tak na ślepo? Właśnie dlatego, że jeździ raz na rok. Zwłaszcza w czasach stron typu jakdojade jest to nietrudne. Wystarczy wpisać cel podróży i się wszystko wyświetli aktualne.
Akurat 14 z Mokotowa na Wilanowska nie wyjeżdża.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
I oczekujesz że zwykły pasażer, bo takim jest Reserved, będzie o tym wiedział? Pasażer widzi tramwaj i nie ma jak na szybko ustalić dokąd ten tramwaj jedzie, chociaż ma chęci, czyta tablice i patrzy w rozkłady. Prawda jest taka, że pasażer nie powinien dociekać, tylko po prostu powinien być poinformowany. Dostarczenie odpowiednich kwadratów i wydanie polecenia wyjeżdżania z zajezdni z kwadratem zawierającym kraniec docelowy, jeśli wagon nie posiada wyświetlaczy, nie powinno przekraczać sił Organizatora.
Sił organizatora może by nie przekroczyło ale siły pewnej grupy motorowych już na pewno. Z drugiej jednak strony jeżdżąc np. BWL 6+31 trochę kompletów kwadratów by się uzbierało (wyjazdowe, trasa zmieniona na 6, trasa zmieniona na 31, normalne na 6, normalne na 31, 6 z krańcem wariantowym, zjazdowe oraz boczne). Oczywiście można naklejki naklejać z dwóch stron by zmniejszyć liczbę desek ale nie zmienia to faktu, że trochę tego jest.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
O ile 6+31 to paranoja, to kwadraty wyjazdowe moim zdaniem sens by miały. Nie mówię o zmienianiu co kraniec, tylko o wyjeździe np. od nas z kwadratem "9 Gocławek", a po dojeździe na Gocławek przełożeniu na gołą 9. Bez ruszania długich dech. Trzy kwadraty, jeśli tylny też przekładamy. A to, że niektórzy motorowi mają problem ze wszystkim to osobna kwestia.
Szkoda, że BUSE lub inny system wyświetlaczy nie rozprzestrzenił się na większą liczbę wagonów, nawet już bez bocznej wewnętrznej i zewnętrznej tablicy bo by problemu teraz nie było choć i tak już 105 coraz mniej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ano szkoda. Szkoda też, że przez ileś lat wszyscy temat dziwnych wyjazdów mieli i dalej mają głęboko.
Tylko też żeby nie doszło do absurdu jaki mamy teraz ze zjazdami 17 na Mokotów, że muszą być tablice zjazdowe. Okaże się, że jadąc 6 na Gocławek też będę musiał założyć stosowną tablicę bo nie zacząłem kursu do Młocin a od R-4.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W sumie racja, Organizator nie będzie umiał wskazać brygad, które mogą wprowadzać zamieszanie, więc profilaktycznie wszystkie wyjazdy będą musiały być oznakowane. A potem Organizator zauważy, że dał ciała, więc wypluje stosowne zlecenie i zacznie naliczać kary za niewłaściwe oznakowanie.
Albo zauważy ale zlecenia nie zmieni by nie przyznać się do własnego błędu a na dodatek da na Gocławku 4 minuty postoju gdzie trzeba będzie wóz przebrać i iść się zameldować. Historia nie tak odległa już zna takie przypadki na 6.
Owszem. Dlatego nawet w rozkładzie nie ma zjazdów... Ale jak widać TW woli stosować żółte kurczowo trzymając się przez siebie przyjętych zasad.drobert pisze:A co by przeszkadzało gdyby ten 105Na jechał z Tarchomina na normalnych, białych tablicach? Pasażera nie interesuje czy za bramą zajezdni wagon pojedzie na przystanek 71 czy na kanał na OC. W sumie mnie jako pasażera też mało to obchodzi.
Polityka złym doradcą w pracy!
W rozkładzie na przystankach nie ma zjazdów ale w rozkładzie dla motorniczego jest półkurs zjazdowy i stąd są żółte tablice ale dla pasażera trasa jest ta sama a jedynie ostatni przystanek, już za bramą ZRP jest inny.
To i tak mały problem w porównaniu z tymreserved pisze:Ja ostatnio czekałem na tramwaj na przystanku "Telewizja Polska" w kierunku metra. Podjechała "14" na zwykłych tablicach. Skąd mam wiedzieć, czy on jedzie na Wilanowską, czy na Ochotę? Na Ochotę pasowałaby mi idealnie, ale jakby mi skręciła w prawo w Puławską, to musiałbym się wracać. Po co takie coś? Loteria?

Na szczęście układ taki już nie istnieje.
- J.Kaczmarski
Moim zdaniem analogicznie jak są tablice dla zjazdów, powinny być też dla wyjazdów. Oznaczyć jako kurs wariantowy, a na przednich kwadratach na czerwono zaznaczyć kierunek jazdy. I wszystko będzie jasne.
Poszukiwane wozy : 8005 8019 8036
115 143 153 196 KM2 S2 704
17
Suchożebry
115 143 153 196 KM2 S2 704
17