Komunikacja miejska po M2C
Moderator: Wiliam
A gdyby uczernić E-1 i puścić z Gocławia Bora-Egipska-Saska-Zwycięzców-Wał-Stadion?
Przez wakacjami było mówione, że po wakacjach będzie zmiana charakteru E-1, przynajmniej ja widziałem takie głosy. Czas za bardzo się nie wydłuży, i po części będzie i wilk syty i owca cała
Przez wakacjami było mówione, że po wakacjach będzie zmiana charakteru E-1, przynajmniej ja widziałem takie głosy. Czas za bardzo się nie wydłuży, i po części będzie i wilk syty i owca cała
Jeżeli będzie połączenie Ostrobramska-Saska-Stadion, to taki wariant E-1 wydaje się być całkiem rozsądny.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Nie samym przystankiem Saska żyje Saska Kępa. Jeden przystanek z linią do metra to jest grubo za mało. No dobrze, jeden z ułamkiem, bo Kryniczna jest.
Wydaje mi się, że tak ciąg Saskiej, jak Francuskiej, bardziej potrzebują M2 (w tym jest przecież PKP Stadion) niż Wschodniej.
"Zamiast E-1" przez plac Przymierza już by było czymś... Tylko jeszcze przystanek przy Jakubowskiej poproszę.
Wydaje mi się, że tak ciąg Saskiej, jak Francuskiej, bardziej potrzebują M2 (w tym jest przecież PKP Stadion) niż Wschodniej.
"Zamiast E-1" przez plac Przymierza już by było czymś... Tylko jeszcze przystanek przy Jakubowskiej poproszę.
A gdyby tak...
Zrobić dwie skoordynowane ze sobą linie:
Pierwsza: GOCŁAW - Bora - Egipska - Saska - Zwycięzców - Wał - STADION
Druga: GOCŁAW - Bora - Egipska - Ateńska - Paryska - Francuska - Zwycięzców - Wał - STADION
Odjeżdżałyby z Gocławia/Stadionu naprzemiennie. Gocławowi ryba którędy pojedzie, do tego Saska Kępa z obu stron byłaby obsługiwana (do wysokości Zwycięzców).
Pozostaje kwestia częstotliwości w szczycie - jeśli znalazły by się brygady to co 10 minut, naprzemiennie wychodzi co 5 na wspólnym odcinku, w przypadku braku brygad co 15 minut, wspólny odcinek co 7,5. Zastanawiający byłby takt co 20 minut, no ale zależy od zainteresowania
Zrobić dwie skoordynowane ze sobą linie:
Pierwsza: GOCŁAW - Bora - Egipska - Saska - Zwycięzców - Wał - STADION
Druga: GOCŁAW - Bora - Egipska - Ateńska - Paryska - Francuska - Zwycięzców - Wał - STADION
Odjeżdżałyby z Gocławia/Stadionu naprzemiennie. Gocławowi ryba którędy pojedzie, do tego Saska Kępa z obu stron byłaby obsługiwana (do wysokości Zwycięzców).
Pozostaje kwestia częstotliwości w szczycie - jeśli znalazły by się brygady to co 10 minut, naprzemiennie wychodzi co 5 na wspólnym odcinku, w przypadku braku brygad co 15 minut, wspólny odcinek co 7,5. Zastanawiający byłby takt co 20 minut, no ale zależy od zainteresowania
Nie ma skrętu z Pl. Przymierza w Zwycięzców.
Druga: (...) - Ateńska - Brukselska - Wersalska - Wał - ... lub ... - Ateńska - Wał - ...
Paryska traci, ale jest nadal jakaś alternatywa
Paryska traci, ale jest nadal jakaś alternatywa
Wyjeżdżanie na Wał przez Wersalską to pchanie się w poranny korek przed wjzdem na TŁ.
To z Paryskiej na Zwycięzców, Saską na TŁ, i z TŁ na Wał : >
Bardziej zakręcić się nie da? Jedyna rozsądna opcja to z wyjazdem przez Zwycięzców na Wał.
No to wtedy zostajemy przy jednej linii, ale i sensowniejszej częstotliwości.
Jako że przy Stadionie i tak krucho z miejscem postojowym, to ewentualnie myślałbym o przegięciu 123, 146 i 147 od Ronda Waszyngtona przez Wybrzeże i na Lubelską. No to może bez 123MichalJ pisze:Wydaje mi się, że tak ciąg Saskiej, jak Francuskiej, bardziej potrzebują M2 (w tym jest przecież PKP Stadion) niż Wschodniej.

Na błoniach można bez wysiłku urządzić miejsca postojowe dla stu autobusów... 
A w odwodzie jest trójkąt Marcinkowskiego/Sprzeczna.
- Solaris U10
Sprzeczna będzie zaraz odcięta od Zamoyskiego w związku z przedłużaniem Sokolej do Targowej. Przystanki na Zamoyskiego zostaną z grubsza w obecnych lokalizacjach.