Parkingi Park&Ride

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2012, 11:18

Nie tylko mniej, ale także rozsądniej. Do pierścienia obwodowego owszem, ale poza ten pierścień - absolutnie nie poszerzać, przenosić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 sty 2012, 11:21

Którego pierścienia obwodowego?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2012, 11:48

Ekspresowego w tym przypadku, bo istnieje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 sty 2012, 12:36

Czyli masz na myśli S8 przez Grota? W takim razie Pułkowa już jest na zewnątrz.
Bo warszawskie "obwodnice" przechodzą przez miasto - nawet S7 przez NS to nie jest na zewnątrz miasta 8-( .

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2012, 12:40

Tak, jest. Dlatego nie postuluję przecież "2 pasy tam, to tu dwa pasy kasujemy" - mimo, że na S dwa pasy mają dobre półtora raza większą przepustowość niż na takiej Pułkowej (światła!)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 sty 2012, 13:25

Czy tramwaj pojedzie po tym tańszym torowisku bez prądu? Ile kosztuje km pasa jezdni a ile km toru z siecią trakcyjną, słupami i podstacjami? Nie wiem, pytam.
Do Łomianek dałbym metro. Serio. Albo tramwaj w pasie środkowym Pułkowej, miejsce jest. Dwupasowa Pułkowa (na ZEWNĄTRZ obwodnicy) to nie jest jakieś extra przewymiarowanie na korzyść samochodów.

Co oczywiście nijak nie wpływa na to, że P&R na kilkaset samochodów nie jest żadnym lekarstwem na ruch 40k samochodów na dobę.

[ Dodano: |8 Sty 2012|, 2012 14:34 ]
No to zrobić tramwaj do Łomianek. Ale bez zwężania jezdni, co ma jeszcze tę zaletę, że nie trzeba czekać na budowę S7.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 sty 2012, 15:28

MichalJ pisze:Co oczywiście nijak nie wpływa na to, że P&R na kilkaset samochodów nie jest żadnym lekarstwem na ruch 40k samochodów na dobę.
Czekaj, 40k to może jest z Gdańska. Na mapce z GPR 2010 widzę 55,6k na ostatnim odcinku przed Warszawą i 40,0k na poprzednim, co by dawało 15 tysięcy z samych Łomianek. To zaskakująco dużo, biorąc pod uwagę liczbę ich mieszkańców na poziomie 16,5 tysięcy.
MichalJ pisze:Do Łomianek dałbym metro. Serio. Albo tramwaj w pasie środkowym Pułkowej, miejsce jest.
Myślę, że te 16,5 tys. to nawet na tramwaj za mało, zwłaszcza że gęstość zabudowy jest byle jaka i wobec tego, że Ł jest, jaki jest. Pomijając nawet fakt, że tramwaj za miasto to s-f (Piaseczno, Ząbki).
MichalJ pisze:Dwupasowa Pułkowa (na ZEWNĄTRZ obwodnicy) to nie jest jakieś extra przewymiarowanie na korzyść samochodów.
Glonojad dodaje do tego następne 2 pasy S-ki. A tak na prawdę pytanie jest bardziej fundamentalne: jaką chcemy mieć docelową strukturę podróży? Ja chciałem to do czegoś porównać, ale nie znalazłem dobrego przykładu. Podobnej wielkości jest Konstancin-Jeziorna, który też ma 2x2, ale za to także ruch z większej odległości.

[ Dodano: |8 Sty 2012|, 2012 15:36 ]
Glonojad pisze:na S dwa pasy mają dobre półtora raza większą przepustowość niż na takiej Pułkowej (światła!)
Niby na Pułkowej są jakieś światła, ale większość ruchu i tak idzie na Wisłostradę :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2012, 15:46

Wydawało mi się, że Wisłostrada jest zasadniczo jednym z przedłużeń Pułkowej, tak, jak Marymoncka? Więc geometrycznie wąskim gardłem jest przekrój na granicy miasta, a w organizacji ruchy - chyba skrzyżowanie z Wóycickiego?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 sty 2012, 15:48

No tak, ale ja w sensie, że Wisłostrada i tak będzie ssać ruch, nawet przez chwilowe zwężenie, bo jest bez świateł.

[ Dodano: |8 Sty 2012|, 2012 15:51 ]
Glonojad pisze:chyba skrzyżowanie z Wóycickiego?
Nie moje tereny, ale bardziej stawiałbym na wlot na DK7 w samych Łomiankach. (tak też rzecze targeo)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sty 2012, 16:28

Zassa to, co przejdzie wcześniej. Liczy się najwęższe gardło - przecież ludzie nie będą jeździć w te i nazad Wisłostradą, bo jest pusta - to nie do końca o to w idei ruchu wzbudzonego chodzi :p

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 sty 2012, 17:09

Poza tym Wisłostrada może zassać raczej most Kurii Północnej...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 sty 2012, 23:09

Bastian pisze:Zbudować trasę Salomea-Wolica = zwęzić al. Krakowską w Raszynie = przedłużyć tramwaj. Tak trudno pojąć? Ileż razy już o tym było... :roll:
Raszyn za to zapłaci? I którędy, jak teraz powstał parking na drodze tramwaju, dalej buduje się jakiś wiadukt, nieuwzględniający chyba tramwaju?
I czy da radę wtedy zwiększyć podaż na Grójeckiej, bo jak sądzę, przybędzie pasażerów, a tramwaje teraz puste nie jeżdżą.
A tak swoją drogą - czy tramwaj jest faktycznie lepszy od pomysłu wydłużenia WKD?

Co do wylotów, to chętnie poznałbym strukturę ruchu. Nie bez powodu na Katowickiej spore korki tworzą się w piątek czy niedzielę po południu albo w ostatni dzień wolnego.
Na ile to jest ruch lokalny, który faktycznie musi się przesiąść, na ile to jest coś dalszego?
MichalJ pisze:Do Łomianek dałbym metro. Serio.
Docelowo - czemu nie, jest taka możliwość. Ale... kto to zbuduje i kto później będzie płacił? Łomianki będzie stać, żeby płacić za pociągokilometry? W naszych warunkach to brzmi jak s-f...

Swoją drogą - pamiętacie pomisł WKD-bis z Młocin do Łomianek?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 sty 2012, 23:17

W Łomiankach i na Pułkowej są potworne korki wyjazdów weekendowo-wakacyjnych. Tego się do zbiorkomu nie przesadzi. I P&R też nie dla nich. Ale o dojazdy do pracy/szkoły to należałoby powalczyć...

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 08 sty 2012, 23:52

A grubo przed wojną prywatny kapitał zaryzykował i puścił EKD przez pustkowia. Mieli szersze horyzonty myślowe niż dzisiejsi włodarze? Przed wojną były tramwaje podmiejskie, widocznie to się opłacało.Wiem, współczesna komunikacja miejska jest pup, czyli trwale niedochodowa.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 sty 2012, 23:57

MichalJ pisze:W Łomiankach i na Pułkowej są potworne korki wyjazdów weekendowo-wakacyjnych. Tego się do zbiorkomu nie przesadzi.
Przesadzić trudniej (PolskiBus), ale można wyrzucić na S7. Przecież zapotrzebowanie lokalne jest małą częścią obecnych potoków.
Stary Pingwin pisze:Mieli szersze horyzonty myślowe niż dzisiejsi włodarze?
Wcale a wcale by mnie to nie zdziwiło. Dziś mało się myśli w perspektywie dłuższej od tej, może następnej kadencji. Nieco ratują fundusze unijne. Nieco.
Stary Pingwin pisze:Przed wojną były tramwaje podmiejskie, widocznie to się opłacało.
Mało było alternatyw: samochody, autobusy dopiero raczkowały, a kolej droższa.

ODPOWIEDZ