System informacji pasażerskiej w metrze
Moderator: JacekM
- Solaris U10
Dziś troszkę humoru
Nadłuższe 40 s na stacji Wawrzyszew
Kabaty - w sobotę było to 4 min. 30 s. (ok. 17.15) - dlaczego tak jest wiadomo (troszkę się w duchu uśmiałem z żony, którą to lekko "zdziwiło"). Wczoraj za to najkrótsze 5 min. Wchodzę ok. 6.27 na stację i widzę, że pociąg za 5 min, zanim zdążyłem przejść przez kołowrotek już były 3 min, na peronie widzę "wjazd" - razem może trwało 1 min 30 s.
A na poważnie - dziś na Wawrzyszewie nie działa ostrzeżenie o nadjeżdżającym pociągu.
Nadłuższe 40 s na stacji Wawrzyszew
A na poważnie - dziś na Wawrzyszewie nie działa ostrzeżenie o nadjeżdżającym pociągu.
- MeWa
- Cukiereczek
Wawrzyszew jest drugą stacją na linii, czas przejazdu z Młocin jest stosunkowo krótki, więc siłą rzeczy do momentu odjazdu pociągu z Młocin ekrany pokazują czas założony w rozkładzie dla danej pory dnia. Podejrzewam, że opisane przez Ciebie "wahania" czasów wynikają z odstępstw od założonych częstotliwości (wcześniejszych / późniejszych odjazdów). Czyli przykładowo, jeśli z jakichś przyczyn pociąg odjedzie wcześniej, to SIP może tę informację skorygować w momencie odjazdu składu z Młocin (stąd to nagłe "przyspieszenie"). Oczywiście mógł też wystąpić jakiś błąd w systemie.
Zdarza się natomiast, że z powodu jakiegoś błedu czy zmiany ustawień komunikaty o wjeździe pociągu nie są słyszalne na peronie - najlepiej wtedy zgłosić to dyżurnemu stacji.
Zdarza się natomiast, że z powodu jakiegoś błedu czy zmiany ustawień komunikaty o wjeździe pociągu nie są słyszalne na peronie - najlepiej wtedy zgłosić to dyżurnemu stacji.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Ja jechałem stamtąd w sobotę i komunikaty już nie działały, więc pewnie coś się zepsuło (swoją drogą od razu lepiej, jak na stacji panuje przyjemna ciszaMeWa pisze:Zdarza się natomiast, że z powodu jakiegoś błedu czy zmiany ustawień komunikaty o wjeździe pociągu nie są słyszalne na peronie - najlepiej wtedy zgłosić to dyżurnemu stacji.
-
jaco
tak jak mniej wiecej kolega to opisał w ogolnym skrocie,nalezy tez dodac ze SIP podaje czasy w zaleznosci od pozycji pociągu-czasy przeliczane są na podstawie predkosci zajmowania kolejnych odcinków.np jak pociag rusza z młocin to na wawrzyszewie masz 40 s do wjazdu,jak sie zatrzyma w tunelu to czas sie zatrzyma albo jesli od razu rura i pojedzie odrazu 80 km/h to na SIP-ie czas bedzie sie zmniejszał np o 10s co 5s albo odrazy zejdzie np o 20s.to co sie wyswietla przed ruszeniem pociagu ze stacji koncwych to zaprogramowane czasy nastepstwa zapisanego rozkładu.fajne jest to ze ten system nie działa na sztywno tylko w zaleznosci od sytuacji na linii.Kra pisze:Dziś troszkę humoru![]()
Nadłuższe 40 s na stacji WawrzyszewKabaty - w sobotę było to 4 min. 30 s. (ok. 17.15) - dlaczego tak jest wiadomo (troszkę się w duchu uśmiałem z żony, którą to lekko "zdziwiło"). Wczoraj za to najkrótsze 5 min. Wchodzę ok. 6.27 na stację i widzę, że pociąg za 5 min, zanim zdążyłem przejść przez kołowrotek już były 3 min, na peronie widzę "wjazd" - razem może trwało 1 min 30 s.
![]()
Na przyszłość tak zrobię jak dojadę do końca, na miejscu raczej nie ma czasuMeWa pisze:Zdarza się natomiast, że z powodu jakiegoś błedu czy zmiany ustawień komunikaty o wjeździe pociągu nie są słyszalne na peronie - najlepiej wtedy zgłosić to dyżurnemu stacji.
Na stacji Centrum komunikat o wjeździe pociągu w kierunku Młocin słychać nad peronem w kierunku... Kabat....MeWa pisze:komunikaty o wjeździe pociągu
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- MeWa
- Cukiereczek
na każdej stacji, gdzie są komunikaty, tak jest - nie ma w tym nic dziwnego, wszak ma to być informacja o kierunku wjeżdżającego pociąguMisiekK pisze:Na stacji Centrum komunikat o wjeździe pociągu w kierunku Młocin słychać nad peronem w kierunku... Kabat....MeWa pisze:komunikaty o wjeździe pociągu
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
OK - czyli na Centrum jest sztuka dla sztuki? Co mi po komunikacie, który nie niesie żadnej informacji - chyba, że mam sobie zejść na tory i wejść na drugi peron, żeby zdążyć na zapowiedziany właśnie pociąg? Bo komunikatu o pociągu we właściwym kierunku nie słychać wogóle.MeWa pisze:na każdej stacji, gdzie są komunikaty, tak jest - nie ma w tym nic dziwnego, wszak ma to być informacja o kierunku wjeżdżającego pociągu
To, czy jest on do mnie adresowany, czy nie, nie jest tematem dyskusji. Komunikat jest podawany idiotycznie i to od dłuższego czasu. Nie podpieraj się więc tym argumentem w kontekście ułatwień dla niewidomych w metrze.MeWa pisze:A po co Tobie ten komunikat? Nie jesteś głównym adresatem tego komunikatu.
Też mogę na ten temat powiedzieć dużo z racji mojej wady wzroku.MeWa pisze:(zapewne zadzior może więcej coś powiedzieć na ten temat).