Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Eksploatacja jednotoru na Boernerowo

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 01 maja 2011, 19:45

Dzisiaj rano w kole ~4 , pierwszy skład (bodaj Wolski) utknął na pierwszej mijance.
Sygnalizacja się zapaliła ale pozostała przy świetle czerwonym =D>
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 01 maja 2011, 22:11

Zobaczymy, czy to będzie naprawione. Ja bym sugerował prażanom, by przesiedli się na siódemkę, bo na punktualną 20 to raczej nei ma co liczyć. :-$

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 maja 2011, 22:12

Tak w ogóle to, czy czujniki są w porządku? Jak jechałem tramwajem dziś, to motornicza na każdej mijance musiała podjeżdżać tak na centymetry (tak, że prawie nie widziała sygnalizatora, a i tramwaj z drugiej strony nie wiem, czy by się zmieścił).
Do tego tramwaj długo stoi przy przejeździe przez Radiową, no i blokuje pasy w oczekiwaniu na światło przy WAT.
I czemu na Siodlarskiej przejście przez tory jest zupełnie z innej strony niż dojście do przystanku?

[ Dodano: Nie 01 Maj, 2011 ]
Jarek pisze:Zobaczymy, czy to będzie naprawione. Ja bym sugerował prażanom, by przesiedli się na siódemkę, bo na punktualną 20 to raczej nei ma co liczyć. :-$
sknocona trasa? :)

Motornicza strasznie narzekała na nią...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Lonik

Post autor: Lonik » 01 maja 2011, 23:32

Kolejny dzień, kolejne przygody i wzorowe kierowanie w trybie awaryjnym dwóch brygad - na siebie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 maja 2011, 7:19

MeWa pisze:blokuje pasy w oczekiwaniu na światło przy WAT.
Bynajmniej. Akurat w tamtym miejscu problemem jest co innego - postój tramwaju w strefie detekcji oznacza, że przy dłuższej wymianie zgubi sygnał i musi czekać na jego powrót by wjechać na odcinek w stronę Kocjana.

Mnie się udało przejechać całą trasę od Koła bez najmniejszego problemu ze strony sygnalizacji mijankowej, chociaż mam do jej projektu sporo uwag innego typu.

Fatalna natomiast jest sygnalizacja uliczna:
1. Zjazd z trasy na Bemowo w lewo - ponad minuta czekania na sygnał przy PUSTEJ jezdni południowej i torze do centrum. 0/1
2. Przejazd przez Powstańców Śląskich - konieczność zatrzymania i kilkusekundowego oczekiwania: 0,5
3. Przejazd przez skrzyżowanie przy Kocjana - sygnalizacja działała w trybie żółte migające
4. Przejazd ukośny - konieczność przejazdy z prędkością 5-10 na godzinę, 0,5
5. Przejazd ukośny z powrotem - konieczność zatrzymania, w praktyce motorniczy jedzie jak zobaczy czerwone na sygnalizacji ulicznej 0/1 (za nakłanianie do łamania przepisów)
6. Przejazd przez Powstańców Śląskich - zbyt szybkie przywołanie sygnału zezwalającego w stosunku do czasu obsługi przystanku, motorniczy ruszał praktycznie na kocie oczka, 0,5
7. Wjazd w stronę Koła - przejazd bez zatrzymania z prędkością ok. 15-20 km/h. 1

Razem na 6 ocenianych elementów 2,5 pkt. W skali akademickiej oznacza to w najlepszym razie konieczność bardzo dobrego zaliczenia egzaminu ustnego, a zazwyczaj - poprawkę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 02 maja 2011, 9:09

To już masz pozwolenie na prowadzenie tramów ?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 maja 2011, 9:49

Glonojad pisze:1. Zjazd z trasy na Bemowo w lewo - ponad minuta czekania na sygnał przy PUSTEJ jezdni południowej i torze do centrum. 0/1
Dziś w ogóle nieczynna.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 maja 2011, 10:09

Stary Pinwin pisze:To już masz pozwolenie na prowadzenie tramów ?
A skąd. Siedziałem sobie za kabiną w takim miejscu, by widzieć sygnalizatory. Napisałem "przejechać", nie "przeprowadzić" ;p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 02 maja 2011, 10:40

Bastian pisze:Dziś w ogóle nieczynna.
I pełno NR od samego rana.
Aczkolwiek nie zanotowałem dziś większych opóźnień (no może pomijając przyjazd składu odjeżdżającego z Boernerowa o 8.33 minutę po czasie odjazdu - tj. o 8.34).
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 02 maja 2011, 18:09

Być może zadam pytanie na które już padła odpowiedź - co to oznacza ,,przełamanie '' blokady?. Dotyczy to jednotoru na Boernerowo .
Z takim określeniem jeszcze się nie spotkałem
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 02 maja 2011, 19:09

@Mewa

Trasa nie jest sknocona. Pamiętam, że kiedyś w ZTM obawialiśmy się, czy dobrym pomysłem jest kierowanie na mijanki linii z miasta, która może się opóźniać. Teraz widać, że opóźnienia powstają właśnie na mijankach z powodu nieprawidłowego działania sygnalizacji.

Jednak w tym całym narzekaniu trzeba mieć świadomość, że wszystkie te problemy są przejściowe. Nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Zarówno sygnalizacja mijankowa, jak i sygnalizacje uliczne muszą z czasem zostać dopracowane. Nie od razu Rzym zbudowano.

Jednak nic nie usprawiedliwia pewnych zawinionych zaniedbań, które teraz wychodzą na światło dzienne.

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 02 maja 2011, 21:55

rufio198 pisze: co to oznacza ,,przełamanie '' blokady?
Gdy motorniczy wjedzie za sygnalizator na którym jest pozioma pałka następuje wyłączenie napięcia.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 02 maja 2011, 21:59

Dzięki za informację - to znaczy że w sobotę dwa razy taki wypadek był
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 02 maja 2011, 22:21

Jarek pisze:Pamiętam, że kiedyś w ZTM obawialiśmy się, czy dobrym pomysłem jest kierowanie na mijanki linii z miasta, która może się opóźniać. Teraz widać, że opóźnienia powstają właśnie na mijankach z powodu nieprawidłowego działania sygnalizacji.
Teraz tak, bo mijanek mniej i częściej. Dawniej trzeba było na wjeździe być bardziej punktualnie, bo inaczej wszystko się sypało...

BTW Pamiętasz, jakie tam się działy cuda na trasie do Koła, gdy brygady jeździły parami - i co było tego przyczyną? :P Teraz już byłoby to niemożliwe.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

smoła

Post autor: smoła » 02 maja 2011, 23:32

Bastian pisze: Dawniej trzeba było na wjeździe być bardziej punktualnie, bo inaczej wszystko się sypało...
Dlatego zapamiętałem 20 jako linię stosunkowo punktualną i szybko jadącą zwłaszcza od Koła do Boernerowa.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: |3 Maj 2011|, 2011 00:20 ]
Korekta cytowania.

ODPOWIEDZ