To z kolei marnacja miejsca, a tego w WKD nie ma zbyt wiele. W sumie, jaki jest minimalny czas następstwa na WKD (i przez ile kursów da się go utrzymać, zanim stacje końcowe się nie zapchają)?Michał J pisze: Chyba najlepsze by było czwórki, tyle że z odpowiednią ilością miejsca na nogi
Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
- fik
- Naczelne Chamidło
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Kiedyś, gdzieś czytałem, że 3 - 5 minut. Podobno na tyle pozwala SBL. Ale to informacje mocno niepotwierdzone. W gruncie rzeczy, sygnalizator stoi co stację (z małymi wyjątkami, bo czasem jest częściej), a odległości między nimi wahają się w okolicach 1,5 kilometra. Pojemność odstawcza Śródmieścia to jeden skład, Komorowa 2 - 3 składy, Podkowy podobnie, Milanówka zero, a w Grodzisku jest mnóstwo torów postojowych.
5 minut wydaje się być rozsądnym i wykonalnym taktem. Jest margines na niewielkie (1 - 2 minuty) opóźnienie i zmianę czoła. W tej chwili w szczycie jeżdżą co 7 - 8 minut i Śródmieście się wyrabia, bo to chyba jest w sumie najwęższe gardło linii.
5 minut wydaje się być rozsądnym i wykonalnym taktem. Jest margines na niewielkie (1 - 2 minuty) opóźnienie i zmianę czoła. W tej chwili w szczycie jeżdżą co 7 - 8 minut i Śródmieście się wyrabia, bo to chyba jest w sumie najwęższe gardło linii.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Atlas tramwajów twierdzi, że co 2.Michał J pisze:Kiedyś, gdzieś czytałem, że 3 - 5 minut.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jak jest jakaś awaria , jak np. ze 2 tygodnie temu padła zwrotnica na Śródmieściu i nie chicała się przełożyć dla kolejki, która stała w sektorze 2-gim to jak się naprawiła to potem jechały 4 czy 5 kolejki jedna za drugą i ruszały ze Śródmieścia w odstępie 5min.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ja też sprawdziłem swoje infoGlonojad pisze:Atlas tramwajów twierdzi, że co 2.Michał J pisze:Kiedyś, gdzieś czytałem, że 3 - 5 minut.
"Na odcinku od Granicy Miasta do Podkowy Leśnej semafory odstępowe były rozmieszczone co 1 km do 2,4 km i umożliwiały przebieg pociągów w odstępach 2-3 minutowych."
Tyle, że to było w 1927 roku
- kulikowski
Zmiana skrajni, osprzetu, wejść... ni czorta nie pasuje do żadnego ELFa. To co powstaje i tak pewnie będzie miało wiele rozwiazań z ELFa (które póki co jeszcze i tak nie jeżdżą).kulikowski pisze:A nie mogli dla WKD zaoferować mutacji ELFów
- kulikowski
chwileczkę, przecież już 10 listopada ub.r. media informowały o podpisaniu umowy, o co więc chodziJaBaal pisze:Źródłotvnwarszawa.pl pisze:
04.05.2011 15:38 14 pociągów za 284 miliony
Tak będą wyglądały nowe pociągi WKD
Obrazek
14 nowoczesnych pociągów zasili Tabor Warszawskiej Kolei Dojazdowej. Zakup dofinansuje Unia w wysokości blisko 110 mln zł. Całkowita wartość projektu to aż 284 mln.
- Zakup nowego taboru oznacza podwyższenie ilości i jakości oferowanych usług dla pasażerów. Pozwoli na obsługę większej liczby podróżnych oraz skróci się czas przejazdu - zapewnia Grzegorz Dymecki, Członek Zarządu
WKD. Wspólnie z przedstawicielami urzędu marszałkowskiego podpisał dzisiaj wstępną umowę w sprawie unijnego dofinansowania. Dzięki tym funduszom pierwsze pociągu nowego taboru wyjadą na tory pod koniec ubiegłego roku.
Miejsca dla niepełnosprawnych i matek z dziećmi
Wnętrza pociągów mają być klimatyzowane i dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych, rodziców z małymi dziećmi, znajdzie się też miejsce na rowery. Wchodzenie i wychodzenie z wagonów ułatwi obniżona podłoga, w środku znajdzie się też miejsce na kamery monitoringu, zainstalowane będą też automaty biletowe i nowe, elektroniczne kasowniki.
Na wszystkich liniach
Pociągi mają jeździć na wszystkich liniach WKD. Tabor dostarczy przedsiębiorstwo PESA Bydgoszcz. Wszystkie składy będą dostarczone do końca III kwartału 2012 r.
ran/ec
Czy ktoś się orientuje o kursowaniu wahadłowym WKD w sierpniu w okolicach Malichy, Reguły, Michałowice? Przy kasie na stacji Wa-wa Ochota cos usłyszałem, ale nie znała Pani w kasie szczegółów a na stronie WKD nie ma żadnej wzmianki o tym jeszcze.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.