Warszawskie Linie Turystyczne
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Jaki jest powód, dla którego dodatkowa brygada 100 będzie miała inną trasę od podstawowej przed DWC?
-
- Kontakt:
Zgaduję że skopana geometria Koszykowej po zmianie organizacji ruchu zrobionej przez ZDM (tam dwunastka przechodzi na gazetę) plus nieciekawie wymalowane linie na lewoskręcie z Konstytucji w Piękną (są tak wymalowane że przed skrętem na wysokości wysepki z przystankiem tramwajowym trzeba wyjechać na sąsiedni pas bo jest wąsko jak cholera).
Gdzie na Koszykowej autobus przechodzi na gazetę? Na 151 kursują przeguby i chyba nie ma problemów z przejazdem? Sama Koszykowa między pl. Konstytucji a al. Niepodległosci/Chałubińskiego też nie jest wąskaAutobus Czerwon pisze: ↑20 cze 2023, 12:40Zgaduję że skopana geometria Koszykowej po zmianie organizacji ruchu zrobionej przez ZDM (tam dwunastka przechodzi na gazetę)(...)
Tutaj zgoda, sam widzę, że dużo kierowców autobusów, szczególnie przegubowców, wybiera zawrotkę na skrzyżowaniu Marszałkowskiej z Wilczą. Ewentualnie ta nowa brygada 100 mogłaby tam zawracać, aczkolwiek deskorolka ma ostatnią oś skrętną w odróżnieniu od przeguba, więc może być problem z pożyczaniem sąsiedniego pasa ruchu.ACz pisze:(...)plus nieciekawie wymalowane linie na lewoskręcie z Konstytucji w Piękną (są tak wymalowane że przed skrętem na wysokości wysepki z przystankiem tramwajowym trzeba wyjechać na sąsiedni pas bo jest wąsko jak cholera).
A jeśli jest to olbrzymi problem, to należałoby przekierować wszystkie kursy przez centrum. Mam wrażenie, że i tak ta linia bardziej służy warszawiakom chcącym przejechać się autobusem z lat PRL-u lub za chwilę lat '90 niż faktycznie turystom, a nie wydaje mi się, żeby Hala Koszyki była jakimś istotnym punktem na trasie 100. Spowodowałoby to też przejrzystość oferty, trasy i rozkładu tej okazjonalnej linii.
-
- Kontakt:
Między Emilii Plater a Wilczą przeniesiono parkowanie na północną stronę jezdni, co w połączeniu z wysepką na pdp przy Wilczej oraz wyesowaniem wymalowanym chyba od ekierki sprawia - tu może trochę przesadziłem z tą gazetą - że trzeba zwolnić do absurdalnej wręcz prędkości i bardzo uważać żeby autobus przeszedł. Podejrzewam że skoro już z solówką jest ciężko, to bardzo możliwe że deska by nie przeszła. A 151 naturalnie tego problemu nie ma, bo jedzie Koszykową w drugą stronę gdzie pas nie jest wyesowany.primoż pisze: ↑20 cze 2023, 13:00Gdzie na Koszykowej autobus przechodzi na gazetę? Na 151 kursują przeguby i chyba nie ma problemów z przejazdem? Sama Koszykowa między pl. Konstytucji a al. Niepodległosci/Chałubińskiego też nie jest wąskaAutobus Czerwon pisze: ↑20 cze 2023, 12:40Zgaduję że skopana geometria Koszykowej po zmianie organizacji ruchu zrobionej przez ZDM (tam dwunastka przechodzi na gazetę)(...)
Armator podpisze umowę z kimś innym.
Chyba go rozum opuścił.KM pisze: ↑14 cze 2023, 16:30Radny Warszawy Jarosław Szostakowski z PO zaproponował w złożonej interpelacji, aby działaniem Warszawskich Linii Turystycznych objąć także ciąg torowiska od placu Narutowicza do P+R al. Krakowska. Chce przedłużenia tam Tetki i 36. Uzasadnia to położeniem na trasie parku im. Kotańskiego, twierdzy Okęcie oraz pomnika ofiar katastrofy samolotu "Mikołaj Kopernik". A, zapomniałbym jeszcze o Lotnisku Chopina, które jest z tego ciągu bardzo dostępne komunikacyjnie.
https://bip.warszawa.pl/NR/exeres/E3457 ... meless.htm
Natomiast pojawienie się jakiegoś pomysłu i strategii WLT mocno by się przydało.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
A to nie kwestia neoplana?primoż pisze:Jaki jest powód, dla którego dodatkowa brygada 100 będzie miała inną trasę od podstawowej przed DWC?
ŁK
I tak i nie, już napisano wyżej że rozchodzi się o przejazd Koszykową.
Ciekawe, że brygada Neoplana nie może pojechać Koszykową, ale na desce z przystankami przejazd przez Koszykową jakoś się zmieścił
-
Jak w tym roku będą wyglądały linie? ZTM na fanpage'u WTP wspominał że wczoraj miały być informacje, ale o ile wiem, nie było...
Właśnie rozesłali iZTM, gdzie opisują tegoroczne WLT. Chyba żadnych zmian w stosunku do ub.r. nie ma...
W zakładce WLT już wrzucili informacje. W ofercie zero zmian...
Jak bez zmian to szkoda czasu na takie WLT. Niech goście Warszawy się tym zachwycają.
Dla wszystkich
Dziś jakiś pechowy dzień dla linii turystycznych. Był komunikat i o 36 i o 100.