(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Zakładając czterominutowe przesiadki, czas przejazdu między przystankami MRA i Służewiec wynosi tyle samo w przypadku korzystania z opcji "18", a także "15/35/75 +
+ 18/31". Moim zdaniem 31 musi jeździć, ale rzadziej. Można za to delikatnie podbić 18.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
To, że ludziom nie będzie chciało się przesiadać? Gwoli ścisłości, mówię o poranku. Popołudniu zapewne wsiada się w to, co jedzie pierwsze.
-
Stary Pingwin
Na Tarchomin oznacza, że musi być dwuwagonowe. Na 6 to niepotrzebne.patryk148 pisze: 6 skrócenie do METRO MŁOCINY (choć lepsze będzie skierowanie na Tarchomin, a 17 bez zmian).
Moim zdaniem 6 jest do kasacji, zwłaszcza na Bielanach, a już na pewno, jeśli jej istnienie ma skutkować słabą 17.
To jakiś dogmat, że na każdej trasie muszą być trzy linie??patryk148 pisze: Brakuje jednej linii.
184 najlepiej byłoby skasować (połączyć z połową 167). 112 nie wiem, ale skrócenie do Chomiczówki brzmi sensownie. 171 nie daje się imo planować bez E-2 i 109, ale jej zadaniem jest, jak rozumiem, także dowóz z Nowego Bemowa na Górczewską.patryk148 pisze: Drugie pytanie to jakie likwidowane będą linie autobusowe z tego ciągu (czy 184, 112, 171)? Żeby zminimalizować potencjalne protesty trzeba będzie zastąpić w najważniejszych relacjach właśnie autobusy. Pamiętajmy, że do 2017 ubędzie nam 480 brygad z ajentów (z dnia 31 maja 2013 r., z którym wygasło 100 brygad - choć widziałem autobusy z tej umowy dziś na ulicach) i cześć brygad z Redutowej.
Rozumiem, że 480 brygad jest w kończących się umowach, ale będą kolejne.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Uważam, że 6 na szczeniakach w relacji Metro Młociny - Gocławek ma szansę mieć bardzo duży sens; 17 oczywiście na Tarchomin jako mocne.KwZ pisze: Moim zdaniem 6 jest do kasacji, zwłaszcza na Bielanach, a już na pewno, jeśli jej istnienie ma skutkować słabą 17.
Co do 18 a 31: policzcie sobie, ile kilometrów trzeba na podbicie 31 a ile - 18.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A co miało by dojeżdżać w zamian do Karolina ?patryk148 pisze: Br
patryk148 pisze: Drugie pytanie to jakie likwidowane będą linie autobusowe z tego ciągu (czy 184, 112, 171)? Żeby zminimalizować potencjalne protesty trzeba będzie zastąpić w najważniejszych relacjach właśnie autobusy. Pamiętajmy, że do 2017 ubędzie nam 480 brygad z ajentów (z dnia 31 maja 2013 r., z którym wygasło 100 brygad - choć widziałem autobusy z tej umowy dziś na ulicach) i cześć brygad z Redutowej.
184 najlepiej byłoby skasować (połączyć z połową 167). 112 nie wiem, ale skrócenie do Chomiczówki brzmi sensownie. 171 nie daje się imo planować bez E-2 i 109, ale jej zadaniem jest, jak rozumiem, także dowóz z Nowego Bemowa na Górczewsk.
Wiem, że dyrektor Tesco Mory ma plany w związku z powiększeniem pętli przy sklepowej do 5/6 terminali, 2 dla prywaciaży i dowozówki Tesco reszta dla Ztm-u. I to wszystko za ok 2 lata jak będzie robiona przebudowa galerii.
Po diabła? Tylu linii to ZTM nigdy tam nie puści, nawet jak będzie tam metro dociągnięte za lat 22.Mrozu pisze: Wiem, że dyrektor Tesco Mory ma plany w związku z powiększeniem pętli przy sklepowej do 5/6 terminali, 2 dla prywaciaży i dowozówki Tesco reszta dla Ztm-u. I to wszystko za ok 2 lata jak będzie robiona przebudowa galerii.
Arrrgh!Mrozu pisze:prywaciaży
Karolin miałby w relacji Lazurowa - Człuchowska - Powstańców Ślaskich 190, które wymagałoby tylko 1 brygady dodatkowo, przy ścięciu brygad ze 112 na odcinku Al. Reymonta - Karolin (oczywiście 112 przejęłoby trasę 122 do Os. Górczewska, a 122 pojechałoby przez Conrada np. do Młocin UKSW lub do Chomiczówki).Mrozu pisze:
A co miało by dojeżdżać w zamian do Karolina ?
Co do sugestii Glonojada. Ja też uważam, że fajnie byłoby puścić silną 17 na Tarchomin (zresztą tak chyba było w studium wykonalności) i silną linię do Młocin. Propozycja 33 i 6 to propozycja, która się pojawiła bodajże w GW jako obecna ZTM. Ja widzę jej plusy, a głównie dlatego, że nie wymaga dużo wozokm i jest możliwość zastąpienia autobusów w większym zakresie niż przez 17 i 2.
Ja nie upieram się przy 6 i 33, tylko wskazuję, że więcej można ściąć autobusów. Przy istnieniu 17 i 2 nadal nie wygodne będą przesiadki na Trasie AK (brak wind), nie będzie połączenia z Pl. Wilsona (zastępstwo za 518).
Po południu napiszę, jak wyglądałaby komunikacja autobusowa przy obu wariantach i jakie są dodatkowe koszty tramwajów także w obu wariantach.
KwZ pisze:Po diabła? Tylu linii to ZTM nigdy tam nie puści, nawet jak będzie tam metro dociągnięte za lat 22.Mrozu pisze: Wiem, że dyrektor Tesco Mory ma plany w związku z powiększeniem pętli przy sklepowej do 5/6 terminali, 2 dla prywaciarzy i dowozówki Tesco reszta dla Ztm-u. I to wszystko za ok 2 lata jak będzie robiona przebudowa galerii.
Tylko,że tam ma być właśnie węzeł przesiadkowy dla Ożarowa Maz. Płochocina, Józefowa, Milanówka i innych miast i miasteczek.
190 na Karolin z Bemowa / Woli a jak bym chciał dojechać z Bielan to czym?
Chyba musi być jakaś linia autobusowa puszczona wzdłuż torów na Powstańców bo przecież nic nie jest niezawodne
A co do 18 i 31 - zmniejszmy nieco częstotliwość tej drugiej, bo jest czasem słabo wykorzystywana przy tak dużej częstości kursowania i (czasem) składach trójwagonowych.
190 plus tramwaj. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że uważasz za sensowne puszczanie osobnej linii z Karolina wszędzie?Mrozu pisze: 190 na Karolin z Bemowa / Woli a jak bym chciał dojechać z Bielan to czym?
190 jadące do Śródmieścia to i tak postęp w stosunku do 112 jadącego obwodowo.
Nie ma żadnego sensu ekonomicznego utrzymywanie na stałe komunikacji zastępczej, potrzebnej doraźnie.Mrozu pisze: Chyba musi być jakaś linia autobusowa puszczona wzdłuż torów na Powstańców bo przecież nic nie jest niezawodne![]()
Dlaczego? Co ma się zmienić w stosunku do dnia dzisiejszego? Górczewską zwiną? Płochocin i Ożarów mają kolej. Milanówek tym bardziej.Mrozu pisze: Tylko,że tam ma być właśnie węzeł przesiadkowy dla Ożarowa Maz. Płochocina, Józefowa, Milanówka i innych miast i miasteczek.
Do Karolina powinna jeździć jakaś dowozówka z Cm. Wolskiego, w rozkładzie umieszczona w połowie taktu 713. Oczywiście w godzinach 7-20, bo autobus o 5 rano co 7 minut mija się z celem (o tej porze dojeżdżają do Tesco tylko pracownicy).Mrozu pisze:plany w związku z powiększeniem pętli przy sklepowej do 5/6 terminali, 2 dla prywaciaży i dowozówki Tesco reszta dla Ztm-u. I to wszystko za ok 2 lata jak będzie robiona przebudowa galerii.
Po wybudowaniu tramwaju 112 raczej zostanie. Poleci tylko 184 (albo zmieni trasę).
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
17 skierowana na Tarchomin właściwie do Świderskiej jest "gratis" (choć oczywiście dochodzi reż kwestia wydłużenia 37 z Marymontu - przy czym ja traktuję obecny układ jako jakąś tymczasową aberrację). 33 kosztuje na całej trasie wydłużenia.patryk148 pisze:
Co do sugestii Glonojada. Ja też uważam, że fajnie byłoby puścić silną 17 na Tarchomin (zresztą tak chyba było w studium wykonalności) i silną linię do Młocin. Propozycja 33 i 6 to propozycja, która się pojawiła bodajże w GW jako obecna ZTM. Ja widzę jej plusy, a głównie dlatego, że nie wymaga dużo wozokm
Wycofywanie 509 z Tarchomina pod pretekstem 6 byłoby zbrodnią. Twoja propozycja nie tylko znacząco zniechęca pasażerów do dojazdem tramwajem na ciąg JPII (dłuższa podróż 33) ale i na Pragę (dłuższa podróż 6) - chcesz jakiś bunt mieć na Tarchominie, czy co?i jest możliwość zastąpienia autobusów w większym zakresie niż przez 17 i 2.
Poza tym - 33 i tak nie wystarczy na potrzeby podróżnych z Tarchomina, 2 będziesz musiał uruchomić tak czy siak. Tylko wtedy Tarchomin na JPII mieszasz z większą liczbą pasażerów z Broniewskiego, niż mniejszą z Marymonckiej.
Przesiadki na AK? To 186 też chcesz po uruchomieniu tramwaju porżnać?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Georg pisze:Do Karolina powinna jeździć jakaś dowozówka z Cm. Wolskiego, w rozkładzie umieszczona w połowie taktu 713. Oczywiście w godzinach 7-20, bo autobus o 5 rano co 7 minut mija się z celem (o tej porze dojeżdżają do Tesco tylko pracownicy).Mrozu pisze:plany w związku z powiększeniem pętli przy sklepowej do 5/6 terminali, 2 dla prywaciaży i dowozówki Tesco reszta dla Ztm-u. I to wszystko za ok 2 lata jak będzie robiona przebudowa galerii.
Po wybudowaniu tramwaju 112 raczej zostanie. Poleci tylko 184 (albo zmieni trasę).
Pewnie po otwarciu wiaduktu na Gierdziejowskiego przy Karolinie pojawi się linia z Ursusa.