Trasa tramwajowa Dw. Zachodni - Wilanów
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W konsultacjach Pola Mokotowskiego.
Dobra, chcecie, to sobie te swoje teorie miejcie, szkoda mojego czasu.
Dobra, chcecie, to sobie te swoje teorie miejcie, szkoda mojego czasu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Z artykułu
nie wynika, jakoby miało być konsultowane coś oprócz tramwaju. Jest natomiast sugestia, że ten odcinek nie spodoba się ludziom i zostanie zaniechany.artykuł pisze:Pominięty został odcinek trasy przez Pole Mokotowskie, który połączyłby Ochotę z Mokotowem. – Wymaga on szczególnie szczegółowego zaprojektowania oraz przeprowadzenia dogłębnych konsultacji społecznych z uwagi na przebieg przez obrzeża rejonu Pola Mokotowskiego
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Co to są "konsultacje Pola Mokotowskiego"?
I dlaczego skutkują niewystąpieniem o dotację?
Dla mnie jest to wiadomość tragiczna - znam mechanizmy i wiem, czym to się może skończyć.
A jest to odcinek najważniejszy, od którego powinno się ZACZĄĆ. Jako jedyny umożliwi jazdę od zaraz, bez szukania miejsca na pętlę czy kupowania specyficznego taboru...
I dlaczego skutkują niewystąpieniem o dotację?
Dla mnie jest to wiadomość tragiczna - znam mechanizmy i wiem, czym to się może skończyć.
A jest to odcinek najważniejszy, od którego powinno się ZACZĄĆ. Jako jedyny umożliwi jazdę od zaraz, bez szukania miejsca na pętlę czy kupowania specyficznego taboru...
I jeszcze coś. Pętla na Zachodnim miała zastąpić Banacha. Narutowicza ma być zlikwidowana. To gdzie będą kończyć na Ochocie tramwaje z centrum albo Towarowej? 1 też ma być na dwukierunkowcach? Czy może Banacha zostanie?
Najprostszy, najmniej inwazyjny układ to mocne 14 z Banacha do Wilanowa i mocne 15 z Marymontu-Potoku do Wilanowa. A w tą straszną popularność relacji Ochota-Dolny Mokotów nie uwierzę, bo 167 notuje niemal 100% wymiany na GUS-ie i <M> Pole Mokotowskie.Gutek pisze:I jak te przecież nie hipotetyczne, wymyślone, skonstruowane w pijanym widzie relacje mają być obsłużone Nowowiejską?
Jakim cudem mogło wyjść coś takiego, skoro to jest trasa przez trawnik, pomijająca jeden z większych punktowych generatorów w mieście? Z tego wyjdzie jeszcze większy cyrk niż z przegubami co 5 minut na Marysin.Glonojad pisze:Spodziewany potok jest 2-3 razy większy niż na Nowowiejskiej, na Bitwy masz skrzyżowanie zamiast dopychania wąskiego gardła Banacha-Narutowicza..
Ochota na Ursynów woli jechać raczej w relacji 504 niż cokolwiek (172)+M1. Na północ zawsze rozsądniej będzie skorzystać z Alej Jerozolimskich niż z nowej trasy.KwZ pisze:Ja też się nie zgodzę. Wg mnie etap przez Rostafińskich ściągnie ludzi chcących szybciej dostać się do M1, na Mokotów oraz do Wilanowa. I jako taki broni się sam z siebie.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
To, że 167 jest dysfunkcyjne, nie oznacza, że relacja jest niepotrzebna. I, zauważ, Sobieskiego i Wilanów to trochę więcej niż Gagarina.bo 167 notuje niemal 100% wymiany na GUS-ie i <M> Pole Mokotowskie.
Co masz na myśli, bo chyba nie kampus Ochotapomijająca jeden z większych punktowych generatorów w mieście?
No właśnie to cokolwiek 172 nie styka się z metrem, więc tego połączenia brakuje. Efekt jest taki, że z Bitwy najszybciej na np. Wilanowską jest 14/15 przez Politechnikę.niż cokolwiek (172)+M1
- fik
- Naczelne Chamidło
504 nie ma rewelacyjnej dostępności na Ochocie, jedzie jej skrawkiem, więc wcale nie jest pierwszym wyborem dla większości dzielnicy. Wydaje mi się, że przesiadka przy Politechnice (albo z tramwajów z Nowowiejskiej, albo z buspasa TŁ) jest popularniejsza, 136 też jest znacznie lepiej wykorzystane w tej relacji.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Co najmniej dyskusyjne. Od Bitwy do Centrum jest 15 min. Od Bitwy do M Pole Mokotowskie wychodzi mi, że ok. 7-8 min, do tego dochodzą 4 min metrem.Na północ zawsze rozsądniej będzie skorzystać z Alej Jerozolimskich niż z nowej trasy.
167 jedzie z korka w korek, nadkłada kilometry i omija Kampus Ochota. Szybciej jest rowerem (sprawdźcie kursy veturilo w tej relacji). Wyciągać z tego brak popytu na tramwaj...
Odcinek przez Pole Mokotowskie jest kluczowy i bardzo potrzebny, aczkolwiek ewentualne opóźnienie jego budowy nie rozwali całej inwestycji w sensie formalnym i komunikacyjnym. Oba kawałki będą sobie mogły istnieć, gdyby coś się omsknęło na Polu Mokotowskim. Z drugiej strony myślę, że urzędnicy demonizują problem protestów. Powinni jak najszybciej zrobić spotkania informacyjne, rozpropagować wizualizacje, wyłuskać ewentualnych liderów protestu i ostudzić emocje, zanim wybuchną. Czyli mniej więcej tak, jak to się dzieje na Saskiej Kępie (choć tu mogłoby się zacząć wcześniej) i zupełnie inaczej niż w przypadku mostu Krasińskiego.
Które 'oba'? Banacha - Dworzec Zachodni? To mi się dopiero wydaje ogryzkiem bez sensu.
- Solaris U10
Być może są to te konsultacje, które trwają od zeszłego roku, na wiosnę będzie trzeci etap.MichalJ pisze:Co to są "konsultacje Pola Mokotowskiego"?
http://konsultacje.um.warszawa.pl/konsu ... okotowskie
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wreszcie ktoś z głową.
Tak, każdy (z grubsza) z odcinków trasy będzie podlegał osobnym konsultacjom (przecież to są cztery dzielnice!), a oprócz tego już się toczą konsultacje Pola Mokotowskiego, w trakcie których trasa tramwajowa też może wyskoczyć - i o to właśnie chodzi, by ten proces nie wpłynął na tamten. Na razie - na szczęście - nie wygląda to źle.
Tak, każdy (z grubsza) z odcinków trasy będzie podlegał osobnym konsultacjom (przecież to są cztery dzielnice!), a oprócz tego już się toczą konsultacje Pola Mokotowskiego, w trakcie których trasa tramwajowa też może wyskoczyć - i o to właśnie chodzi, by ten proces nie wpłynął na tamten. Na razie - na szczęście - nie wygląda to źle.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Paul Mokotowsky - znany amerykański socjolog wsi i miastaMichalJ pisze:Co to są "konsultacje Pola Mokotowskiego"?
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522
Rozumiałbym zgłoszenie OSOBNO.
Nie rozumiem BRAKU zgłoszenia.
Dla mnie to jest klarowny sygnał: na tym odcinku nam nie zależy.
Nie rozumiem BRAKU zgłoszenia.
Dla mnie to jest klarowny sygnał: na tym odcinku nam nie zależy.