Trasa tramwajowa Dw. Zachodni - Wilanów

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 mar 2016, 9:04

W konsultacjach Pola Mokotowskiego.

Dobra, chcecie, to sobie te swoje teorie miejcie, szkoda mojego czasu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 mar 2016, 9:06

Z artykułu
artykuł pisze:Pominięty został odcinek trasy przez Pole Mokotowskie, który połączyłby Ochotę z Mokotowem. – Wymaga on szczególnie szczegółowego zaprojektowania oraz przeprowadzenia dogłębnych konsultacji społecznych z uwagi na przebieg przez obrzeża rejonu Pola Mokotowskiego
nie wynika, jakoby miało być konsultowane coś oprócz tramwaju. Jest natomiast sugestia, że ten odcinek nie spodoba się ludziom i zostanie zaniechany.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 mar 2016, 9:10

Co to są "konsultacje Pola Mokotowskiego"?

I dlaczego skutkują niewystąpieniem o dotację?

Dla mnie jest to wiadomość tragiczna - znam mechanizmy i wiem, czym to się może skończyć.

A jest to odcinek najważniejszy, od którego powinno się ZACZĄĆ. Jako jedyny umożliwi jazdę od zaraz, bez szukania miejsca na pętlę czy kupowania specyficznego taboru...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 mar 2016, 9:16

I jeszcze coś. Pętla na Zachodnim miała zastąpić Banacha. Narutowicza ma być zlikwidowana. To gdzie będą kończyć na Ochocie tramwaje z centrum albo Towarowej? 1 też ma być na dwukierunkowcach? Czy może Banacha zostanie?

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 10 mar 2016, 12:17

Gutek pisze:I jak te przecież nie hipotetyczne, wymyślone, skonstruowane w pijanym widzie relacje mają być obsłużone Nowowiejską?
Najprostszy, najmniej inwazyjny układ to mocne 14 z Banacha do Wilanowa i mocne 15 z Marymontu-Potoku do Wilanowa. A w tą straszną popularność relacji Ochota-Dolny Mokotów nie uwierzę, bo 167 notuje niemal 100% wymiany na GUS-ie i <M> Pole Mokotowskie.
Glonojad pisze:Spodziewany potok jest 2-3 razy większy niż na Nowowiejskiej, na Bitwy masz skrzyżowanie zamiast dopychania wąskiego gardła Banacha-Narutowicza..
Jakim cudem mogło wyjść coś takiego, skoro to jest trasa przez trawnik, pomijająca jeden z większych punktowych generatorów w mieście? Z tego wyjdzie jeszcze większy cyrk niż z przegubami co 5 minut na Marysin.
KwZ pisze:Ja też się nie zgodzę. Wg mnie etap przez Rostafińskich ściągnie ludzi chcących szybciej dostać się do M1, na Mokotów oraz do Wilanowa. I jako taki broni się sam z siebie.
Ochota na Ursynów woli jechać raczej w relacji 504 niż cokolwiek (172)+M1. Na północ zawsze rozsądniej będzie skorzystać z Alej Jerozolimskich niż z nowej trasy.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 mar 2016, 12:32

bo 167 notuje niemal 100% wymiany na GUS-ie i <M> Pole Mokotowskie.
To, że 167 jest dysfunkcyjne, nie oznacza, że relacja jest niepotrzebna. I, zauważ, Sobieskiego i Wilanów to trochę więcej niż Gagarina.
pomijająca jeden z większych punktowych generatorów w mieście?
Co masz na myśli, bo chyba nie kampus Ochota :> ?
niż cokolwiek (172)+M1
No właśnie to cokolwiek 172 nie styka się z metrem, więc tego połączenia brakuje. Efekt jest taki, że z Bitwy najszybciej na np. Wilanowską jest 14/15 przez Politechnikę.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 mar 2016, 12:42

504 nie ma rewelacyjnej dostępności na Ochocie, jedzie jej skrawkiem, więc wcale nie jest pierwszym wyborem dla większości dzielnicy. Wydaje mi się, że przesiadka przy Politechnice (albo z tramwajów z Nowowiejskiej, albo z buspasa TŁ) jest popularniejsza, 136 też jest znacznie lepiej wykorzystane w tej relacji.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 mar 2016, 12:47

Na północ zawsze rozsądniej będzie skorzystać z Alej Jerozolimskich niż z nowej trasy.
Co najmniej dyskusyjne. Od Bitwy do Centrum jest 15 min. Od Bitwy do M Pole Mokotowskie wychodzi mi, że ok. 7-8 min, do tego dochodzą 4 min metrem.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 mar 2016, 14:35

167 jedzie z korka w korek, nadkłada kilometry i omija Kampus Ochota. Szybciej jest rowerem (sprawdźcie kursy veturilo w tej relacji). Wyciągać z tego brak popytu na tramwaj...

osa

Post autor: osa » 10 mar 2016, 15:45

Odcinek przez Pole Mokotowskie jest kluczowy i bardzo potrzebny, aczkolwiek ewentualne opóźnienie jego budowy nie rozwali całej inwestycji w sensie formalnym i komunikacyjnym. Oba kawałki będą sobie mogły istnieć, gdyby coś się omsknęło na Polu Mokotowskim. Z drugiej strony myślę, że urzędnicy demonizują problem protestów. Powinni jak najszybciej zrobić spotkania informacyjne, rozpropagować wizualizacje, wyłuskać ewentualnych liderów protestu i ostudzić emocje, zanim wybuchną. Czyli mniej więcej tak, jak to się dzieje na Saskiej Kępie (choć tu mogłoby się zacząć wcześniej) i zupełnie inaczej niż w przypadku mostu Krasińskiego.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 mar 2016, 15:51

Które 'oba'? Banacha - Dworzec Zachodni? To mi się dopiero wydaje ogryzkiem bez sensu.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 10 mar 2016, 18:54

MichalJ pisze:Co to są "konsultacje Pola Mokotowskiego"?
Być może są to te konsultacje, które trwają od zeszłego roku, na wiosnę będzie trzeci etap.

http://konsultacje.um.warszawa.pl/konsu ... okotowskie

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 mar 2016, 12:44

Wreszcie ktoś z głową.

Tak, każdy (z grubsza) z odcinków trasy będzie podlegał osobnym konsultacjom (przecież to są cztery dzielnice!), a oprócz tego już się toczą konsultacje Pola Mokotowskiego, w trakcie których trasa tramwajowa też może wyskoczyć - i o to właśnie chodzi, by ten proces nie wpłynął na tamten. Na razie - na szczęście - nie wygląda to źle.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 11 mar 2016, 15:05

MichalJ pisze:Co to są "konsultacje Pola Mokotowskiego"?
Paul Mokotowsky - znany amerykański socjolog wsi i miasta ;)
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 mar 2016, 15:16

Rozumiałbym zgłoszenie OSOBNO.

Nie rozumiem BRAKU zgłoszenia.

Dla mnie to jest klarowny sygnał: na tym odcinku nam nie zależy.

ODPOWIEDZ