Modernizacja Al. Jerozolimskich (R. Zesłańców - Łopuszańska)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 cze 2006, 11:31

Cóż za dziwactwo - estakada prawoskrętowa??? W momencie, gdy za cztery czy pięć lat cała ta relacja pojędzie inną drogą???

Przynajmniej jest zostawiany szeroki pas zieleniw Alejach po środku - pewnie na tramwaj :mrgreen:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 28 cze 2006, 1:14

MeWa pisze:A linki ZDM-u nie działają.
Wobec tego podaję nasze źródło.
węzeł:
http://www.siskom.waw.pl/artykuly/060626-zdm.jpg
przekroje:
http://www.siskom.waw.pl/artykuly/060626-zdm1.jpg
pismo:
http://www.siskom.waw.pl/artykuly/060626-ud_w.jpg

Ale linki ZDM-u już działają.

I dodatkowo stary projekt:
Obrazek

Z uwzględnieniem ew. braku estakady z Łopuszańskiej w Jerozolimskie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 cze 2006, 15:52

A cóż to za dziwactwo? Albo się robi wyspę centralną, albo skrzyżowanie skanalizowane sterowane wielofazowo... czy projektantem była przypadkiem firma BAKS?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 28 cze 2006, 19:58

inż. Glonojad pisze:A cóż to za dziwactwo? Albo się robi wyspę centralną, albo skrzyżowanie skanalizowane sterowane wielofazowo... czy projektantem była przypadkiem firma BAKS?
:arrow: To dziwactwo jest zadziwiająco podobne do ronda Zesłańców Syberyjskich. Jeśli uznać, że z prawej i lewej są Aleje Jerozolimskie, z dołu aleja Prymasa Tysiąclecia, a z góry ulica Bitwy Warszawskiej 1920, to prawie wszystko by się zgadzało (oczywiście oprócz tej dziwnej estakady dla lewoskrętów) :-k.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2006, 20:02

Fakt. I tak samo nie widzę przejścia dla pieszych przez Łopuszańską, co mnie nie nastraja do tego projektu ani trochę przychylnie. Dobrze, że nie będzie realizowany.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 28 cze 2006, 20:06

Bastian pisze:Fakt. I tak samo nie widzę przejścia dla pieszych przez Łopuszańską, co mnie nie nastraja do tego projektu ani trochę przychylnie.
:arrow: Faktycznie, doszukiwałem się wielu podobieństw, ale braku tego przejścia nie zauważyłem. No to mamy jeszcze jeden wspólny element.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 29 cze 2006, 0:53

inż. Glonojad pisze:projektantem była przypadkiem firma BAKS?
Tak.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Tm

Post autor: Tm » 29 cze 2006, 14:44

Rzeczpospolita pisze:INWESTYCJE Bezprecedensowe odstępstwo od planów drogowych
Machnęli ręką na obwodnicę

Drogowcy nieoczekiwanie zmienili kierunek planowanej estakady na skrzyżowaniu Al. Jerozolimskich z ul. Łopuszańską. Czy przekreślają w ten sposób koncepcję obwodnicy tworzoną od ponad 30 lat?
Warszawiacy od 10 lat słyszeli zapewnienia, że w tym miejscu dla jadących Al. Jerozolimskimi -w kierunku wyjazdu z miasta - powstanie wiadukt do skrętu w lewo w ul. Łopuszańską, w stronę Ochoty.

To miał być element budowanej od lat 70. tzw. obwodnicy etapowej - prawie bezkolizyjnego pierścienia biegnącego Trasą AK, al. Prymasa Tysiąclecia, Al. Jerozolimskimi (trwa ich przebudowa), Łopuszańską, Marynarską, Doliną Służewiecką i Trasą Siekierkowską.

W czasie wczorajszych konsultacji społecznych okazało się, że plany można wyrzucić do kosza. Projektanci pokazali projekt 400-metrowej estakady skręcającej z ul. Łopuszańskiej (od strony Ochoty) w Al. Jerozolimskie w kierunku Pruszkowa.

-Koncepcja się zmieniła - przyznał Edward Kowalczyk z Transprojektu Gdańskiego. Na krytyczne uwagi mieszkańców odpowiadał, że... nie znają się na projektowaniu. -W tym rejonie planowane są inne inwestycje drogowe. Za 5 - 8 lat ruch rozłoży się w zupełnie inny sposób - przekonywał.

Chodzi przede wszystkim o trasę Janki - Opacz - Salomea, czyli łącznik tras katowickiej i krakowskiej z Al. Jerozolimskimi. Szef mazowieckiej Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Wojciech Dąbrowski przyznał w rozmowie z "Rz", że władze miasta "przeprojektowały węzeł", żeby dostosować go do "rządowej" trasy.

Wicedyrektor Zarządu Dróg Miejskich Mirosław Kazubek powiedział nam, że projekt poprzedziły badania ruchu. O szczegółach rozmawiać nie chciał, zasłaniając się urlopem. W Biurze Komunikacji nikt nie chciał sprawy komentować - usłyszeliśmy tylko, że dyr. Mieczysław Reksnis wyjechał służbowo za granicę.

Na planie zobaczyliśmy jeszcze jedno zaskakujące rozwiązanie - estakadę do skrętu w prawo.

- Czy do skrętu w prawo na skrzyżowaniu kierowca potrzebuje estakady za 20 mln zł? Czy projektował to jakiś Anglik? - kpili mieszkańcy zgromadzeni na sali.

-O takim rozwiązaniu zdecydowała konieczność umieszczenia przystanków autobusowych za skrzyżowaniem i skomunikowania niewielkiej ul. Jutrzenki z Łopuszańską - przekonywał Łukasz Stepnowski, projektant.

Szacuje się, że koszt przebudowy skrzyżowania wyniesie 150 mln zł. Przewidywany czas realizacji to lata 2008 - 2010.

Inwestycja stawia pod znakiem zapytania kończącą się właśnie modernizację skrzyżowania przy Galerii Mokotów. W tym miejscu powstała estakada do skrętu z ul. Rzymowskiego w Marynarską - jako element obwodnicy etapowej. Jej budowa kosztowała 34 mln zł.
Aleksandra Paulska, Konrad Majszyk
http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/war ... _4-1.F.jpg

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2006, 14:53

Jakieś bzdury tu piszą. Oczywiście, że ruch się rozłoży inaczej. A estakada przy GM nie stoi w żadnej sprzeczności, spodziewam się, że z Marynarskiej będzie zjazd na N-S wzdłuż torów.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 cze 2006, 19:39

Rzeczpospolita pisze:Na planie zobaczyliśmy jeszcze jedno zaskakujące rozwiązanie - estakadę do skrętu w prawo.
:arrow: Zapowiada się coraz ciekawiej. Jak jeszcze wymyślą, że wjazd na tę estakadę będzie ze skrajnego lewego pasa, to już w ogóle będzie "cudownie". Zamiast robić tanio i użytecznie, to oni wymyślają jakieś cuda. No ale cóż, ktoś to potem i tak oceni.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2006, 19:57

MZ pisze:
Rzeczpospolita pisze:Na planie zobaczyliśmy jeszcze jedno zaskakujące rozwiązanie - estakadę do skrętu w prawo.
:arrow: Zapowiada się coraz ciekawiej. Jak jeszcze wymyślą, że wjazd na tę estakadę będzie ze skrajnego lewego pasa, to już w ogóle będzie "cudownie". Zamiast robić tanio i użytecznie, to oni wymyślają jakieś cuda. No ale cóż, ktoś to potem i tak oceni.
Po czym, co gorsza, zbuduje. Już mi wystarczy jednego pasztetu w postaci RZS i drugiego przy GM... Tamte projekty też ktoś oceniał, i co z tego? :roll:

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 cze 2006, 20:01

Bastian pisze:Tamte projekty też ktoś oceniał, i co z tego?
:arrow: Taka ocena to się nie liczy, bo "ręka rękę myje". Najlepiej ocenią to sami użytkownicy tych tworów.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 cze 2006, 20:44

MZ pisze:
Bastian pisze:Tamte projekty też ktoś oceniał, i co z tego?
:arrow: Taka ocena to się nie liczy, bo "ręka rękę myje". Najlepiej ocenią to sami użytkownicy tych tworów.
No i co komu z oceny "post factum"? Bedziesz mierzył poziom psioczenia przez najbliższe pół wieku? RZS nikomu się chyba nie podoba w pełni, i ani nic z tego nie wynika, ani - jak widać - nie wpływa to na "myśl projektancką" przy kolejnych projektach.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 cze 2006, 23:52

Bastian pisze:No i co komu z oceny "post factum"? Bedziesz mierzył poziom psioczenia przez najbliższe pół wieku? RZS nikomu się chyba nie podoba w pełni, i ani nic z tego nie wynika, ani - jak widać - nie wpływa to na "myśl projektancką" przy kolejnych projektach.
:arrow: Ależ ja wcale nie twierdzę, że to dobrze. Wręcz przeciwnie. Tylko chodzi o to, co zresztą sam zauważyłeś, że nikt nie wyciąga z tego konkretnych wniosków. Na oceny urzędników nie ma co liczyć, natomiast kierowców nikt nie chce wcześniej słuchać. Dopiero potem ktoś zdziwi się, że jego projekt jest krytykowany.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 cze 2006, 10:44

Tm pisze:. Za 5 - 8 lat ruch rozłoży się w zupełnie inny sposób - przekonywał.
No właśnie. Gros ruchu w kierunku Pruszkowa z Mokotowa pójdzie trasą N-S i S-2.... właśnie "na dziś" projekt wydaje się być narysowany, a nie na "za 5-8 lat". Nawiasem mówiąc, projektuje się modernizacje na "za 10", ale to już detal...

ODPOWIEDZ