Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 cze 2006, 9:42

:arrow: Wkurzająca dla pieszych jest sygnalizacja na skrzyżowaniu przy GUS-ie. W kierunku wschód-zachód można przejść tunelem, natomiast w kierunku północ-południe pozostaje tylko droga górą. Światła są jednak tak ustawione, że każdą jezdnię trzeba pokonać osobno, co łącznie zajmuje prawie trzy minuty. Ludzie przebiegają nagminnie na czerwonym.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 cze 2006, 10:51

MZ pisze::arrow: natomiast w kierunku północ-południe pozostaje tylko droga górą. Światła są jednak tak ustawione, że każdą jezdnię trzeba pokonać osobno, co łącznie zajmuje prawie trzy minuty. Ludzie przebiegają nagminnie na czerwonym.
Podobny problem jest na rondzie Dudajewa. Idąc od strony Instaltorów do Włoch często na zielonym ludzie mogą przejśc tylko jedną nitkę Alej Jerozolimskich.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 19 cze 2006, 10:52

Tak, jako pieszego też mnie to denerwuje.
xxx

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 19 cze 2006, 12:44

najgorzej jest na Witosa/Czerniakowska/TS. Czasem przejście zajmuje 3 minuty, czasem 10 (zakładając chodzenie na zielonym świetle - duża rzadkość)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Szamot

Post autor: Szamot » 19 cze 2006, 12:54

Hieronim pisze:Tak, jako pieszego też mnie to denerwuje.
Każdego pieszego. Ale dopiero by denerwowało to kierujących, gdyby było inne rozwiązanie. :)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 cze 2006, 13:58

Tak trochę BTW to dziś około południa zepsuła się sygnalizacja przy Hali Wola.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 cze 2006, 13:59

Hieronim pisze:
piotram pisze:można czasem przestać 5 minut
Nie stałem jeszcze nigdy 5 minut pod sygnalizatorem.
A mnie się tam owszem zdarzyło. Jakoś o 2 w nocy.
Hieronim pisze:
pawcio pisze:potrafią się nie zapalić przez trzy cykle z rzędu
Głupoty Waść pleciesz. W sygnalizacji cyklicznej w czasie trwania cyklu MUSI być podany sygnał zezwalający dla każdej grupy. I nie wierzę, żeby było inaczej.
A jednak nie. Zdarzenie również odczute na sobie samym. Normalnie cykl wygląda tam tak: północ<->południe; wschód->zachód; zachód->wschód. Kiedy pierwszy raz miałem ruszyć, byłem sam oczekujący. Po drugiej kolejce stało jakieś 8-10 samochodów. Przy trzeciej rundzie było już około 20-25. I wtedy dopiero dostałem zielone.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 19 cze 2006, 14:08

pawcio pisze:I wtedy dopiero dostałem zielone.
To nie jest sygnalizacja cykliczna, więc nie można w jej przypadku mówić o cyklu. Zresztą o ile dobrze pamiętam zastosowano tam wideodetekcję. Może z tym był problem.
Szamot pisze:Ale dopiero by denerwowało to kierujących, gdyby było inne rozwiązanie?
Nie rozumiem tego zdania. Czy to jest pytanie czy stwierdzenie? Bo ze struktury zdania wynika to drugie, natomiast znak na końcu wskazuje ne pierwsze.
xxx

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 19 cze 2006, 14:16

Hieronim pisze:
pawcio pisze:
I wtedy dopiero dostałem zielone.

To nie jest sygnalizacja cykliczna, więc nie można w jej przypadku mówić o cyklu. Zresztą o ile dobrze pamiętam zastosowano tam wideodetekcję. Może z tym był problem.
To jest zupełnie normalne zjawisko przy naszych kierowcach. Dotyczy to zarówno videodetekcji jak i pętli. Co ja się naobserwowałem na Stawkach przy Okopowej. Petla jest wyrażnie widoczna ale nasi wspanali kierowcy potrafią stanąć przed nią, za nią a co zdolniejsi obok. Wtedy oczekiwanie na zielone zmienia się z kilkudziesięciu sekund na ponad 2 minuty.

Szamot

Post autor: Szamot » 19 cze 2006, 15:21

Hieronim pisze:
Szamot pisze:Ale dopiero by denerwowało to kierujących, gdyby było inne rozwiązanie?
Nie rozumiem tego zdania. Czy to jest pytanie czy stwierdzenie? Bo ze struktury zdania wynika to drugie, natomiast znak na końcu wskazuje ne pierwsze.
Idź, bo Cię kopnę! :evil: :razz:

Przeredagowywałem forme wypowiedzi, znak zapytania pozostał w spadku. Już poprawione. :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 cze 2006, 16:58

W zeszłym roku był taki czas, gdy przy Waryńskiego / Puławskiej tramwaj w DS był przepuszczany np. co trzecią fazę. Zdarzyło mi się odstać tam 9 minut :shock:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Szamot

Post autor: Szamot » 19 cze 2006, 17:13

Bastian pisze:W zeszłym roku był taki czas, gdy przy Waryńskiego / Puławskiej tramwaj w DS był przepuszczany np. co trzecią fazę. Zdarzyło mi się odstać tam 9 minut :shock:
Wg mnie awaria detektora. Często stosuje się takie rozwiązanie, że w przypadku braku zgłoszeń (czy to przycisk dla pieszych, czy też petla indukcyjna) daje się sygnał zezwalający co trzeci cykl *). To jest dość wiejskie rozwiązanie, gdyż sa mozliwości kontroli sprawności detektorów, lub choćby zastosowania nadmiarowego układu wykrywającego.

Ale jak na Warszawę to jest i tak całkiem spory postęp, gdyz zdarzyło mi się zetknąć w naszym kochanym mieście z programem sygnalizacyjnym, który w przypadku usterki detektora nie dawał w ogóle sygnału zezwalającego w danej grupie.

*) wiem, Hieronim zaraz powie, że to nie jest sterowanie cykliczne.Użyję jednak tej nazwy, gdyż pojęcie cyklu programu, pomimo różnic w przebiegu poszczególnych faz ma niekiedy sens.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 cze 2006, 19:36

Hieronim pisze:
pawcio pisze:I wtedy dopiero dostałem zielone.
O tym, że są tam kamery to wiem. Ale rozróżnień formalno-technicznych nie znam.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 cze 2006, 19:41

Hieronim pisze:Tak, jako pieszego też mnie to denerwuje.
:arrow: A jako kierowcę, gdy ktoś przebiega Ci przed maską na czerwonym świetle?

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 19 cze 2006, 19:50

Szamot pisze:*) wiem, Hieronim zaraz powie, że to nie jest sterowanie cykliczne.Użyję jednak tej nazwy, gdyż pojęcie cyklu programu, pomimo różnic w przebiegu poszczególnych faz ma niekiedy sens
Nie, nie powie. Ponieważ wie, że osoba mówiąca te słowa wie co mówi. Ja bym to tylko nazwał realizacją pełnej sekwencji faz.
Szamot pisze:w przypadku braku zgłoszeń (czy to przycisk dla pieszych
Podobno uszkodzenie współczesnego przycisku dla pieszych daje efekt permanentnego zgłoszenia.
Szamot pisze:daje się sygnał zezwalający co trzeci cykl
Nie widziałem tego w przeglądanych algorytmach. Czy to jest w algorytmie, czy na poziomie sterownika? I czy daje się minimum dla danej fazy, czy maksimum?
Szamot pisze:darzyło mi się zetknąć w naszym kochanym mieście z programem sygnalizacyjnym, który w przypadku usterki detektora nie dawał w ogóle sygnału zezwalającego w danej grupie.
Są też lepsze kwiatki.
xxx

ODPOWIEDZ