KM a SKM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Rybiszcze
(Fischlein)

Post autor: Rybiszcze » 14 kwie 2007, 23:27

Zapominasz chyba, co to znaczy dyskusja. To, że mam odmienne zdanie od niektórych tutaj, nie oznacza, że w "realu" bym się rzuciła z nożem do gardła. Odmienność poglądów jak i adrenalina są w życiu potrzebne. Ty, Mewo, chyba jakoś z tym faktem nie do końca potrafisz sie pogodzić.
A jeśli już wymagasz kompetencji, to wymagaj jej równo od wszystkich.

Pisanie tutaj powinno być przyjemnością i LUŹNĄ wymianą zdań, nawet jeśli czasem ma się ochotę zrobić ](*,) w monitor. PRZYJEMNOŚCIĄ, w osobistych wolnych chwilach od pracy/szkoły, a nie wiecznym zastanowieniem, czy to jeszcze mieści się w granicy Twojej nie tak szerokiej tolerancji oraz czy zostanie wycięte za 5 min czy jeszcze ktoś zdąży przeczytać i napisać odpowiedź "odnoszącą się do nieistniejącego postu". (Naukowe dysputy to ja mam na studiach, a tu ich jakkolwiek nie widzę.)

OT: Tak mi jakąś taką naszą rodzimą polityką przez moment powiało...
Nie ma mnie...

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 14 kwie 2007, 23:28

Bastian pisze:
rufio198 pisze:SKM jedzie około godziny z Pruszkowa do Sulejówka lub odwrotnie.
Z czego kawał to trasa średnicowa, gdzie i tak trzeba by te toalety zamykać. A potem otwierać. I tak w koło Macieju.

U Wnuka w autobusach toalet także nie ma, a do Pruszkowa jeżdżą...
Hmm-a czemu zamykac?W KM nie zamykaja.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 kwie 2007, 23:38

rufio198 pisze:Skoro piszesz ze poziom jest zanizony-to go podwyż.Weś udział w danej dyskusji,zarzuć wątek, skieruj rozmowe na inny temat ,zwróc uwage na priv.
w miarę możliwości...
rufio198 pisze:może masz wiedzę ,opinie o aktualnie przerabianym temacie -lub innym-większa od innych.posłucham.To ,że ktos pracuje w SKM czy KM nie znaczy ze wszystko wie-może wiesz to czego my nie wiemy.Podziel się -z chęcia posłuchamy.
tu raczej bardziej chodzi o to JAK się pisze. Głównie do tego mam zastrzeżenia.
rufio pisze:Tylko mnie jedno dziwi -że poszły posty broniące SKM.
KM także poszły. Akurat ja nie mam żadnych specjalnych preferencji jeżeli chodzi o SKM i KM, więc przynajmniej nie wytnę dlatego, że faworyzuję jakąś spółkę.
gburek pisze:To aktualnie zajmij się swoją działka
temat o SKM jest w podziale moich kompetencji, jeśli chcesz wiedzieć.
Fischa pisze:nie oznacza, że w "realu" bym się rzuciła z nożem do gardła.
wcale przecież tak nie twierdzę, powołany zostałem do moderowania forum METRO I KOLEJ, w "realu" Waszych dyskusji nie muszę moderować, zwłaszcza, że często zachowanie w "realu" a "virtualu" jest inne :)
Fischa pisze:A jeśli już wymagasz kompetencji, to wymagaj jej równo od wszystkich.
wymagam przede wszystkim pisania w kulturalny sposób, a nie napastliwy, jak to się niektórym zdarza :)
Fischa pisze:czy to jeszcze mieści się w granicy Twojej nie tak szerokiej tolerancji oraz czy zostanie wycięte za 5 min czy jeszcze ktoś zdąży przeczytać i napisać odpowiedź "odnoszącą się do nieistniejącego postu".
cóż, zdaje się, że moją rolą nie jest zbytnio wychowywanie - jeśli uważasz, że wizja prowadzenia forum jest niespójna, niekonsekwentna bądź niesprawiedliwa, zawsze przysługuje odowłanie do głównego moderatora. Ja tylko zapewnić mogę, że wizja konsultowana jest z bohunem, który z różnych przyczyn nie chciał wziąć tematu o SKM. Natomiast zdanie o poszczególnych użytkownikach piszących w temacie o SKM mamy niemalże identyczne.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 14 kwie 2007, 23:43

metron pisze:Premo Nigdy nie miałem problemu z zawieszeniem górala na grubych oponach w SKM. Natomiast podziwiam patent w pociągach KM,czyli hak gruby na dwa palce Dzięki temu genialnemu rozwiązaniu hak nie mieści się pomiędzy szprychami
Chyba nie czytałeś moich wcześniejszych postów. Tam wyraźnie napisałem że w jednostkach z modernizacji 2005 problem z zawieszeniem roweru występuje. Ale problem został rozwiązany w tegorocznych modernach.

Awatar użytkownika
gburek
Kontakt:

Post autor: gburek » 14 kwie 2007, 23:44

MeWa pisze:temat o SKM jest w podziale moich kompetencji, jeśli chcesz wiedzieć.
To znaczy na czym się znasz jeśli chodzi o 14WE, rozkład, tory na Olszynce ??
i po co tu nam mąci na naszym podwórku? :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 kwie 2007, 23:47

gburek pisze:
MeWa pisze:temat o SKM jest w podziale moich kompetencji, jeśli chcesz wiedzieć.
To znaczy na czym się znasz jeśli chodzi o 14WE, rozkład, tory na Olszynce ??
to nie lustracja, ani egzamin, więc na pytanie nie odpowiem. Wszystkich bzdur nie wyłapię. Chodzi mi tylko o sposób prezentacji myśli.

Awatar użytkownika
gburek
Kontakt:

Post autor: gburek » 14 kwie 2007, 23:55

MeWa pisze:to nie lustracja, ani egzamin, więc na pytanie nie odpowiem.
Dlaczego my mamy odpowiadać. To nie komuna spadaj UBeku
i po co tu nam mąci na naszym podwórku? :)

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 14 kwie 2007, 23:55

MeWa pisze:
gburek pisze: To znaczy na czym się znasz jeśli chodzi o 14WE, rozkład, tory na Olszynce ??
to nie lustracja, ani egzamin, więc na pytanie nie odpowiem. Wszystkich bzdur nie wyłapię. Chodzi mi tylko o sposób prezentacji myśli.
Bez obrazy-nie każdemu było dane kończyc liceum czy studia.Niektórzy sa po technikum czy ZSZtach,gdzie większy nacisk kładziono na naukę zawodów , a nie prezentacji myśli.
Każdy tak prezentuje myśli jak potrafi.A jak nie umiesz tego uszanowac to trudno.Dobrze wiedzieć.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 kwie 2007, 0:02

rufio198 pisze: a nie prezentacji myśli.
nie chodzi mi o popisywanie się stylistyczne, a żeby m.in. nie obrażać dyskutantów i nie odnosić się do nich lekceważąco.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 kwie 2007, 0:18

Zobowiązałem MeWę do wydzielenia tematu "KM vs SKM" w celu przedstawienia go Bohunowi, by mógł sam ocenić wartość merytoryczną pisanych w tym temacie postów. Sam usunę posty dotyczące sposobu prowadzenia dyskusji, a nie odnoszące się bezpośrednio do tematu - uczynię to za jakiś czas, by uniknąć zarzutów o stosowanie cenzury.

Jednocześnie zwracam uwagę, że słuszne są zastrzeżenia MeWy co do zarówno stylistyki postów, jak i ich wartości, a także sposobów przedstawiania swoich racji przez dyskutantów. Dotyczy to wypowiedzi niekulturalnych, podawania informacji niesprawdzalnych, czy też wzmianek typu "wiem, ale nie powiem". Takie pisanie rzeczywiście nie działa dobrze na poziom forum. Nie mylmy przyjemności pisania z beztreściowym bełkotem. Zarazem uważam, że niektóre posty samego MeWy także niepotrzebnie zaogniają sytuację, zamiast kierować dyskusję na właściwe tory.

Za powyższą dyskusję upomnień nie będzie, bo nie bardzo w zaistniałej sytuacji miałby je kto wystawić. Natomiast proszę wszystkich dyskutantów (a szczególnie Gburka, który za post o ubeku punkty karne dostać powinien) o potraktowanie tego jako poważnego ostrzeżenia: za podobny ton w najbliśzym czasie karał będę osobiście - bądź w formie punktów karnych, bądź w formie czasowego zablokowania dostępu do podforum MiK.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 15 kwie 2007, 16:08

Bastian pisze:Zobowiązałem MeWę do wydzielenia tematu "KM vs SKM" w celu przedstawienia go Bohunowi,
Kiedy będzie można wznowić dyskusję?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 15 kwie 2007, 16:08

już mozna pisać, temat jest otwarty :)

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 15 kwie 2007, 17:36

Wracając do problemu przewozu rowerów. W obu spółkach nie ma sprzyjających warunków. W KM palą, natomiast w SKM rozkładane miejsca są bardzo chętnie zajmowane przez zwykłych pasażerów. Dochodzi do sytuacji że wszystkie są zajęte podczas gdy tradycyjne siedzenia są wolne. A co do palaczy to KM zastosowało rozwiązanie takie że w jednostkach po NR i NG ograniczono liczbę miejsc siedzących w przedziale Buisness Class. Boczną deskę obitą skajem zastąpiły stojaki a w miejsce 2 rozkładanych siedzeń grzejniki. Osłony grzejników uniemożliwiają siadanie. Problem palaczy praktycznie znika w jednostkach po NG które nie mają drzwi przedziałowych

przewoz

Post autor: przewoz » 16 kwie 2007, 8:30

Wy tu się bijcie, ja napisze tak..

Podjerzewam, że pasażerom SKM coraz bardziej obojetna jest wygoda (bardziej teoretyczna niż praktyczna) pociągów SKM.
Ile to razy widzę całe tłumy w Rembertowie wlewające się do plastikowego kibelka KM mimo, że SKM za 5 minut?
Są takie pociągi, które zapełniają się od Siedlec/Mińska do Miłosnej i potem znowu od Rembertowa dopiero ludzie stoją.
Jednym słowem ludzie w większośći skapowali się że Szybka, to tylko w nazwie i jedzie tyle samo, wygodniejsza niezawsze i wybierają to, co im podjedzie pod nos, a nie czekają na nastepny wygodniejszy (który czasem okazuje się mniej wygodnym kiblem EN57). Oczywiście dotyczy to ludzi mających ważną WKM.

metron

Post autor: metron » 16 kwie 2007, 18:27

Premo pisze:Wracając do problemu przewozu rowerów. W obu spółkach nie ma sprzyjających warunków. W KM palą, natomiast w SKM rozkładane miejsca są bardzo chętnie zajmowane przez zwykłych pasażerów. Dochodzi do sytuacji że wszystkie są zajęte podczas gdy tradycyjne siedzenia są wolne. A co do palaczy to KM zastosowało rozwiązanie takie że w jednostkach po NR i NG ograniczono liczbę miejsc siedzących w przedziale Buisness Class. Boczną deskę obitą skajem zastąpiły stojaki a w miejsce 2 rozkładanych siedzeń grzejniki. Osłony grzejników uniemożliwiają siadanie. Problem palaczy praktycznie znika w jednostkach po NG które nie mają drzwi przedziałowych

Zmniejszenie miejsc do siedzenia w przedziałach służbowych można porównać do likwidacji wszelkich ławek w poczekalniach kolejowych.
Zamiast zadbać o zapewnienie ochrony dbającej o bezpieczeństwo podróżnych i przestrzeganie przepisów idzie się po najmniejszej linii oporu-likwidacja ławek,siedzeń itp
Niedługo dojdzie do tego że większa ilość pasażerów z bagażem z braku miejsca będzie siedzieć na podłodze
A mit mówiący o tym że w pociągach bez drzwi przedziałowych się nie pali bardzo łatwo obalić. Ja takie sytuacje widziałem bardzo często. Dla lumpów jest to bez naczenia jakim jadą pociągiem

ODPOWIEDZ