Porównując obie linie (170/180) i miejsce przesiadek ludności dalej na BEMOWO czyli POWĄZKOWSKA, uważam że 180 zostaje w blokach startowych. 170 jest mniej korkogenne i bardziej na czas trafi na POWĄZKOWSKĄ niz 180 które utknie gdzie sie da (nie biore pod uwagę bierzących remontów). Mam tu na myśli korek przy FOSKAL i na OKOPOWEJ przy Powązkach.pawcio pisze:Nie taki straszny. W DŚ czas przejazdu byłby na poziomie 65-70 minut. Ujdzie. A w DP do Chomików nie będzie żadnego problemu.
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
propozycja wydĹuĹźenia lini 180 z petla przy wojskowych PowÄ z
Moderator: Wiliam
-
Rafaello_24
-
Rafaello_24
Kiedy mnie się obecne 125 bardzo podobaPotrzeba. Potrzebna jest silna linia zwykła, która będzie godnie obsługiwać przystanki przez linie czerwone pomijane.
Jak już kiedyś proponowałem:Tu masz racje, ale 180 jest wazniejsze dla odcinka ŚRÓDMIEŚCIE - MOKOTÓW w relacji POWĄZKI - ŚRÓDMIEŚCIE lepszym rozwiązaniem jest 170 +metro DW. GDAŃSKI a jeżeli wyprostuje sie 122 to wtedy 122 +metro PL. WILSONA
Mamy status quo w relacjach do-metrowych, OBROŃCÓW TOBRUKE zyskuje jedną linię, Piaski dostają linię na Trakt, a Bemowo - szybką linię na Trakt i wszyscy są ukontentowani
[edit - specjalnie dla Bastiana ]
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dennis pisze:CHOMICZUFFKA
Dennis pisze:WILANUFF
Nie za stary jesteś na takie wydurnianie się?Dennis pisze:OBROŃCUFFF TOBRUQ
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- fik
- Naczelne Chamidło
To 180 jest fajne - najpierw jedzie w przeciwnym kierunku niż E-2, co z całą pewnością przysporzy mu tłumów pasażerów chcących się dostać z Bemowa na Trakt - a potem wstydliwym boczkiem omija Piaski, żeby przypadkiem nikt nim nie pojechał. Podmiana 121 ze 122 jest czynem dosyć rozpaczliwym i w sumie absolutnie niezrozumiałym, a makabryczna końcówka 122 na Chomikach, omijająca wszystkie ważne punkty na tym osiedlu, gwarantuje, że linia ta będzie kosmicznym niewypałem.Dennis pisze:121 PL. WILSONA - Krasińskiego - Przasnyska - Duchnicka - Powązkowska - Maczka - Rudnickiego - Kochanowskiego - Conrada - ... - GWIAŹDZISTA;
122 SPARTAŃSKA - ... - Krasińskiego - Broniewskiego - Rejmonta - Conrada - CHOMICZUFFKA;
170 bez zmian
180 WILANUFF - ... - Powązkowska - Maczka - PŚ - Wrocławska - Radiowa - STARE BEMOWO.
Mamy status quo w relacjach do-metrowych, OBROŃCUFFF TOBRUQ zyskuje jedną linię, Piaski dostają linię na Trakt, a Bemowo - szybką linię na Trakt i wszyscy są hepi
[ Komentarz dodany przez: Bastian: Wto 27 Maj, 2008 09:30 ]
Korekta cytowania.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tylko obecne 125 jest nieco za słabe na ciąg Świętokrzyskiej... I nie tylko chodzi o dowóz do metra przy Marszałkowskiej. Natomiast relacja przez most, o której wspominasz, nie koniecznie musi być przecież przez 125 realizowaneDennis pisze:Kiedy mnie się obecne 125 bardzo podobaPotrzeba. Potrzebna jest silna linia zwykła, która będzie godnie obsługiwać przystanki przez linie czerwone pomijane.I IMHO to tę linię powinno się wzmacniać, gdyż połączenie Świętokrzyska - Tamka - Zamoyskiego jest genialne. Wówczas ze 105 robimy linię lokalną (i tutaj faktycznie, pchanie mocnego 125 na STARE BEMOWO jest takim sobie pomysłem - ech, gdyby było 109
) i nawet tramy na Grochowskiej możemy z leczka odprzystankować
![]()
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Rzadko z Tobą polemizuję, bo szkoda mi klawiatury, ale nad takim festiwalem ignorancji i krótkowzroczności przejść do porządku dziennego nie mogęFikander pisze:To 180 jest fajne - najpierw jedzie w przeciwnym kierunku niż E-2, co z całą pewnością przysporzy mu tłumów pasażerów chcących się dostać z Bemowa na Trakt - a potem wstydliwym boczkiem omija Piaski, żeby przypadkiem nikt nim nie pojechał. Podmiana 121 ze 122 jest czynem dosyć rozpaczliwym i w sumie absolutnie niezrozumiałym, a makabryczna końcówka 122 na Chomikach, omijająca wszystkie ważne punkty na tym osiedlu, gwarantuje, że linia ta będzie kosmicznym niewypałem.
1) E2 kursuje jedynie w szczycie, a - jak już wiele osób Ci ostatnio tłumaczyło, szkoda niestety, że bezskutecznie - sprawna komunikacja zdecydowanie nie powinna się ograniczać jedynie tylko do godzin szczytu;
2) takie 180 byłoby duuużo szybsze w relacji Bemowo-Trakt, niż istniejące 122; także dzięki omijaniu Broniewskiego; lapsus o omijaniu Piasków pominę łaskawym milczeniem;
3) Piaskom dostałoby się 122, pierwsza linia stamtąd na Trakt, miast jadącego jedynie do Placu Wilsona 121;
4) Północna Chomiczówka ma na trakt 116 i mimo, że sam Fikander odwiedza często to osiedle, nie kierowałbym tam kolejnej, w praktyce niedokoordynowywalnej do 116 linii, tylko wzmocnił tę pierwszą, na miarę potrzeb oczywiście; natomiast jeśli samo potencjalne krańcowanie 122 na Chomiczówce powoduje u Ciebie jakieś fobie, bo nie jesteś sobie w stanie wyobrazić, aby na Chomiczówce krańcowała linia nie służąca przede wszystkim temu osiedlu, to zawsze możemy zawrócić takie 122 na Rejmonta przy Conrada, może się wyrobi
Naprawdę myślałem, mimo wszystko, że stać Cię na więcej
Mnie chodzi o połączenie Pragi z Wolą, a nie tylko z samym ŚródmieściemR-11 Kleszczowa pisze:Tylko obecne 125 jest nieco za słabe na ciąg Świętokrzyskiej... I nie tylko chodzi o dowóz do metra przy Marszałkowskiej. Natomiast relacja przez most, o której wspominasz, nie koniecznie musi być przecież przez 125 realizowane Silne 1xx + silne E-6 z Jelonek na ciąg Świętokrzyskiej to oferta bezapelacyjnie dobra. Nie ma sensu wpychania czegoś z tego duetu jeszcze na drugi brzeg rzeki. Może 102 (Olszynka - Grochowska - Sokola - Świętokrzyska - Centralny)
A tak na marginesie czy w ogóle wydłużenie za Powązki 180 jako linii turystycznej jest możliwe i realne?
[ Dodano: Wto 27 Maj, 2008 09:54 ]
I tak z ewentualnymi zmianami w omawianym rejonie trzeba się wstrzymać, bo nie wiadomo jeszcze, jaki ZTM będzie mieć pomysł na bardzo silną dowozówkę Chomików do metra, która będzie mieć dość istotny wpływ na cały tamtejszy układ komunikacyjny. Dlatego sądzę, że póki co dyskusja jest troszkę na wyrost.
[ Dodano: Wto 27 Maj, 2008 09:54 ]
I tak z ewentualnymi zmianami w omawianym rejonie trzeba się wstrzymać, bo nie wiadomo jeszcze, jaki ZTM będzie mieć pomysł na bardzo silną dowozówkę Chomików do metra, która będzie mieć dość istotny wpływ na cały tamtejszy układ komunikacyjny. Dlatego sądzę, że póki co dyskusja jest troszkę na wyrost.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Wola ma na Pragę 26. Z ciągu Kasprzaka można coś tam wyciągnąć - nie koniecznie musi to być 125 - zobacz jak ogromne koszty brygadowe pociągnęłaby za sobą tak silna i długa linia. Skoro nie 102 to może [luźna propozycja]178[/luźna propozycja]. Natomiast jedna linia z Jelonek nie pozwoli nam na szybkie E-6... Jakaś silna linia zwykła jest tam zdecydowanie potrzebna, natomiast czerwona może stanowić jej bardzo dobre uzupełnienie.Dennis pisze:Mnie chodzi o połączenie Pragi z Wolą, a nie tylko z samym ŚródmieściemR-11 Kleszczowa pisze:Tylko obecne 125 jest nieco za słabe na ciąg Świętokrzyskiej... I nie tylko chodzi o dowóz do metra przy Marszałkowskiej. Natomiast relacja przez most, o której wspominasz, nie koniecznie musi być przecież przez 125 realizowane Silne 1xx + silne E-6 z Jelonek na ciąg Świętokrzyskiej to oferta bezapelacyjnie dobra. Nie ma sensu wpychania czegoś z tego duetu jeszcze na drugi brzeg rzeki. Może 102 (Olszynka - Grochowska - Sokola - Świętokrzyska - Centralny)Poza tym, dwie częste linie z Jelonek krańcujące na Powiślu są złym pomysłem
To już lepiej zrobić jedną superczęstą, co 3-4 minuty, a pozostałą część osiedla (raczej tą, posiadającą tramwaje) dowieźć do tejże linii. Tyle, że to jest już rewolucja, a IMHO ta część Warszawy takowej nie potrzebuje w materii komunikacji miejskiej
Ad rem: 125 oczywiście bym podkręcił do 7/10/8//10 i może naprawdę udałoby się uszczknąć ze 2 przystanki tramom na Grochowskiej
Anin zaś najpewniej niedługo straci 115 w relacji do-grochowskiej, więc mieliby tamtejsi pasażerowie zawczasu ekwiwalent
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- fik
- Naczelne Chamidło
Dennis pisze:Rzadko z Tobą polemizuję, bo szkoda mi klawiatury, ale nad takim festiwalem ignorancji i krótkowzroczności przejść do porządku dziennego nie mogę![]()
Ależ zgadzam się. Tym niemniej jednak, skoro Bemowo tak bardzo potrzebuje całodziennego połączenia z Traktem, warto by może je realizować z tych samych przystanków, co E2, aby w szczycie - kiedy to odbywa się gro przejazdów - podróż była dogodniejsza?Dennis pisze:1) E2 kursuje jedynie w szczycie, a - jak już wiele osób Ci ostatnio tłumaczyło, szkoda niestety, że bezskutecznie - sprawna komunikacja zdecydowanie nie powinna się ograniczać jedynie tylko do godzin szczytu;
Piaski obecnie mają linię na Trakt, kulawą i ubogą, ale mają. Nazywa się 122. To, czy ona jedzie Kochanowskiego, czy Broniewskiego, ma naprawdę niewielkie znaczenie - poza tym, że przy jeździe Broniewskiego zaczynają pokrywać się strefy obsługi z Żeromskiego. Efekt byłby taki, że miast linii na dwóch ciągach równoległych (Kochanowskiego+Żeromskiego) mielibyśmy linie na trzech (Maczka+Broniewskiego+Żeromskiego). Z nich wszystkich 122 byłoby najmniej popularne, bo najsłabsze i najwolniejsze w drodze na TK, a nierealizując żadnych innych unikalnych połączeń lokalnych, jego rola sprowadziłaby się do zbierania chętnych na plac Wilsona po 520. Super linia, kapitalne rozdrobnienie potoków i połączeń, takich więcej, wszystko dla BemowaDennis pisze:3) Piaskom dostałoby się 122, pierwsza linia stamtąd na Trakt, miast jadącego jedynie do Placu Wilsona 121;
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Nie ma takiej potrzeby, bo w godzinach szczytu nikt z Bemowa nie będzie jeździł na TK 180Fikander pisze:Ależ zgadzam się. Tym niemniej jednak, skoro Bemowo tak bardzo potrzebuje całodziennego połączenia z Traktem, warto by może je realizować z tych samych przystanków, co E2, aby w szczycie - kiedy to odbywa się gro przejazdów - podróż była dogodniejsza?
Twojej obsesji na punkcie Bemowa komentować nie będę, bo raczej fachowiec powinien się tematem zająćFikander pisze:Piaski obecnie mają linię na Trakt, kulawą i ubogą, ale mają. Nazywa się 122. To, czy ona jedzie Kochanowskiego, czy Broniewskiego, ma naprawdę niewielkie znaczenie - poza tym, że przy jeździe Broniewskiego zaczynają pokrywać się strefy obsługi z Żeromskiego. Efekt byłby taki, że miast linii na dwóch ciągach równoległych (Kochanowskiego+Żeromskiego) mielibyśmy linie na trzech (Maczka+Broniewskiego+Żeromskiego). Z nich wszystkich 122 byłoby najmniej popularne, bo najsłabsze i najwolniejsze w drodze na TK, a nierealizując żadnych innych unikalnych połączeń lokalnych, jego rola sprowadziłaby się do zbierania chętnych na plac Wilsona po 520. Super linia, kapitalne rozdrobnienie potoków i połączeń, takich więcej, wszystko dla Bemowa
Znamienne jest także sugerowanie, że budynki leżące przy Broniewskiego (choćby te po północnej stronie tej ulicy, w okolicach Perzyńskiego lub Włościańskiej), znajdują się w strefie dojścia do Żeromskiego, czy Kochanowskiego
Z mojej strony EOT.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A więc nie ma najmniejszej potrzeby wydłużania go tam, chyba, że mamy jakiś kosmiczny nadmiar brygad.Dennis pisze:w godzinach szczytu nikt z Bemowa nie będzie jeździł na TK 180
Silne 171 + silne 111 na Bankowym to jeszcze za mało?Dennis pisze:A że na całodzienne E2, przy tak mocnym 171, nikt nie pójdzie
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow