Zapomnij ze te organizacje cokolwiek zrobia - i tak juz pewnie srają ze strachu - nie wiem czy zauwazyłeś ciekawy news wczoraj -czy przedwczoraj ( nie pamiętam dokładnie). Pokazał się na Onecie- Niemiecki MSZ wydał komunikat o tym ze to Gruzja jest winna tej wojnie. O czymś to świadczyWolfchen pisze:Mam na myśli NATO i UE jako ogół..rufio198 pisze:Czemu piszesz ,,zdołalibyśmy''? Ja osobiście na żadną wojne się nie wybieram- i wątpię czy którykolwiek myślący polityk w PL by sie wybierał. Za dobrze zdaje sobie sprawę czym to grozi.
Hehehe - pomijając brak chęci ze strony NATO do takiego uderzenia jest to niewykonalne- z dwóch powodów:Wolfchen pisze:Jestem tego w pełni świadom. W takim przypadku należałoby przeprowadzić uderzenie wyprzedzające za pomocą rakiet balistycznych dalekiego zasięgu na wszystkie bazy wojskowe. Zadanie wykonalne, jednak problematyczne pod względem technicznym - rozmieszczenie i ilość wyrzutni rakietowych...rufio198 pisze:Zresztą z tego co pamiętam ich plany wojenne od czasów upadku ZSRR nie zmieniły sie - w dalszym ciągu przewidują użycie na polu walki taktycznej broni nuklearnej. Przynajmniej tak było w 2007 roku.
Po pierwsze - słyszałeś o ,,systemie martwej ręki''? Nie - to proponuje się dowiedzieć co to jest.
Po drugie : Rosjanie skopiowali genialny pomysł Niemców z II Wojny Światowej - część swoich rakiet umieśćili na ruchomych wyrzutniach . Ganiaj się z taką po całej Rosji - jak taka zabawa wygląda pokazał Saddam w czasie wojny o Kuwejt. Tez miał takie wyrzutnie ze SCUDAMI. Amerykanie mogli je namierzyć dopiero jak odpalały pocisk - czyli po fakcie
No tu akurat częściowo masz rację - tylko że tak naprawdę Hitler od samego początku chciał wojny.Wolfchen pisze:Jednak nie robiąc nim możemy doprowadzić do tego, co się stało w 1939 roku: bierność i ugodowość opinii światowej doprowadziły do tego, że Hitler rozpoczął wojnę..rufio198 pisze:Dlatego właśnie ani NATO ani żadnen trzeźwo myślący polityk europejski poza notami dyplomatycznymi, protestami nic więcej nie zrobi. Nikt nie chce być odpowiedzialny za atomową zagładę.
Brawo -genialny pomysł - w odwecie Rosjanie zrywają stosunku handlowe - bo co będą z wrogami handlować - i zakręcają kure z gazem.Wolfchen pisze:Na myśli mam raczej sankcje polityczne: wycofanie ambasad, izolację na arenie międzynarodowej, wykluczenie z grupy G8...rufio198 pisze:A jakby Ci chodziły po Twojej główce sankcje gospodarcze- to nie zapominaj kto od kogo kupuje gaz.
To jedyne stwierdzenie z którym zgadzam się w 100% - i Europa będzie tak tańczyć jak im Rosja zagra, jeżeli nie pójdzie po rozum do głowy. A na razie tego nie widać.Wolfchen pisze:Nie można wykluczyć, iż w najbliższym czasie będzie mogło zostać to użyte w ramach sowieckiego nacisku na Europę. ...rufio198 pisze:Bez tego gazu państwa UE będą miały ciekawy kryzys energetyczny.
Dobrze myślisz- i wtedy na Ziemi pozostałyby karaluchy i szczury ( choć nie jestem pewny czy przeżyłyby )Wolfchen pisze:Myślę, że NATO również użyłoby broni nuklearnej w takim przypadku.rufio198 pisze:Coby Ci trochę humor popsuć to Ci powiem że w wypadku konfliktu z NATO Rosjanie nie zawachaliby się użyć taktycznej - a być może nawet i strategicznej - broni nuklearnej. Jestem gotów się z Toba o to założyć nawet o skrzynkę piwa - tylko nie wiadomo czy miałbym okazję ją odebrać.