Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
Tymczasem w dzisiejszym "Życiu Warszawy" w dziale "Kultura" (!) pojawił się kolejny obszerny artykuł sponsorowany o tym, ze Stadler Bussnag AG dostarczył pierwsze z 43 autobusów szynowych GTW 2/8 dla holenderskiego oddziału koncernu Arriva. Artykuł fachowy, bardzo interesujący, zwykłego czytelnika interesuje tyle, co zeszłoroczny śnieg. Zawiera krótki opis Arrivy, producenta Stadler Rail Group jak i samej konstrukcji GTW, któa-wg.autora-zapewnia wygode i bezpieczeństwo podrużujących nią pasażerów, gdyż spełnia najnowsze obowiązujące normy bezpieczeństwa w Holandii (chyba Stadler jest zorientowany co do stanu naszych przejazdów kolejowych, gdyż autor podał przykład zdeżenia z ciężarówką przy prędkosci 85km/h). Nie byłoby pewnie w tym nic dziwnego, gdyby nie to, ze Koleje Mazowieckie-KM kupią stadlerowskie Flirty, jednak o zakupie GTW jak na razie nie słyszałem jak i zakupie jakichkolwiek nowoczesnych jednostek spalinowych nie było jeszcze mowy w kontekście faktycznego zamiaru zakupu takich nowych pojazdów, a jedynie o poszukiwaniu używanych wagonów motorowych, których-jak się okazało po rozwinięciu oferty połączeń lokalnych-jest na stanie Kolei Mazowieckich za mało.
Nie jest to pierwszy taki artykulik w "Życiu Warszawy". Trudno powiedzieć ile tych tekstów się już pojawiło, "ŻW" nie czytuje zbyt często. Jednak może coś w tym jest i KM-KM jednak kupi takie jednostki. Ostatnie tego typu teksty wychwyciłem w momencie, gdy doszło do jednej z rozgrywek w walce o zamówienie na 11 jednostek.
Nie jest to pierwszy taki artykulik w "Życiu Warszawy". Trudno powiedzieć ile tych tekstów się już pojawiło, "ŻW" nie czytuje zbyt często. Jednak może coś w tym jest i KM-KM jednak kupi takie jednostki. Ostatnie tego typu teksty wychwyciłem w momencie, gdy doszło do jednej z rozgrywek w walce o zamówienie na 11 jednostek.
15/12/2005-12/7/2019
A tak swoją drogą:
Koleje Mazowieckie pisze:
Rozstrzygnięcia przetargów
MER – 0241 – 37/19/2006
Wykonanie napraw głównych wraz z modernizacją elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EW 60-01 i EW 60-02
Ogłoszenie o wynikach postępowania przetargowego
Spółka „Koleje Mazowieckie – KM” sp. z o.o., 03-802 Warszawa ul. Lubelska 1, informuje iż w wyniku przetargu nieograniczonego ogłoszonego na stronie internetowej www.koleje.mazowieckie.com.pl wybrano ofertę złożoną przez :
Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego
„Mińsk Mazowiecki” Spółka Akcyjna
ul. Gen. K. Sosnkowskiego 34
05-300 Mińsk Mazowiecki
cena ofertowa – 9 700 220,00 PLN
15/12/2005-12/7/2019
- Bastian
- Sułtan Maroka
Aha, łapię. Czyli że KM wypełzają poza granice województwa bardziej zdecydowanie?solaris8315 pisze:Chodziło mi połączenia typu Warszawa-Łódź, Warszawa-Lublin itp.Bastian pisze: Nie jestem pewien, czy czegoś nie pochrzaniłem, ale wydawało mi się, że w województwie mazowieckim jest jedno miasto wojewódzkie...
(dyskusję w tej formie przeniosłem z "10:46" na WC
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Raczej nie bo pani Sekita powiedziała że nowe push-pulle będą jeździć na tych trasach: Warszawa-Siedlce, Warszawa-Radom, Warszawa-Skierniewice.Bastian pisze:Aha, łapię. Czyli że KM wypełzają poza granice województwa bardziej zdecydowanie?solaris8315 pisze: Chodziło mi połączenia typu Warszawa-Łódź, Warszawa-Lublin itp.
popr. błąd. MeWa
Ewentualne połączenie KM Lublin-Warszawa to głupota. 30 % pociągu Lublin-Warszawa to pasażerowie dojeżdżający z linii Rozwadów-Lublin i Chełm-Lublin.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)
Zachęcam do aktualizowania danych!!!
Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)