Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Koniec ze zmianami w Komunikacji Miejskiej
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Chodzi o to, by obecnych pasażerów przewieźć mniejszą ilością wagonów, a więc odzyskać je dla rozbudowy sieci.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Acha, tylko czy jest to wykonalne?Bastian pisze:Chodzi o to, by obecnych pasażerów przewieźć mniejszą ilością wagonów, a więc odzyskać je dla rozbudowy sieci.
Swoją drogą ten punkt jest tak skonstruowany, że nie ma odniesienia do kilometrów sieci i wychodzi na to, jakby reforma miała prowadzić do zmniejszenia liczby tramwajów, nie wspominając o nowych trasach.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Czyli w skrócie mówiąc wozić ludzi ściśniętych jak sardynki.Bastian pisze:Chodzi o to, by obecnych pasażerów przewieźć mniejszą ilością wagonów, a więc odzyskać je dla rozbudowy sieci.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Ok, w wolnym czasie poczytam. Jedno pytanie tylko. Czy mówisz o miastach, w których tramwaje są też tak powolne i mało komfortowe jak u nas?Bastian pisze:Poczytaj sobie dokumenty unijne ("Zalecenia dotyczące kierunków polityki transportowej w miastach sformułowano, m.in., w Białej Księdze
„Wspólna polityka transportowa do roku 2010 – czas na decyzje” (2001)". A Strategii też nie pisał laik. Poanalizuj sobie też układy komunikacyjne w innych europejskich miastach tej wielkości (nie każde ma rozbudowaną sieć metra, za to mało które ma tak rozbudowane tramwaje).
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie, raczej poprzez eliminację stad.rufio198 pisze:Czyli w skrócie mówiąc wozić ludzi ściśniętych jak sardynki.
W Brukseli jest kilka linii na wydzielonym torowisku i są one uważane za szybki tramwaj. U nas to norma.reserved pisze:Czy mówisz o miastach, w których tramwaje są też tak powolne i mało komfortowe jak u nas?
Warto by poszukać jakichś danych porównawczych prędkości handlowej różnych środków transportu
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Na Żabie stada się przydają po 7Bastian pisze:Nie, raczej poprzez eliminację stad.
Bez podziału na godziny takie porównanie nie ma wielkiego sensu...Bastian pisze:Warto by poszukać jakichś danych porównawczych prędkości handlowej różnych środków transportu![]()
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Wydzielenie torowiska nie czyni w żaden sposób tramwaju szybkim. Tak naprawde to u nas to wydzielenie wiele nie daje bo prędkości dalej sa tragiczne. Jak ktos nie wierzy to proponuje żeby przejechal się w DS 28 z Ronda Babka na R Starzyńskiego. Jazda 20 km/h jest bezcennaBastian pisze: W Brukseli jest kilka linii na wydzielonym torowisku i są one uważane za szybki tramwaj. U nas to norma.
LOL. Linia jest nie opłacalna, więc po co takiego chwasta hodować.rosier pisze:chyba 1/3 Tarchomina/Nowodworów rzuciła by się ZTMowi do gardła za taką akcję. Nie jest to linia idealna, bynajmniej, ale potrzebna też, niestety, jest.
Porównania porównaniami ale uważasz, że tramwaj jadący 30 km/h max i stający co chwilę to szybki tramwaj?Bastian pisze:Warto by poszukać jakichś danych porównawczych prędkości handlowej różnych środków transportu
[ Dodano: |27 Sie 2009|, 2009 20:56 ]
Ja to bym chciał mieć chociaż połowę tej komunikacji co oni mają.Santos pisze:A jeżeli mieszkańcy Tarchomina/Nowodworów są zbyt wygodni, by móc się przesiadać to już chyba tylko i wyłącznie ich problem
- Bastian
- Sułtan Maroka
Według ciebie, czy według Belgów?Rosa pisze:Wydzielenie torowiska nie czyni w żaden sposób tramwaju szybkim.Bastian pisze: W Brukseli jest kilka linii na wydzielonym torowisku i są one uważane za szybki tramwaj. U nas to norma.
Owszem, mnie też to nieco śmieszy. Ale to też wskazuje, jaki potencjał tkwi w warszawskiej sieci tramwajowej. Podkreślam, potencjał, inna rzeczą jest jego wykorzystanie.
Jest koncept aby zaczynał się on znacznie wcześniej - jeszcze w Piasecznie.Santos pisze:Użyłeś opcji: włącz myślenie? Idea przekształcenia 709 w Metrobus tylko w perspektywie powstania buspasa na Puławskiej od Dąbrówki, którego utworzenie jest kwestią czasu.rosier pisze:szczególnie w korkach na Puławskiej wyglądało by to super.
Ale potencjał dalej nie jest wykorzystywany i nie zanosi się to aby był (porazka przyspieszenia Al Jerozolimskich przy modernizacji) a zmiany probuje sie robic jakby ten tramwaj juz byl prawie metrem.Bastian pisze: Ale to też wskazuje, jaki potencjał tkwi w warszawskiej sieci tramwajowej. Podkreślam, potencjał, inna rzeczą jest jego wykorzystanie.
Ankieta jest strasznie stronnicza. Powiedziałbym pisana z pozycji ZTM. Oczywiście nie wzmę w niej udziału, bo na tak postawione pytania nie można odpowiedzieć. Rokita powiedził: "Nicea albo śmierć", a Bastian: ZTM albo śmierć. Nie ma świata zerojedynkowego.
Przewrotnie powiem, że gdybym był złośliwy wybrałbym pierwszą opcję. Mamy duże bezrobocie, a po tej ekipie trzeba będzie długo zamiatać.
Może któryś genek odpowie mi na pytanie czemu ZTM zmusza pasażerów 521 do przesiadki, a prywaciaż kursuje z Falenicy częściej niż KM i jakoś mu się to opłaca
Co wy mądre głowy wsadzicie na Jerozolimskie gdy powstanie tam buspas
Może 158 pojedzie częściej
Po kiego pchano 158 aż za zachodni skoro jest zakaz dublowania tramwajów i kolei
Ja krytykuję nie zmiany lecz staram się wykazać, że w ZTM jest bałagan i w zależności od czyjegoś widzimisia dobiera się generalne założenia do forsowanej zmiany. Myślę, że powinno być wprost przeciwnie.
Przewrotnie powiem, że gdybym był złośliwy wybrałbym pierwszą opcję. Mamy duże bezrobocie, a po tej ekipie trzeba będzie długo zamiatać.
Może któryś genek odpowie mi na pytanie czemu ZTM zmusza pasażerów 521 do przesiadki, a prywaciaż kursuje z Falenicy częściej niż KM i jakoś mu się to opłaca
Ja krytykuję nie zmiany lecz staram się wykazać, że w ZTM jest bałagan i w zależności od czyjegoś widzimisia dobiera się generalne założenia do forsowanej zmiany. Myślę, że powinno być wprost przeciwnie.
Jeden lud! Jeden wawkom! Jeden MeWa!