Nowe wcielenie forum
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bardzo proszę o podanie przykładów, konsekwencje zostaną wyciągnięte - profesjonalne moderowanie nie powinno rodzić zarzutów o arogancji.Emdegger pisze:niektóre odzywki moderatorów "nowych"/nienowych już na starcie są aroganckie
Colony pisze:Jedno jest drażniące. Podział na nowe podfora. Chaotyczny i bezsensowny moim zdaniem.
Wyjaśniamy: nowy podział podforów został wprowadzony z przyczyn praktyczno - technicznych. Kształt tego podziału, opracowany we współpracy z poprzednią obsługą forum i na podstawie jej wniosków, nie jest jeszcze w pełni ostateczny - już w tej zakładamy pewne korekty zarówno w kwestii zakresów tematycznych, jak i nazewnictwa i opisów. Korekty te zostaną wprowadzone po przynajmniej kilku dniach eksploatacji, obserwacji i wyciągania wniosków. Nazwy podforów zostaną także uzupełnione o opisy, ułatwiające orientację w ich zakresach tematycznych.Colony pisze:komunikacji i infrastruktury stały się strasznym bałaganem.
Zaskakuje nas skala krytyki - zmiany generalnie objęły dawne podfora Komunikacja Miejska (którego wielkość zmuszała do jego rozparcelowania) oraz Kraj i Zagranica - to posunięcie umożliwiło klarowny podział tematyki kolejowej na część "warszawską", a więc stanowiącą jedną z podstaw tematyki tego forum, oraz część "pozawarszawską", niejako dodatkową. Podzielone zostało także podforum Wolne Chwile, które według starej ekipy moderatorskiej także było już praktycznie niemożliwe do moderowania.
Dodam, że wsłuchujemy się w głosy krytyki, szczególnie w zakresie podziału podforum, oczekujemy jednak krytyki konstruktywnej - zwłaszcza wniosków o wprowadzenie konkretnych korekt lub ulepszeń.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mnie jedynie razi rozdział "organizacji komunikacyji" i "układu komunikacyjnego". Wydzielenie biletów i zebranie informacji pasażerskiej w jedno to były dobre kroki, podobnie jak rozdział kraju i zagranicy w infrastrukturze i kolei.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nowej ekipie polecam nowomowę dla każdegoEmdegger pisze:Wprawdzie nadal nie jestem przekonany, czy to aby nie jest zgrywa rozłożona w czasie, niemniej z tego co tu widzę, forum przypomina istny śmietnik, zaś niektóre odzywki moderatorów "nowych"/nienowych już na starcie są aroganckie, niczego dobrego to nie wróży w komunikacji z użytkownikami.
Praktyka dnia codziennego dowodzi, że realizacja nakreślonych różnych zadań i programów powoduje docenianie istoty i wagi nowych, znacznie lepszych propozycji.
Cytując klasyka: "kończ waść, wstydu oszczędź", reszta w moim podpisie.

- Bastian
- Sułtan Maroka
Założenie jeat takie, by w pierwszym z tych działów dyskutować o kwestiach ogólnych (teorie komunikacyjne, organizacja, bezpieczeństwo itp.), zaś w drugim tylko o trasach (co wymaga jeszcze rozpracelowania paru tematów, jak np. "Komunikacja podmiejska", co zostanie dokonane w miarę wolnych "mocy przerobowych". Dopracowania wymagają rzeczywiście nieprecyzyjne i nie do końca adekwatne nazwy tych podforów, czego jesteśmy świadomi.Glonojad pisze:Mnie jedynie razi rozdział "organizacji komunikacyji" i "układu komunikacyjnego".
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Słuchajcie - można zbojkotować bardzo łatwo to forum - forum umrze jak nikt nie będzie pisał - skoro nowi moderatorzy sa tacy hardzi to niech każdy napisze po jednym wulgaryzmie dostanie bana na pisanie przez X dni i może wtedy pójdą po rozum do głowy że będą szaleć na forum ale bez użytkowników. Pewnie nie chciało sie dalej forum już opłacać/prowadzić i trzeba było znaleźć sposób jak wszystkich wykurzyć - udało się wam.
Ja zawieszam do czasu znormalnienia głupkowatej zabawy właścicieli forum, przechodzę na km-forum, tam ludzie mimo wszystko chyba doroślejsi są.
cytując hafilipa84:
Ja zawieszam do czasu znormalnienia głupkowatej zabawy właścicieli forum, przechodzę na km-forum, tam ludzie mimo wszystko chyba doroślejsi są.
cytując hafilipa84:
widzisz "have fun"? "milej zabawy"? "bawcie sie dobrze"? na czerwono? - akcja przyjazny moderator trwa!
- Colony
- Kontakt:
Ależ wy szukacie dziury w całym. Co was obchodzą moderatorzy? Czy przeszkadzają w dyskusji czy tylko w wymianie bluzgów? Forum tworzą użytkownicy i pewne jest, że jeśli nawet założą nowe forum to ono wcale niekoniecznie będzie miało większą klasę. Wawkom też lata pracował na swoją renomę.
[ Dodano: |5 Kwi 2010|, 2010 19:23 ]
No i hop, mamy starych modów.
Wybacznie double-posting.
[ Dodano: |5 Kwi 2010|, 2010 19:23 ]
No i hop, mamy starych modów.
Wybacznie double-posting.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Teokryt pisze:...można zbojkotować bardzo łatwo to forum - forum umrze jak nikt nie będzie pisał...Ja zawieszam do czasu znormalnienia głupkowatej zabawy właścicieli forum, przechodzę na km-forum...
możliwe, że przeczytasz te słowa nawet gdy będziesz się udzielał pisemnie gdzie indziej.
gdybyś namówił 100% wawkomowiczów do bojkotu tego forum to i tak znajdą się osoby, które będą tutaj pisać, np. że : widziały 1883 na 067/175 albo, że : widziały 8363 na 5/133 albo, że : widziały 8837 na 8/837 albo, że : ciocia Basia na pętli w Powiśnie wprowadziła TSB bo linia 756 miała 45 minut opóźnienia albo, że : prowadziłem dziś tramwaj linii 96 i ojejku, ale ktoś ułożył rozkład jazdy, nie da się spokojnie jechać, tu a tu trzeba ściąć kilka minut, itp.
.
ps. nazewnictwo linii i pętli w powyższym przykładzie jest absolutnie przypadkowe.
.
No i wróciło stare. Niestety.
Nowy układ forum jest (moim zdaniem) tylko zabiegiem kosmetycznym, zresztą całkiem udanym.
Smutne jest, że poza tą zmianą Wawkom pozostanie taki, jaki był. Z moderatorami, którym wulgaryzmy, chamstwo i buractwo uchodzą na sucho, i dla których jedyną znaną formą moderowania jest zamykanie tematu na czas nieokreślony. Z forumowymi trolami, którzy pomimo kolejnych wybryków ponownie zostaną ułaskawieni, i "na specjalnych zasadach" dalej będą spamować i obrażać. I ze sporą grupą osób zabierających głos w sprawach, o których nie mają bladego pojęcia.
Nowy układ forum jest (moim zdaniem) tylko zabiegiem kosmetycznym, zresztą całkiem udanym.
Smutne jest, że poza tą zmianą Wawkom pozostanie taki, jaki był. Z moderatorami, którym wulgaryzmy, chamstwo i buractwo uchodzą na sucho, i dla których jedyną znaną formą moderowania jest zamykanie tematu na czas nieokreślony. Z forumowymi trolami, którzy pomimo kolejnych wybryków ponownie zostaną ułaskawieni, i "na specjalnych zasadach" dalej będą spamować i obrażać. I ze sporą grupą osób zabierających głos w sprawach, o których nie mają bladego pojęcia.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Masz świadomość, że chcesz zjeść ciastko i mieć ciastko?kocur pisze:Z moderatorami, którym wulgaryzmy, chamstwo i buractwo uchodzą na sucho, i dla których jedyną znaną formą moderowania jest zamykanie tematu na czas nieokreślony. Z forumowymi trolami, którzy pomimo kolejnych wybryków ponownie zostaną ułaskawieni, i "na specjalnych zasadach" dalej będą spamować i obrażać. I ze sporą grupą osób zabierających głos w sprawach, o których nie mają bladego pojęcia.
Tym niemniej na pewno kurs się zaostrzy. Też chcemy tu więcej dyskusji, niż spamu.
No patrz, a niektórzy żałobę za tym "starym" ogłaszali? To jak tu dogodzić?kocur pisze:No i wróciło stare. Niestety.
Bastian,
niektóre problemy możnaby rozwiązać trochę inaczej. Można nagrodzić indywidualnie punktami, całkowicie zabronić pisania na danym podforum a wątek oczyścić i pozwolić ludziom dalej dyskutować. Można tez pójść na łatwiznę, napisać parę wulgaryzmów, zamknąć temat i iść spać. Z tym że w drugim przypadku najbardziej dostają po tyłku najmniej winni.
Co do eliminowania troli: 1. Można być surowym, stanowczym i konsekwentnym, nie będąc jednocześnie chamskim i wulgarnym. 2. Jeśli ktoś jest na forum na specjalnych zasadach, ponownie podpada, dostaje 3 punkty, urlop na 2 tygodnie, wraca i od nowa to samo - czego to uczy?
Poza tym, to tylko takie moje marudzenia. Jest wiele osób znacznie więcej wnoszących do tego forum niż ja, niech raczej liczy się ich zdanie.
A już broń Boże nie oczekuję, abyś wszystkim próbował dogodzić. "Jeszcze się taki nie urodził"
niektóre problemy możnaby rozwiązać trochę inaczej. Można nagrodzić indywidualnie punktami, całkowicie zabronić pisania na danym podforum a wątek oczyścić i pozwolić ludziom dalej dyskutować. Można tez pójść na łatwiznę, napisać parę wulgaryzmów, zamknąć temat i iść spać. Z tym że w drugim przypadku najbardziej dostają po tyłku najmniej winni.
Co do eliminowania troli: 1. Można być surowym, stanowczym i konsekwentnym, nie będąc jednocześnie chamskim i wulgarnym. 2. Jeśli ktoś jest na forum na specjalnych zasadach, ponownie podpada, dostaje 3 punkty, urlop na 2 tygodnie, wraca i od nowa to samo - czego to uczy?
Poza tym, to tylko takie moje marudzenia. Jest wiele osób znacznie więcej wnoszących do tego forum niż ja, niech raczej liczy się ich zdanie.
A już broń Boże nie oczekuję, abyś wszystkim próbował dogodzić. "Jeszcze się taki nie urodził"
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"