Trasa tramwajowa na Gocław

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 sty 2012, 20:15

Biorąc pod uwagę, że obecnie jesteśmy w rzeczywistości, w której 5+6 = 6, nie rzucałbym tak stanowczych osądów :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 sty 2012, 20:41

Ja nie mówię, że ZTM ostatecznie czegoś tam nie wypieroni, tylko że mieszasz dwa plany dyskusji - teraźniejszy i przyszły ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 mar 2014, 9:17

Jakoś dawno nic w tym temacie nie było, mimo że działo się sporo... 8-(

No to wznawiamy artykułem ze "Stołka":

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... agli_.html

A przy okazji, jeśli ktoś nie trafił, informuję o facebookowej akcji popierającej tramwaj na Gocław:

https://www.facebook.com/tramwajnagoclaw
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 maja 2014, 10:15

Czy tramwaj na Gocław opłaca się na tyle, by dostać wsparcie unijne?

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... dzen_.html

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 07 maja 2014, 16:31

Łojezu, ale tytuł wujowy.
:mewa: 2 17 186 211 233 509 516 518 N01 N03 N13

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 paź 2014, 17:27

Po wywiadzie wyborczym z @hannagw Konkretne obietnice dla Pragi, ale bez przyspieszenia obwodnicy. Na Gocław #metro nie tram. Czytajcie w pn
https://twitter.com/jarek_osowski
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 30 paź 2014, 18:22

Czyli nic dobrego - oby to były tylko obietnice wybohcze.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 30 paź 2014, 19:02

Mam nadzieję, że te "obietnice" będą gwoździem do jej politycznej zgadywanka :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 paź 2014, 19:33

Ja to czytam jako "docelowo metro, więc po co budować tram", a kiedy ten docel - to inna sprawa.

Tak czy siak temat chyba można zamknąć po poniedziałku :p

osa

Post autor: osa » 30 paź 2014, 19:35

Wszystko więc jasne. Z drugiej strony lepsze chyba takie uczciwe postawienie sprawy niż zwodzenie, przyjmowanie delegacji z podpisami, jak to miało miejsce w ostatnich miesiącach. Metro na Gocław a nie tramwaj widzi też kandydat z drugim poparciem, czyli Jacek Sasin z PiS, którego o to pytałem.
Oczywiście nie będzie ani metra, ani tramwaju, bo nikt nie da kasy na bezsensowną trasę, którą ktoś wymyślił w PRL-u przede wszystkim po to, żeby był dojazd na Kozią Górkę do stacji postojowej. To już lepiej - jak musi być to metro na Gocławiu - puścić tunel prostszą trasą ze stacjami: Dworzec Wschodni - Stadion Narodowy - Rondo Waszyngtona - Saska/Trasa Łazienkowska - Afrykańska/Egipska - Bora-Komorowskiego/Abrahama - Bora-Komorowskiego/Fieldorfa i Trasa Siekierkowska.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 30 paź 2014, 19:44

Dworzec Wschodni - Stadion Narodowy - Rondo Waszyngtona
E? jak to chcesz wykręcić?

osa

Post autor: osa » 30 paź 2014, 20:04

Normalnie. Przecież to jest docelowa trasa III linii, tylko że miało tak jeździć z Gocławia przez Przyczółek Grochowski, Wiatraczną, Dw. Wschodni, Stadion do ronda Waszyngtona i dalej gdzieś na Powiśle. Darowałbym sobie kolejną trasę wschód - zachód pod Wisłą i odcinek przez Kozią Górkę. Niech ten Gocław ma przynajmniej szybki dojazd metrem do ronda Waszyngtona i stacji Stadion, a przy okazji na Dworzec Wschodni zamiast jakichś oberków. Oczywiście trzeba to wytrasować od nowa, ale od czego wieczni dyrektorowie w urzędzie miasta...

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 paź 2014, 20:05

Łuk wyszedłby dość ciasny. Ale dam pomysł z odwróceniem logiki funkcjonowania stacji Stadion bardzo ciekawy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 30 paź 2014, 20:10

Ciekawe, na ile bardziej opłaca się budowanie linii metra jadącej jakby "donikąd" by wykorzystać idiotycznie wybudowaną jedną stację, zamiast budować gdzie indziej linię potrzebną i o opłacalności widocznej bez żadnych specjalnych badań czy obliczeń...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 paź 2014, 20:13

pawcio pisze:Łuk wyszedłby dość ciasny. Ale dam pomysł z odwróceniem logiki funkcjonowania stacji Stadion bardzo ciekawy.
Zwłaszcza, że nie powoduje zwiększenia uciążliwości obowiązkowej przesiadki (przy chęci podróży M2) ani na jotę, ponieważ - przypomnę - Stadion przewidziano w najgłupszej możliwej konfiguracji, czyli dwóch peronów dwukrawędziowych obok siebie.

ODPOWIEDZ