Szkolenia i kursy
No ja znam takich, co są bez doświadczenia u ajentów i jednak w MZA pracują.Pawel_ pisze:Nie, żadna ironia. Świeżych, świeżutkich, MZA nie brało, pewnie dalej nie bierze, bo po co im laik za kółkiem?
Ja na miejscu reserveda po prostu dowiedziałbym się w konkretnym ośrodku szkolenia, czy mogę się na kurs zapisać...MichałP. pisze:Jak ja szedłem parę lat temu na Redutową, to w ogłoszeniu (wymogach) było napisane: min.21 lat i 3 lata prawo jazdy kat.B. Nie umiem Ci powiedzieć, czy to był wymysł R-6, Włościańskiej czy tak miało być prawnie, bo nie pamiętam już.
No i gdybym miał ładować własną kasę, to pewnie też bym się zastanowił, czy w ogóle w to się pakować - tj. czy wytrzymam pracę w takich warunkach. Bo warunki bywają naprawdę ciężkie.... Nawet tak z boku patrząc.
No i tak pewnie w końcu zrobię. Wysłałem do nich kiedyś mejla ale chyba wynika z tego, że MZA jeszcze nie potrafi obsługiwać mejla.fraktal pisze:Ja na miejscu reserveda po prostu dowiedziałbym się w konkretnym ośrodku szkolenia, czy mogę się na kurs zapisać...
Ja jestem zdecydowany. Byłbym bardzo zły na siebie gdybym nie spróbował. To jest tak, że niezależnie od tego czy to będzie moja jedyna praca czy będę chciał sobie tylko dorobić, pojeździć z nudów raz w tygodniu to to prawko muszę zrobić. Niestety kasa jest niemałym problemem ale życie jest ciężkie.fraktal pisze:No i gdybym miał ładować własną kasę, to pewnie też bym się zastanowił, czy w ogóle w to się pakować - tj. czy wytrzymam pracę w takich warunkach. Bo warunki bywają naprawdę ciężkie.... Nawet tak z boku patrząc.
Możesz zacząć kurs na 3 miesiące przed 21 urodzinami. Żadnych innych wymogów nie ma, naprawdę szalenie łatwo to wygooglowaćreserved pisze:No i tak pewnie w końcu zrobię. Wysłałem do nich kiedyś mejla ale chyba wynika z tego, że MZA jeszcze nie potrafi obsługiwać mejla.fraktal pisze:Ja na miejscu reserveda po prostu dowiedziałbym się w konkretnym ośrodku szkolenia, czy mogę się na kurs zapisać...
noidea
Aby uzyskać prawo jazdy kategorii D, trzeba ukończyć szkolenie i zdać egzamin państwowy na kategorię B oraz mieć 21 lat, przejść badania lekarskie oraz odbyć szkolenie i zdać egzamin na kategorię D (art. 90 ust. 1, 2 pkt 4 i ust. 5 PoRD). Kurs, jak pisał Adam G., można rozpocząć trzy miesiące przed 21. urodzinami (art. 101). Żadnych wymagań co do okresu posiadania wcześniej kategorii B nie ma, ale czy MZA nie wymyśli sobie takiego wymogu w rekrutacji do pracy - nie wiadomo.
Nie no ok, jasne. Czytałem różne rzeczy w internecie. Tylko po prostu w tym temacie jest tyle różnych sprzecznych wypowiedzi, że wolałbym się dopytać zwłaszcza, że mogę czegoś nie doczytać np. albo coś może być nieaktualne w internecie. Różnie to może być ze spółką MZA, która nawet nie potrafi na mejla odpisać. 
Dziękuję.
Dziękuję.
http://www.mojanorwegia.pl/zycie_w_norw ... obusu.html
Czyli jeśli urodziny mam w maju i na prawko bym się mógł zapisać w lutym przyszłego roku to oznacza, że mam pecha i mogę próbować dopiero za 3 lata?
Czyli jeśli urodziny mam w maju i na prawko bym się mógł zapisać w lutym przyszłego roku to oznacza, że mam pecha i mogę próbować dopiero za 3 lata?
Czekaj, bo coś mnie tu przerasta.
Bierzesz informacje ze strony "moja Norwegia". Informacja ta dotyczy unijnych przepisów, mimo że Norwegia nie jest w UE. To pierwsza rzecz, która mnie przerasta.
Druga jest taka, że gdzie tam jest choćby słowo o Polsce?
Nawiasem mówiąc, gdybyś doczytał to też byś wszystko wiedział. Gdybyś zajrzał do ISAP-u, też. Odnoszę wrażenie, że czytasz tylko nagłówki.
Przeanalizuj tabelę i powiedz, co z niej wyczytałeś.
Bierzesz informacje ze strony "moja Norwegia". Informacja ta dotyczy unijnych przepisów, mimo że Norwegia nie jest w UE. To pierwsza rzecz, która mnie przerasta.
Druga jest taka, że gdzie tam jest choćby słowo o Polsce?
Nawiasem mówiąc, gdybyś doczytał to też byś wszystko wiedział. Gdybyś zajrzał do ISAP-u, też. Odnoszę wrażenie, że czytasz tylko nagłówki.
Przeanalizuj tabelę i powiedz, co z niej wyczytałeś.
noidea
Przepraszam ale to z emocji, bo dostałem informację od m72. Zajrzałem w google i taki artykuł znalazłem. A bardzo chcę zdać teraz... już nie wiem w takim razie jak to jest...
[ Dodano: |29 Wrz 2012|, 2012 23:23 ]
http://www.smartdriver.pl/zmiany-w-kurs ... -2013-roku
Tutaj w takim razie jest wszystko aktualne?
[ Dodano: |29 Wrz 2012|, 2012 23:23 ]
http://www.smartdriver.pl/zmiany-w-kurs ... -2013-roku
Tutaj w takim razie jest wszystko aktualne?
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10... Uff, teraz już mogę pisać.reserved pisze:Przepraszam ale to z emocji, bo dostałem informację od m72. Zajrzałem w google i taki artykuł znalazłem. A bardzo chcę zdać teraz... już nie wiem w takim razie jak to jest...
Na litość boską. Jeśli naprawdę Ci zależy, to poszukaj odpowiednich rozporządzeń w ISAP, a nie błądź po norweskich artykułach.
Projekt ustawy zakładał, że:
a) generalnie granica wiekowa to 24 lata;
b) w przypadku odbycia 280-godzinnej kwalifikacji wstępnej (tzw. "pełnej") granica wieku pozostaje na poziomie 21 lat.
W Polsce miało być nieco inaczej, bez rozróżnienia na cele prywatne i na kierowcę zawodowego.
Ergo, względem obecnych przepisów miałaby się u nas zmienić wyłącznie granica wieku umożliwiającego rozpoczęcie 140-godzinnego kursu kwalifikacji wstępnej. Obecnie wynosi on 23 lata, miałby wynosić 24 lata.
Podsumowanie:
TERAZ:
21-22 lata - KW 280h;
23+ lata - KW 140h.
PO 2013:
21-23 lata - KW 280h;
24+ lata - KW 140h.
Podkreślam jednak, że piszę to co pamiętam, a w ustawie było kilka innych zapisów, których już nie jestem sobie w stanie przypomnieć. Być może jest też jakiś wariant pośredni, umożliwiający zrobienie krótszej KW po ukończeniu 23 roku życia. Zdaje mi się też, że było tam rozróżnienie na odległość w kilometrach - inne normy wiek/KW będą obowiązywać w przypadku tras miejskich, inne - dla dłuższych.
Nie będę szukać konkretnego rozporządzenia dla Twojego dobra - znajdź je sam, umiejętność korzystania z ISAP bardzo się przydaje.
noidea