Szkolenia i kursy

Moderatorzy: JacekM, Dantte

MichałP.

Post autor: MichałP. » 27 wrz 2012, 1:51

Jak ja szedłem parę lat temu na Redutową, to w ogłoszeniu (wymogach) było napisane: min.21 lat i 3 lata prawo jazdy kat.B. Nie umiem Ci powiedzieć, czy to był wymysł R-6, Włościańskiej czy tak miało być prawnie, bo nie pamiętam już.

fraktal

Post autor: fraktal » 27 wrz 2012, 2:06

Pawel_ pisze:Nie, żadna ironia. Świeżych, świeżutkich, MZA nie brało, pewnie dalej nie bierze, bo po co im laik za kółkiem?
No ja znam takich, co są bez doświadczenia u ajentów i jednak w MZA pracują.

MichałP. pisze:Jak ja szedłem parę lat temu na Redutową, to w ogłoszeniu (wymogach) było napisane: min.21 lat i 3 lata prawo jazdy kat.B. Nie umiem Ci powiedzieć, czy to był wymysł R-6, Włościańskiej czy tak miało być prawnie, bo nie pamiętam już.
Ja na miejscu reserveda po prostu dowiedziałbym się w konkretnym ośrodku szkolenia, czy mogę się na kurs zapisać...

No i gdybym miał ładować własną kasę, to pewnie też bym się zastanowił, czy w ogóle w to się pakować - tj. czy wytrzymam pracę w takich warunkach. Bo warunki bywają naprawdę ciężkie.... Nawet tak z boku patrząc.

reserved

Post autor: reserved » 27 wrz 2012, 6:57

fraktal pisze:Ja na miejscu reserveda po prostu dowiedziałbym się w konkretnym ośrodku szkolenia, czy mogę się na kurs zapisać...
No i tak pewnie w końcu zrobię. Wysłałem do nich kiedyś mejla ale chyba wynika z tego, że MZA jeszcze nie potrafi obsługiwać mejla. :>
fraktal pisze:No i gdybym miał ładować własną kasę, to pewnie też bym się zastanowił, czy w ogóle w to się pakować - tj. czy wytrzymam pracę w takich warunkach. Bo warunki bywają naprawdę ciężkie.... Nawet tak z boku patrząc.
Ja jestem zdecydowany. Byłbym bardzo zły na siebie gdybym nie spróbował. To jest tak, że niezależnie od tego czy to będzie moja jedyna praca czy będę chciał sobie tylko dorobić, pojeździć z nudów raz w tygodniu to to prawko muszę zrobić. Niestety kasa jest niemałym problemem ale życie jest ciężkie. ;-) Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Jak ktoś się mnie pyta po co mi praca kierowcy autobusu, że przecież jest ciężko itd. to odpowiadam "A czy znasz jakąś pracę gdzie jest łatwo"? Ja np. bym nie potrafił pracować w biurze od do. Zamęczyłbym się. Najważniejsze to jest, żeby robić co się lubi. Stwierdziłem więc, że zrobię to prawko jak tylko uzbieram kasę i potem zastanowię się co dalej bo przecież to wszystko zależy od tego gdzie się dalej dostanę, co mi zaproponują i ile zarobku mi zaproponują.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 wrz 2012, 12:51

reserved pisze:
fraktal pisze:Ja na miejscu reserveda po prostu dowiedziałbym się w konkretnym ośrodku szkolenia, czy mogę się na kurs zapisać...
No i tak pewnie w końcu zrobię. Wysłałem do nich kiedyś mejla ale chyba wynika z tego, że MZA jeszcze nie potrafi obsługiwać mejla. :>
Możesz zacząć kurs na 3 miesiące przed 21 urodzinami. Żadnych innych wymogów nie ma, naprawdę szalenie łatwo to wygooglować :P
noidea

bepe

Post autor: bepe » 27 wrz 2012, 13:18

Aby uzyskać prawo jazdy kategorii D, trzeba ukończyć szkolenie i zdać egzamin państwowy na kategorię B oraz mieć 21 lat, przejść badania lekarskie oraz odbyć szkolenie i zdać egzamin na kategorię D (art. 90 ust. 1, 2 pkt 4 i ust. 5 PoRD). Kurs, jak pisał Adam G., można rozpocząć trzy miesiące przed 21. urodzinami (art. 101). Żadnych wymagań co do okresu posiadania wcześniej kategorii B nie ma, ale czy MZA nie wymyśli sobie takiego wymogu w rekrutacji do pracy - nie wiadomo.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 wrz 2012, 15:19

bepe pisze:czy MZA nie wymyśli sobie takiego wymogu w rekrutacji do pracy - nie wiadomo.
Nie wymyśli. Wymyśla tylko, na jaką część etatu aktualnie ma ochotę przyjąć ludzi. I marudzi na brak doświadczenia, co nie znaczy oczywiście że jego brak wiąże się z odmową przyjęcia.
noidea

reserved

Post autor: reserved » 27 wrz 2012, 16:12

Nie no ok, jasne. Czytałem różne rzeczy w internecie. Tylko po prostu w tym temacie jest tyle różnych sprzecznych wypowiedzi, że wolałbym się dopytać zwłaszcza, że mogę czegoś nie doczytać np. albo coś może być nieaktualne w internecie. Różnie to może być ze spółką MZA, która nawet nie potrafi na mejla odpisać. ;-)

Dziękuję. ;-)

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 wrz 2012, 21:10

http://isap.sejm.gov.pl/

Tam masz zawsze aktualne i prawdziwe informacje na wiele tematów :)
noidea

reserved

Post autor: reserved » 27 wrz 2012, 21:58

Wow! To jest wręcz kopalnia języka prawnego! Wręcz aż za dużo. Niemniej rzeczywiście bardzo przydatne bo łatwo można wyszukać interesujące nas zagadnienia.

reserved

Post autor: reserved » 29 wrz 2012, 22:59

http://www.mojanorwegia.pl/zycie_w_norw ... obusu.html

Czyli jeśli urodziny mam w maju i na prawko bym się mógł zapisać w lutym przyszłego roku to oznacza, że mam pecha i mogę próbować dopiero za 3 lata? :shock:

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 29 wrz 2012, 23:01

Może tak być. Coś też ma być z kartą kierowcy... Skończy się dorabianie w Mobilisie. :smile:

reserved

Post autor: reserved » 29 wrz 2012, 23:04

Ale nie da się jakoś tego sprytnie ominąć na 5 miesięcy przed skończeniem 21 lat?

Czy nawet na 4 miesiące bo 19 stycznia wchodzi to prawo a ja 13 lutego mógłbym wg starych przepisów iść robić prawko. :shock:

Adam G.

Post autor: Adam G. » 29 wrz 2012, 23:14

Czekaj, bo coś mnie tu przerasta.
Bierzesz informacje ze strony "moja Norwegia". Informacja ta dotyczy unijnych przepisów, mimo że Norwegia nie jest w UE. To pierwsza rzecz, która mnie przerasta.
Druga jest taka, że gdzie tam jest choćby słowo o Polsce?

Nawiasem mówiąc, gdybyś doczytał to też byś wszystko wiedział. Gdybyś zajrzał do ISAP-u, też. Odnoszę wrażenie, że czytasz tylko nagłówki.

Przeanalizuj tabelę i powiedz, co z niej wyczytałeś.
noidea

reserved

Post autor: reserved » 29 wrz 2012, 23:17

Przepraszam ale to z emocji, bo dostałem informację od m72. Zajrzałem w google i taki artykuł znalazłem. A bardzo chcę zdać teraz... już nie wiem w takim razie jak to jest... :/

[ Dodano: |29 Wrz 2012|, 2012 23:23 ]
http://www.smartdriver.pl/zmiany-w-kurs ... -2013-roku
Tutaj w takim razie jest wszystko aktualne?

Adam G.

Post autor: Adam G. » 29 wrz 2012, 23:25

reserved pisze:Przepraszam ale to z emocji, bo dostałem informację od m72. Zajrzałem w google i taki artykuł znalazłem. A bardzo chcę zdać teraz... już nie wiem w takim razie jak to jest... :/
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10... Uff, teraz już mogę pisać.

Na litość boską. Jeśli naprawdę Ci zależy, to poszukaj odpowiednich rozporządzeń w ISAP, a nie błądź po norweskich artykułach.

Projekt ustawy zakładał, że:

a) generalnie granica wiekowa to 24 lata;
b) w przypadku odbycia 280-godzinnej kwalifikacji wstępnej (tzw. "pełnej") granica wieku pozostaje na poziomie 21 lat.

W Polsce miało być nieco inaczej, bez rozróżnienia na cele prywatne i na kierowcę zawodowego.

Ergo, względem obecnych przepisów miałaby się u nas zmienić wyłącznie granica wieku umożliwiającego rozpoczęcie 140-godzinnego kursu kwalifikacji wstępnej. Obecnie wynosi on 23 lata, miałby wynosić 24 lata.

Podsumowanie:

TERAZ:
21-22 lata - KW 280h;
23+ lata - KW 140h.

PO 2013:
21-23 lata - KW 280h;
24+ lata - KW 140h.

Podkreślam jednak, że piszę to co pamiętam, a w ustawie było kilka innych zapisów, których już nie jestem sobie w stanie przypomnieć. Być może jest też jakiś wariant pośredni, umożliwiający zrobienie krótszej KW po ukończeniu 23 roku życia. Zdaje mi się też, że było tam rozróżnienie na odległość w kilometrach - inne normy wiek/KW będą obowiązywać w przypadku tras miejskich, inne - dla dłuższych.

Nie będę szukać konkretnego rozporządzenia dla Twojego dobra - znajdź je sam, umiejętność korzystania z ISAP bardzo się przydaje.
noidea

ODPOWIEDZ